Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 88

Wątek: 85 na FX

Domyślnie

Powiem jeszcze tak: gdyby dziś na rynku pojawiła się AF-S (szybkie przeostrzanie w stosunku do wersji bez) 85/1.4 FF to nie wahałbym się ani chwili kupując w ciemno (mając D700+50/1.4 i biegając po pagórkach Szkocji było mi jednak ciut za szeroko). Na dziś myślałbym jednak o 70-200/VRII... Myslałbym, gdyby nie to nieszczęsne/szczęsne skracanie ogniskowych...

Zuzus, masz 70-200 VRI czy VRII?
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

To jeśli go zostawiasz to 105/2 i 135/2 odrzucił bym na starcie... bo może izolacja z tła będzie się wydawać większa ale 2.0 a 2.8 to nie jest już tyle co 1.4 vs 2.8 + przez krótszą ogniskową i lepsze światło jest większy sens to targać w miejsca gdzie jest ciemno... fotografowanie ruchu w ciemnicy mając tylko jedno "oczko" jaśniej może być za mało a statykę w ciemnych miejscach obskoczysz 70-200 bo masz w nim VR... więc uważam że jak kupisz któryś z tych to i tak znowu któreś będzie leżało wg mnie najpraktyczniejsze bo najbardziej "inne" jest 85/1.4 ale skoro mówisz, że dla Ciebie krótko to masz niezły dylemat
    popi1612
    Na dziś myślałbym jednak o 70-200
    Ale Ona ma już 70-200... a wymiana wersji VRI na VRII jest wg mnie trochę bez sensu - chyba że ktoś koniecznie chce i ma nadmiary kasy to....
    gdyby dziś na rynku pojawiła się AF-S (szybkie przeostrzanie w stosunku do wersji bez)
    Ja wiem, że fajnie by było ale na pewno nie kosztowała by tyle co stara wersja a dwa że obecna jest i tak bardzo dobra optycznie a się wszyscy tu uwzięli na to że to jakaś kiszka jest
    Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 04-05-2010 o 08:29
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    wg mnie najpraktyczniejsze bo najbardziej "inne" jest 85/1.4 ale skoro mówisz, że dla Ciebie krótko to masz niezły dylemat
    Prawda? Serio, mam dylemat
    Caly czas sie waham co do tej 85tki.

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Zuzus, masz 70-200 VRI czy VRII?
    Mam VRI od dobrych prawie 4lat, i zlego slowa nie moge powiedziec na to szklo, no dobra tylko tyle, ze ciezkie bydle (oczywiscie to moja subiektywna ocena, bo zaraz wpadnie tu ktos i zacznie wypisywac, ze ciezkie to jest afs vr 300/2.8 ).
    Szybkie, ostre, fajny zakres ogniskowych, i solidna konstrukcja.
    d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    a dwa że obecna jest i tak bardzo dobra optycznie a się wszyscy tu uwzięli na to że to jakaś kiszka jest
    Eee tam, nikt się nie uwziął, bdb szkło; tylko AF-S tak uzależnia, że chciałoby się go mieć i w 85-tce

A dylemat wyboru nadal pozostaje...

Domyślnie

.... Myslałbym, gdyby nie to nieszczęsne/szczęsne skracanie ogniskowych...
    .
    W portrecie to nie przeszkadza, w krajobrazie też nie (bo nie ma skracania ogniskowych na dużych dystansach)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W portrecie to nie przeszkadza, w krajobrazie też nie (bo nie ma skracania ogniskowych na dużych dystansach)
    A nie ma efektu (przy portrecie) że fotografowana osoba jest, jak gdyby, pomniejszona nienaturalnie w stosunku do widniejącego za nią tła (nazwijmy to efektem dziecięcej główki)?
    Gdy zrobiłem parę ujęć w FJ to pierwszy plan (krawędź półki z albumami) był jakiś tak nieproporcjonalnie za duży w stosunku do osoby stojącej metr za nim; nie miałem niestety innego obiektywu o ogniskowej 200 żeby porównać.

OT.: Jeśli dobrze pamiętam masz 70-200VRI; nie kusi Cię na przesiadkę?
    Ostatnio edytowane przez popi ; 04-05-2010 o 12:47 Powód: OT za przeproszeniem autorki wątku

Domyślnie

A nie ma efektu (przy portrecie) że fotografowana osoba jest, jak gdyby, pomniejszona nienaturalnie w stosunku do widniejącego za nią tła (nazwijmy to efektem dziecięcej główki)?
    Sorry, ale to zupełnie na odwrót. Pomniejszenie jest gdy stoimy dalej, czyli gdy używamy dłuższego szkła, a nie krótszego.
    OT.: Jeśli dobrze pamiętam masz 70-200VRI; nie kusi Cię na przesiadkę?
    trochę tak. Ostrość na brzegach mi tak nie robi, bo i tak nie mam tam nigdy nic istotnego, to poza GO w portretach czy sylwetkach. Ale winiety nie lubię - tu v.II szkiełka jest lepsza. No i lubię VR i znowu VR II jest lepsze. Są argumenty za nowym szkłem, zdecydowanie. Skracanie ogniskowej - dla mnie bez znaczenia. I tak 200 mm to mało na FX, dokupiłem 300/4.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Sorry, ale to zupełnie na odwrót. Pomniejszenie jest gdy stoimy dalej, czyli gdy używamy dłuższego szkła, a nie krótszego
    Czyli w ogólnie pojętej fotografii "spacerowej" lepiej, ze względu na większe odległości, sprawdziłby się VRI?

dokupiłem 300/4.
    Gratulacje

Domyślnie

Czyli w ogólnie pojętej fotografii "spacerowej" lepiej, ze względu na większe odległości, sprawdziłby się VRI?
    Pod tym względem będzie bez różnicy.

Domyślnie

raczej tak, ale tylko pod kątem max ogniskowej. Ale są i minusy. VR II to mniejsza winieta, lepsza ostrość na brzegach, lepsza stabilizacja - to się wtedy przydaje.
    VR II ma więcej atutów.

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów