Close

Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 263

Wątek: Photoshop CS5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Piszę o funkcji Shadow/Lighligt.. która istnieje od dawna (swoja droga ciekawe po co, skoro istnieją maski).
    Jak trzeba tam mocno gmerać to znaczy tylko, że już się konkretnie spieprzyło sprawę. W PS jest zapewne wiele rzeczy które są sporadycznie wykorzystywane, ale są. Byłoby również miło, gdybyś odpowiadał na pytania, bo miałem nadzieję na jakąś rzeczową dyskusję i może rozbudowanie swojej wiedzy, ale wygląda na to, że chodzi tobie o reklamę, nic więcej.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez --Richie-- Zobacz posta
    Jak to po co? Istnieje dla tych którzy z masek nie potrafią korzystać lub są leniwi a efekt końcowy ma dla niech drugorzędne znaczenie.
    Trochę dziwna argumentacja.
    Po pierwsze, maski nie zawsze się sprawdzają.
    Po drugie, dlaczego profesjonaliści korzystają z masek a nie z pędzli?
    Po trzecie, czy najlepszego profesjonalistę można poznać po tym, że obrabia zdjęcia w Paint?

Domyślnie

Po drugie, dlaczego profesjonaliści korzystają z masek a nie z pędzli?
    Hmmm... To jakbys zapytal, dlaczego kierowcy rajdowi jezdza samochodami a nie... kołami? Co to w ogole za pytanie? A czym niby edytuje sie maski?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Jak trzeba tam mocno gmerać to znaczy tylko, że już się konkretnie spieprzyło sprawę. W PS jest zapewne wiele rzeczy które są sporadycznie wykorzystywane, ale są.
    Są sceny, gdzie żadne czary z aparatem nie pomogą.

Byłoby również miło, gdybyś odpowiadał na pytania, bo miałem nadzieję na jakąś rzeczową dyskusję i może rozbudowanie swojej wiedzy, ale wygląda na to, że chodzi tobie o reklamę, nic więcej.
    Sory, ale zadałeś to pytanie po tym jak już odpisywałem na Twój post. Wysuwasz pochopne wnioski.

Tak na prawdę nie rozumiem tylko dlaczego tak uparcie narzekasz na PS-owe rozwiązanie. Jesteś zdolnym programistą, stworzyłeś program który świetnie działa, po co więc w takim razie chciałbyś płacić niebotyczne pieniądze za soft, który zrobi dokładnie to samo?
    Nie narzekam na wszystkie PS-owe rozwiązania, uważam tylko, że niektóre mogłyby być lepsze.
    Przyznam, że to co zobaczyłem w module HDR Pro, po prostu mnie poruszyło. Zastosowali najbardziej prymitywne z możliwych algorytmów, to zwykłe lekceważenie klienta. Ja rozumiem, że Kowalski może nie potrafić wdrożyć dobrego algorytmu, ale nie Adobe.

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Shadow/co???
    Highlight - za mało kawy.

Domyślnie

Hmmm... To jakbys zapytal, dlaczego kierowcy rajdowi jezdza samochodami a nie... kołami? Co to w ogole za pytanie? A czym niby edytuje sie maski?
    Chodzi o korekty wykonywane na jednej warstwie. Przy pomocy pędzli możesz przecież selektywnie manipulować jasnością.

Domyślnie

Chodzi o korekty wykonywane na jednej warstwie. Przy pomocy pędzli możesz przecież selektywnie manipulować jasnością.
    Zaden zawodowiec od retuszu nie pracuje na jednej warstwie. Poza tym czym chcesz korygowac jasnosc (ekspozycje) na jednej warstwie? Chyba nie narzedziami Dodge i Burn?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Są sceny, gdzie żadne czary z aparatem nie pomogą.
    Po to mam właśnie aparat, głowę i wiedzę o poprawnym (albo celowym) naświetlaniu sceny, żebym nie musiał później zdawać się na soft. Skoro ktoś nie potrafi sfotografować sceny, znaczy że trzeba się uczyć a nie tłumaczyć że: "tam tak było", szukać plugin-ów i programów do korekcji.

Nie narzekam na wszystkie PS-owe rozwiązania, uważam tylko, że niektóre mogłyby być lepsze.
    Przyznam, że to co zobaczyłem w module HDR Pro, po prostu mnie poruszyło. Zastosowali najbardziej prymitywne z możliwych algorytmów, to zwykłe lekceważenie klienta. Ja rozumiem, że Kowalski może nie potrafić wdrożyć dobrego algorytmu, ale nie Adobe.
    Mam znajomego, który miał publikacje w magazynach, znam inną osobę która robi wnętrza i nikt z nich nie narzeka na to co ty. Jakiś czas temu jeden z użytkowników forum narzekał, że PS robi z automatu ramki do dupy i nie wie które zdjęcia są poziome a które pionowe. W sumie miał rację. Zgadzam się z tobą, że jakby był jakiś ciekawy moduł do HDR, to bym nie narzekał, ale kiedy go nie ma to też mi to nie przeszkadza.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Zaden zawodowiec od retuszu nie pracuje na jednej warstwie. Poza tym czym chcesz korygowac jasnosc (ekspozycje) na jednej warstwie? Chyba nie narzedziami Dodge i Burn?
    Ależ ja o tym wiem, zadałem to pytanie przewrotnie.
    Po co mam wykonywać korekty jasności na maskach, skoro mogę zrobić to samo przy pomocy dwóch suwaków. Twierdzenie, że z jednej techniki korzystają profesjonaliści a z drugiej amatorzy, jest niepoważne. Idąc tym tokiem rozumowania, prawdziwy profesjonalista obrabia swoje zdjęcia w Paint.

Po to mam właśnie aparat, głowę i wiedzę o poprawnym (albo celowym) naświetlaniu sceny, żebym nie musiał później zdawać się na soft. Skoro ktoś nie potrafi sfotografować sceny, znaczy że trzeba się uczyć a nie tłumaczyć że: "tam tak było", szukać plugin-ów i programów do korekcji.
    Fajnie, że masz głowę. Jak więc zrobisz dobre zdjęcie wnętrza ze światłem zastanym?

Mam znajomego, który miał publikacje w magazynach, znam inną osobę która robi wnętrza i nikt z nich nie narzeka na to co ty.
    Kiedyś ludzie jeździli Syrenkami i też nie narzekali. To jednak wcale nie jest dowodem na to, że Syrenka to dobry samochód.

Zgadzam się z tobą, że jakby był jakiś ciekawy moduł do HDR, to bym nie narzekał, ale kiedy go nie ma to też mi to nie przeszkadza.
    Ale właśnie o to chodzi, że w nowej wersji PS jest narzędzie do HDR tylko, że woła o pomstę do nieba.

Domyślnie

Ależ ja o tym wiem, zadałem to pytanie przewrotnie.
    No to sorry, ale w kontekscie Twoich pytan (z ktorych to jedno wyciagnalem), nie zauwazylem zadnej przewrotnosci.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale właśnie o to chodzi, że w nowej wersji PS jest narzędzie do HDR tylko, że woła o pomstę do nieba.
    W sumie jak się głębiej nad tym zastanowić to masz rację. Jeżeli ktokolwiek myśli poważnie o wydaniu 4k zł na soft Adobe do robienia HDR, to niech tego nie robi! Będzie płacz i lamenty. Może w następnej edycji coś się zmieni, bo jakieś nowości dodawać trzeba żeby się sprzedawało. Z tego samego powodu nie przesiądę się z CS3 na CS5, bo narzędzie do HDR z jego efektami jest mi potrzebne jak Content-Aware Fill Feature zamiast stempla. Do wakacyjnych zdjęć mamy się nada, ale to tyle.

Fajnie, że masz głowę. Jak więc zrobisz dobre zdjęcie wnętrza ze światłem zastanym?
    To pytanie potraktuję z przymrużeniem oka, bo jest to pierwsza rzecz, której powinien nauczyć się każdy kto zaczyna myśleć poważnie o wykorzystywaniu lustra. Dopiero później wypadałoby zabierać się za soft, który wykonuje coś za fotografa a nie odwrotnie. Właśnie stąd biorą się narzekania na forum, że PS jest do bani, bo czegoś tam nie potrafi.

Zapewne z czasem nadejdzie nowe i być może powstaną algorytmy i narzędzia które ułatwią pracę i pozwolą wyręczyć retuszerów choć częściowo. Na rynku amatorskim już tego doświadczamy. Póki co, patrząc na zagraniczne fora i wypowiedzi najbardziej znanych grafików jeszcze się na to nie zanosi.
    Pozdrawiam
    Janusz

Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów