Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 263

Wątek: Photoshop CS5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Zaden zawodowiec od retuszu nie pracuje na jednej warstwie. Poza tym czym chcesz korygowac jasnosc (ekspozycje) na jednej warstwie? Chyba nie narzedziami Dodge i Burn?
    Ależ ja o tym wiem, zadałem to pytanie przewrotnie.
    Po co mam wykonywać korekty jasności na maskach, skoro mogę zrobić to samo przy pomocy dwóch suwaków. Twierdzenie, że z jednej techniki korzystają profesjonaliści a z drugiej amatorzy, jest niepoważne. Idąc tym tokiem rozumowania, prawdziwy profesjonalista obrabia swoje zdjęcia w Paint.

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Po to mam właśnie aparat, głowę i wiedzę o poprawnym (albo celowym) naświetlaniu sceny, żebym nie musiał później zdawać się na soft. Skoro ktoś nie potrafi sfotografować sceny, znaczy że trzeba się uczyć a nie tłumaczyć że: "tam tak było", szukać plugin-ów i programów do korekcji.
    Fajnie, że masz głowę. Jak więc zrobisz dobre zdjęcie wnętrza ze światłem zastanym?

Mam znajomego, który miał publikacje w magazynach, znam inną osobę która robi wnętrza i nikt z nich nie narzeka na to co ty.
    Kiedyś ludzie jeździli Syrenkami i też nie narzekali. To jednak wcale nie jest dowodem na to, że Syrenka to dobry samochód.

Zgadzam się z tobą, że jakby był jakiś ciekawy moduł do HDR, to bym nie narzekał, ale kiedy go nie ma to też mi to nie przeszkadza.
    Ale właśnie o to chodzi, że w nowej wersji PS jest narzędzie do HDR tylko, że woła o pomstę do nieba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Ależ ja o tym wiem, zadałem to pytanie przewrotnie.
    No to sorry, ale w kontekscie Twoich pytan (z ktorych to jedno wyciagnalem), nie zauwazylem zadnej przewrotnosci.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wracając do tematu, wczoraj zainstalowałem wersję trial. Jeśli ktoś posiada system OSX to pewnie zauważy różnicę na plus. Ogólnie program szybciej się uruchamia, żwawiej działa cały interfejs, obsługuje więcej pamięci RAM. Nowe narzędzia do retuszu szumnie prezentowane uważam jednak za pomyłkę. Nie nadają się dla wymagających. Różnice na przejściach są widoczne gołym okiem. Algorytmy jednak nie wyręczą człowieka z mniej zautomatyzowanymi narzędziami. Na minus następny zanotowałem dwukrotny crash aplikacji, zapewne choroba wieku dziecięcego.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Na minus następny zanotowałem dwukrotny crash aplikacji, zapewne choroba wieku dziecięcego.
    No to odpukac -- pod Windows 7 stabilny jak skala.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No to odpukac -- pod Windows 7 stabilny jak skala.
    Dziś jeszcze nie udało mi się go położyć a sporo w nim dłubię
    Ogólnie nowy produkt nie jest jednak jakimś super krokiem na przód.
    Uzasadnione przejście mają użytkownicy Mac OSX, 64 bity (większa obsługa pamięci RAM), interfejs napisany w natywnym dla OSX Cocoa jest warty świeczki bo przekłada się na szybkość działania. Moim zdaniem mało opłacalne jest przejście na PS5 dla użytkowników Windows. PS4 na tę platformę jest w dalszym ciągu nowoczesnym produktem a PS5 niewiele tu zmienia. No chyba że ktoś planuje zakup całego pakietu CS5. Wiele składowych tego pakietu ma bardziej rewolucyjne ulepszenia.
    olender.me

Domyślnie

Moim zdaniem mało opłacalne jest przejście na PS5 dla użytkowników Windows. PS4 na tę platformę jest w dalszym ciągu nowoczesnym produktem a PS5 niewiele tu zmienia. No chyba że ktoś planuje zakup całego pakietu CS5.
    Sugerowalbym ujednolicenie nomenklatury, bo jeszcze w ferworze dyskusji, ktos uzna, ze mowa o PhotoShopie 4. PS4 czy PS5, to Photoshop 4 i 5, a nie CS4 i CS5. Wbrew pozorom przed wersjami z pakietu CS istnialo (i niektorzy jeszcze na nich pracuja), cala litania wersji, ktora konczyla sie Photoshopie 7.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Sugerowalbym ujednolicenie nomenklatury, bo jeszcze w ferworze dyskusji, ktos uzna, ze mowa o PhotoShopie 4. PS4 czy PS5, to Photoshop 4 i 5, a nie CS4 i CS5. Wbrew pozorom przed wersjami z pakietu CS istnialo (i niektorzy jeszcze na nich pracuja), cala litania wersji, ktora konczyla sie Photoshopie 7.
    Masz rację, pewne skróty myślowe w połączeniu z nazewnictwem mogą troszkę namieszać
    olender.me

Domyślnie

Moim zdaniem mało opłacalne jest przejście na PS5 dla użytkowników Windows. PS4 na tę platformę jest w dalszym ciągu nowoczesnym produktem a PS5 niewiele tu zmienia.
    Możemy podziękować za to firmie Apple - ZTCW programiści Adobe musieli odwalić kawał tak tytanicznej i zbędnej pracy by przepisać kod CS z Carbona na Cocoę, że nie bardzo mieli czas na takie pierdoły, jak wprowadzanie nowych, rewolucyjnych funkcji w Photoshopie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Możemy podziękować za to firmie Apple - ZTCW programiści Adobe musieli odwalić kawał tak tytanicznej i zbędnej pracy by przepisać kod CS z Carbona na Cocoę, że nie bardzo mieli czas na takie pierdoły, jak wprowadzanie nowych, rewolucyjnych funkcji w Photoshopie.
    Równie absurdalne byłoby twierdzenie, że zupełnie niepotrzebnie marnowali czas przy optymalizacji CS4 dla Windy, zamiast wziąć się za pisanie nowych ficzersów.
    Cocoa wyszła z pierwszymi OS X i od początku było wiadomo, że Carbon jest tylko rozwiązaniem tymczasowym. Przez blisko 10 lat jakoś sami z siebie ci młodzi, zdolni i jakże pracowici programiści z Adobe nie byli w stanie znaleźć wolnej chwilki na optymalizację makowego Szopa (zresztą można ich zrozumieć, był tam totalny burdel w kodzie, który narastał przez wiele lat), że dopiero prztyczek od Jejpla ich do tego zmusił, gdyż ów nie ma ochoty na zabawę a la Winda z pokładami kompatybilności sięgającymi 25 lat wstecz. No i teraz w Adobe będą pewnie mieli spokój na następne z 10 lat.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nareszcie porządne wsparcie wykorzystujące przechył i kąt Intka w pędzlach podczas malowania!
    Ło matko, po 15 latach!

Domyślnie

Nowe narzędzia do retuszu szumnie prezentowane uważam jednak za pomyłkę. Nie nadają się dla wymagających. Różnice na przejściach są widoczne gołym okiem. Algorytmy jednak nie wyręczą człowieka z mniej zautomatyzowanymi narzędziami.
    Ło matko, zaraz wyjdzie, że jestem jakimś jasnowidzem , ale oglądając to na demie z (bodaj) jesieni już to wiedziałem. Coś takiego nie ma jeszcze szans działać na naprawdę dobrym poziomie, bo do tego potrzebna byłaby szczegółowa analiza zawartości obrazu oraz algorytmy do losowej dystrybucji elementów naturalnych, dodatkowo nie gubiące się na powtarzalnych wzorach i analizujące światło sceny. To jeszcze nie te komputery
    Zastosowania do znajdzie przy fotkach na NK, może przy niektórych w rozdzielczościach netowych oraz może przy dłubaniu klatek filmowych. Cokolwiek więcej od razu będzie jechać sztuczyzną. Ale Adobi już od dawna celuje w wyrywaniu dla Szopa klienteli spośród lajkoników, co widać po kolejnych cudownych i przenetelygentnych automatach, których z wersji na wersję jest coraz więcej.

Pozdrawiam
    de Fresz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów