Tak się bawię wersją krążącą po sieci i co mogę powiedzieć:
1. Największą zmianą będzie dla mnie chyba usprawniony quick selection tool. Nie dość, że sam z siebie działa naprawdę dobrze, to jeszcze pozwala przy refine edge dodać obszar za pomocą maski.
2. NARESZCIE lens correction jest osobną zakładką w filters i NARESZCIE ma normalne narzędzie do prostowania zdjęcia. Już nie trzeba w debilny sposób najpierw prostować zdjęcia, a potem go cropować jak uprzednio. Teraz działa to w zasadzie tak jak w ACR czy CNX. Oczywiście można robić po staremu jak ktoś lubi (wystarczy odznaczyć "auto scale image".
3. W tej wersji nie ma jeszcze wgranych profili dla obiektywów, ale z tego co widzę, będą gotowe profile dla obiektywów i wystarczą dwa kliknięcia i pozbywamy się CA/winetowania/dystorsji.
4. Content aware fill w większości wypadków jest kiepski, content aware healing brush też niezłe kwiatki wywala. Jednak fill przy uzupełnianiu niektórych przypadków działa wręcz rewelacyjnie i oszczędza mnóóóóóstwo czasu. Ale to raz na 10 przypadków. Generalnie sprawdza się przy nieskomplikowanych uzupełnieniach. Albo w materiałach promocyjnych dali specyficzne przykłady, albo w wersji którą mam jest to jeszcze mocno niedopracowane. Podoba się, że korzysta z trzech rdzeni.
5. Auto align layers nareszcie wykorzystuje 3 rdzeniewreszcie działa to bardzo szybko.
6. Nie działają w tej wersji narzędzia do automatyzacji, a coś czuję, że składanie panoram zyskałoby niezłego kopa (m.in. za sprawą punktu 5). Szkoda, bo HDR Pro zapowiada się obiecująco. Nie działa też wsparcie dla GPU.
7. Puppet Warp - działa bardzo sprawnie i co najważniejsze bardzo dobrze.
8. Generalnie program zasuwa aż miło, w porównaniu do CS4 mam wrażenie, że rzecz działa znacznie szybciej.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami