Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 263

Wątek: Photoshop CS5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Masz mylne pojęcie o HDR. Większość z techniki HDR korzysta, nawet o tym nie wiedząc.
    Masz mylne pojęcie o tym o czym inni mają pojęcie. Zgadzam się, że większość doskonałych pejzażystów, fotografów wnętrz wykorzystuje większą dynamikę sceny, niż pozwala na to matryca, tylko że oni wszyscy doskonale o tym wiedzą i sami robią maski a nie zdają się na soft. Dla mnie to też jest dużo wygodniejsze, bo dla przykładu raz mapowanym obszarem mogę sobie manipulować wielokrotnie na kilku warstwach.

Nie wiem tylko po co robisz nam wykład z funkcji, która jak twierdzisz w CS5 niemal nie istnieje. Jesteś pierwszą osobą, która wyraźnie narzeka, że PhotoShop robi słabe hadeery. Napisz do nich, podaj przykłady, przedstaw się jako poważna osoba planująca wejść na rynek z nowym softem, albo załóż firmę, wykup patent, zainwestuj w reklamę, zacznij budować markę.

Siedzę właśnie nad zdjęciami z wakacji mojej kochanej mamy i w sumie jak się dobrze zastanowić to nawet mógłbym wykorzystać okazyjnie taki poręczny programik, ale do głowy mi nie przyszło, że do wakacyjnych zdjęć powinienem zaprzęgać kombajn taki jak PS, dla uzyskania dobrego efektu na szybko i z automatu. Jak chcę sobie podłubać, to dłubię. Do odpowiednich celów są odpowiednie środki.

Tak na prawdę nie rozumiem tylko dlaczego tak uparcie narzekasz na PS-owe rozwiązanie. Jesteś zdolnym programistą, stworzyłeś program który świetnie działa, po co więc w takim razie chciałbyś płacić niebotyczne pieniądze za soft, który zrobi dokładnie to samo?
    Ostatnio edytowane przez fushiro ; 01-05-2010 o 09:43 Powód: czwarty akapit
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Masz mylne pojęcie o tym o czym inni mają pojęcie. Zgadzam się, że większość doskonałych pejzażystów, fotografów wnętrz wykorzystuje większą dynamikę sceny, niż pozwala na to matryca, tylko że oni wszyscy doskonale o tym wiedzą i sami robią maski a nie zdają się na soft. Dla mnie to też jest dużo wygodniejsze, bo dla przykładu raz mapowanym obszarem mogę sobie manipulować wielokrotnie na kilku warstwach.
    To jest tylko Twoje wyobrażenie a nie rzeczywistość. Po co Adobe dodaje narzędzia do korekt jasności świateł i cieni skoro z nich nikt nie korzysta?

Nie wiem tylko po co robisz nam wykład z funkcji, która jak twierdzisz w CS5 niemal nie istnieje.
    Piszę o funkcji Shadow/Lighligt.. która istnieje od dawna (swoja droga ciekawe po co, skoro istnieją maski).

Domyślnie

To jest tylko Twoje wyobrażenie a nie rzeczywistość. Po co Adobe dodaje narzędzia do korekt jasności świateł i cieni skoro z nich nikt nie korzysta?

Piszę o funkcji Shadow/Lighligt.. która istnieje od dawna (swoja droga ciekawe po co, skoro istnieją maski).
    Jak to po co? Istnieje dla tych którzy z masek nie potrafią korzystać lub są leniwi a efekt końcowy ma dla niech drugorzędne znaczenie.Jak dla mnie to dość ułomna funkcja wiec korzystam jedynie z masek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez --Richie-- Zobacz posta
    Jak to po co? Istnieje dla tych którzy z masek nie potrafią korzystać lub są leniwi a efekt końcowy ma dla niech drugorzędne znaczenie.
    Trochę dziwna argumentacja.
    Po pierwsze, maski nie zawsze się sprawdzają.
    Po drugie, dlaczego profesjonaliści korzystają z masek a nie z pędzli?
    Po trzecie, czy najlepszego profesjonalistę można poznać po tym, że obrabia zdjęcia w Paint?

Domyślnie

Po drugie, dlaczego profesjonaliści korzystają z masek a nie z pędzli?
    Hmmm... To jakbys zapytal, dlaczego kierowcy rajdowi jezdza samochodami a nie... kołami? Co to w ogole za pytanie? A czym niby edytuje sie maski?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Hmmm... To jakbys zapytal, dlaczego kierowcy rajdowi jezdza samochodami a nie... kołami? Co to w ogole za pytanie? A czym niby edytuje sie maski?
    Chodzi o korekty wykonywane na jednej warstwie. Przy pomocy pędzli możesz przecież selektywnie manipulować jasnością.

Domyślnie

Chodzi o korekty wykonywane na jednej warstwie. Przy pomocy pędzli możesz przecież selektywnie manipulować jasnością.
    Zaden zawodowiec od retuszu nie pracuje na jednej warstwie. Poza tym czym chcesz korygowac jasnosc (ekspozycje) na jednej warstwie? Chyba nie narzedziami Dodge i Burn?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Piszę o funkcji Shadow/Lighligt..
    Shadow/co???
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jak trzeba tam mocno gmerać to znaczy tylko, że już się konkretnie spieprzyło sprawę. W PS jest zapewne wiele rzeczy które są sporadycznie wykorzystywane, ale są. Byłoby również miło, gdybyś odpowiadał na pytania, bo miałem nadzieję na jakąś rzeczową dyskusję i może rozbudowanie swojej wiedzy, ale wygląda na to, że chodzi tobie o reklamę, nic więcej.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Jak trzeba tam mocno gmerać to znaczy tylko, że już się konkretnie spieprzyło sprawę. W PS jest zapewne wiele rzeczy które są sporadycznie wykorzystywane, ale są.
    Są sceny, gdzie żadne czary z aparatem nie pomogą.

Byłoby również miło, gdybyś odpowiadał na pytania, bo miałem nadzieję na jakąś rzeczową dyskusję i może rozbudowanie swojej wiedzy, ale wygląda na to, że chodzi tobie o reklamę, nic więcej.
    Sory, ale zadałeś to pytanie po tym jak już odpisywałem na Twój post. Wysuwasz pochopne wnioski.

Tak na prawdę nie rozumiem tylko dlaczego tak uparcie narzekasz na PS-owe rozwiązanie. Jesteś zdolnym programistą, stworzyłeś program który świetnie działa, po co więc w takim razie chciałbyś płacić niebotyczne pieniądze za soft, który zrobi dokładnie to samo?
    Nie narzekam na wszystkie PS-owe rozwiązania, uważam tylko, że niektóre mogłyby być lepsze.
    Przyznam, że to co zobaczyłem w module HDR Pro, po prostu mnie poruszyło. Zastosowali najbardziej prymitywne z możliwych algorytmów, to zwykłe lekceważenie klienta. Ja rozumiem, że Kowalski może nie potrafić wdrożyć dobrego algorytmu, ale nie Adobe.

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Shadow/co???
    Highlight - za mało kawy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów