Close

Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 263

Wątek: Photoshop CS5

Domyślnie

Moze podzielmy sie innym obserwacjami z CS5.
    Mnie zdziwilo jedno. Zoom -- a konkretnie animated w polaczeniu z "Zomm Clicked Point to Center" i metodą "ciagniecia" (czyli plynne powiekszenia i pomniejszanie z ruchem myszki, przy wcisnietym LMB. Do tych zbajerowanych zoomow, wymagane jest wsparcie karty graficznej -- czyli domyslam sie, ze chodzi o te oslawione CUDA. Faktycznie, dziala to nadzwyczaj blyskawicznie i plynnie, ale... Przy takiej "zabawie" (ciagle powiekszanie i pomniejszanie podgladu), jak nic -- 4 slupki obciazenia rdzeni procesora, zasuwaja na 90%. To w koncu jest to wsparcie GPU, czy po prostu zwykla optymalizacja kodu, zeby w koncu porzadnie procesor wykorzystywal. Ktos potrafi to lopatologicznie wytlumaczyc?

Druga sprawa. Okienka znowu jakos inaczej rysowane niz w CS4 (ktore to byly inne niz w CS3). Mimo, ze windowsowy schemat mam wylaczony, widze defaultowe (chyba), przyciski od manipulowanie oknem:
    No i musze przyznac, ze skalowanie okna (ciagniecie za pd rog) dziala jakos tak niemilo -- skokowo (szarpie). Do tego -- zminimalizowane okno calkowicie znika z pulpitu Photoshopa -- nie zostaje najmniejszy pasek (jak to mialo miejsce w poprzednich wersjach). Powrot do niego jest mozliwy tylko poprzez wybranie dokumentu w menu Window.

No i chyba maly bug -- przy zapisie JPGa (jesli zapomne przejsc z 16 do 8 bit na kanal), nie dziala podglad kompresji i nie kalkuluje wielkosci finalnego pliku.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wracając do tematu, wczoraj zainstalowałem wersję trial. Jeśli ktoś posiada system OSX to pewnie zauważy różnicę na plus. Ogólnie program szybciej się uruchamia, żwawiej działa cały interfejs, obsługuje więcej pamięci RAM. Nowe narzędzia do retuszu szumnie prezentowane uważam jednak za pomyłkę. Nie nadają się dla wymagających. Różnice na przejściach są widoczne gołym okiem. Algorytmy jednak nie wyręczą człowieka z mniej zautomatyzowanymi narzędziami. Na minus następny zanotowałem dwukrotny crash aplikacji, zapewne choroba wieku dziecięcego.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Na minus następny zanotowałem dwukrotny crash aplikacji, zapewne choroba wieku dziecięcego.
    No to odpukac -- pod Windows 7 stabilny jak skala.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No to odpukac -- pod Windows 7 stabilny jak skala.
    Dziś jeszcze nie udało mi się go położyć a sporo w nim dłubię
    Ogólnie nowy produkt nie jest jednak jakimś super krokiem na przód.
    Uzasadnione przejście mają użytkownicy Mac OSX, 64 bity (większa obsługa pamięci RAM), interfejs napisany w natywnym dla OSX Cocoa jest warty świeczki bo przekłada się na szybkość działania. Moim zdaniem mało opłacalne jest przejście na PS5 dla użytkowników Windows. PS4 na tę platformę jest w dalszym ciągu nowoczesnym produktem a PS5 niewiele tu zmienia. No chyba że ktoś planuje zakup całego pakietu CS5. Wiele składowych tego pakietu ma bardziej rewolucyjne ulepszenia.
    olender.me

Domyślnie

Moim zdaniem mało opłacalne jest przejście na PS5 dla użytkowników Windows. PS4 na tę platformę jest w dalszym ciągu nowoczesnym produktem a PS5 niewiele tu zmienia. No chyba że ktoś planuje zakup całego pakietu CS5.
    Sugerowalbym ujednolicenie nomenklatury, bo jeszcze w ferworze dyskusji, ktos uzna, ze mowa o PhotoShopie 4. PS4 czy PS5, to Photoshop 4 i 5, a nie CS4 i CS5. Wbrew pozorom przed wersjami z pakietu CS istnialo (i niektorzy jeszcze na nich pracuja), cala litania wersji, ktora konczyla sie Photoshopie 7.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Sugerowalbym ujednolicenie nomenklatury, bo jeszcze w ferworze dyskusji, ktos uzna, ze mowa o PhotoShopie 4. PS4 czy PS5, to Photoshop 4 i 5, a nie CS4 i CS5. Wbrew pozorom przed wersjami z pakietu CS istnialo (i niektorzy jeszcze na nich pracuja), cala litania wersji, ktora konczyla sie Photoshopie 7.
    Masz rację, pewne skróty myślowe w połączeniu z nazewnictwem mogą troszkę namieszać
    olender.me

Domyślnie

Moim zdaniem mało opłacalne jest przejście na PS5 dla użytkowników Windows. PS4 na tę platformę jest w dalszym ciągu nowoczesnym produktem a PS5 niewiele tu zmienia.
    Możemy podziękować za to firmie Apple - ZTCW programiści Adobe musieli odwalić kawał tak tytanicznej i zbędnej pracy by przepisać kod CS z Carbona na Cocoę, że nie bardzo mieli czas na takie pierdoły, jak wprowadzanie nowych, rewolucyjnych funkcji w Photoshopie.

Domyślnie

Poswiecilem wlasnie chwilke na przeglad "whats new" wraz z odpalonym nowym Shopem. Szczerze przyznam, ze biorac pod uwage upgrade z CS4 -- nie widze tutaj sensu przesiadki dla zadnej grupy uzytkownikow. Czyli potwierdze tylko slowa Andrzeja i Czornyja. Dla kogokolwiek -- czy to DTPowiec, czy fotograf, czy grafik (rysownik) -- ulepszenia czy dodatki -- sa znikome. Wiekszosc pozycji we wspomnianym whats new, to nadmuchane *******y, majace naprawde znikome znaczenie.

Po dluzszej pracy zaczelo mnie denerwowac to wspomniane wyzej szarpania oknem podczas modyfikowania jego rozmiarow, i co dzisiaj zauwazylem -- wolniejsze niz w poprzednich wersjach rysowanie za pomoca quick mask (jakos tak mocno nie wyrabialo za ruchem). W opcjach OpenGL przelaczylem z mode - advance na basic, i wszystko zaczelo plynnie dzialac.

Jeszcze jeden minus -- zmienione ikonki na pasku narzedzi... No kurna! Ludzie od projektowania wizualnego, a tak spartolili ikony narzedzi, ze az sie przykro robi. No chyba, ze tylko dla mnie sa one duzo mniej czytelne niz jakiekolwiek poprzednie.

Wiem tez, ze gdyby Adobe wpadlo na pomysl, ze wzorem Google czy Apple, wypuscic swoja przegladarke internetowa, to bylby to najgorszy szmelc, jakiego moznaby doswiadczyc. Probke ich mozliwosci mamy w postaci czegos, co sie instaluje jako "Adobe Help" i jest miedzymordziem dla dokumentacji lezacej na serwerach Adobe. Chyba sa swiadomi tego, ze jest to skur...ly mul, bo w opcjach jest mozliwosc wlaczenia, zeby help jednak odpalal sie w standardowej przegladarce www. Mimo wszystko przydalby sie jednak help w wersji off-line.

Z fajnych drobiazgow -- w koncu mozna wsadzic obrazek via drag'n'drop bezposrednio do istniejacego dokumentu (jako nowa warstwe), kiedy przeciagany jest spoza aplikacji (np. z total commandera, czy pulpitu). Zawsze mi sie telepalo w glowie, kiedy taka operacje przeprowadzalem, ze az sie prosi, zeby wlasnie mozna bylo umieszczac przeciagany plik w ten wlasnie sposob. No i zrobili... Tyle, ze troche niedopracowana jest ta opcja. Umieszczany obrazek (jesli jest wiekszy niz dokument, w ktorym jest umieszczany), jest automatycznie dopasowywany do rozmiarow krotszego boku dokumentu istniejacego.

Drugi duperelek -- to dodany przycisk "Straighten" w opcjach Ruler Tool. Teraz przy prostowaniu horyzontu, nie trzeba bedzie po tym odpalac obrotu o dowolny kat, tylko wystarczy wcisnac ten przycisk, a zdjecie obroci sie samodzielnie do poziomu, wg wyrysowanej linii.

Jeszcze jedno mnie ucieszylo. Opcje Duplicate, Image Size i Canvas Size, wrocily do menu kontekstowego, pojawiajacego sie po kliknieciu na belce obrazka.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Mi podoba się szybkość wersji CS, bo jeśli chodzi o jakieś rewolucjie, heh tak za wiele mi to nie wnosi nowego.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Mi podoba się szybkość wersji CS
    My tu Panie o CS5, bo o CS, to zapomnielismy juz kilka lat temu.
    www.SALDAT.pl

Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów