Close

Strona 121 z 371 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 3702

Domyślnie

lookash - w imaczu 24" była jak najbardziej matryca H-IPS podświetlana CCFL (nie polecam), to raz. w imaczach 21 i 27" są matryce H-IPS podświetlane pseudo-białymi LED, to dwa. Apple ma autentyczne problemy z wyświetlaczami w tych modelach, na zachodzie są nawet na tą okazję jakieś cashbacki - to trzy.

Reasumując - naprawdę dobry monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy to NEC, Eizo, Quato, LaCie - koniec. Jeśli chodzi o wyświetlacze Apple, to nie ma w nich nic, o czym chciało by się pisać w entuzjastycznych listach do rodziny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Reasumując - naprawdę dobry monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy to NEC, Eizo, Quato, LaCie - koniec. Jeśli chodzi o wyświetlacze Apple, to nie ma w nich nic, o czym chciało by się pisać w entuzjastycznych listach do rodziny.
    Tu muszę zaprotestować! Jest jednak coś o czym możnaby wspomnieć w listach.
    Wygląd. Są piękne! Szkoda, ze tak pięknie już nie świecą...

Domyślnie

Design Apple to klasa sama dla siebie i moim zdaniem za samo wzornictwo ten sprzęt wart jest swojej ceny, ale to nie ma nic do rzeczy.

Domyślnie

Czornyj, Ty mi lepiej napisz coś o EPSONIe 1400 względem P50. Coś czuję, że jesteś tu fachowcem.

Domyślnie

lookash - w imaczu 24" była jak najbardziej matryca H-IPS podświetlana CCFL (nie polecam), to raz. w imaczach 21 i 27" są matryce H-IPS podświetlane pseudo-białymi LED, to dwa. Apple ma autentyczne problemy z wyświetlaczami w tych modelach, na zachodzie są nawet na tą okazję jakieś cashbacki - to trzy.

Coś tam było ze w którymś była gorsza matryca - w takim razie wychodziłoby że w 20" No oczywiście wiadomo, że do zastosowań profesjonalnych zdecydowanie wybierze się zewnętrzny monitor firmy która specjalizuje się w owych rozwiązaniach. Twierdze jednak iż do zastosowań amatorskich (a zakładam że adamtg do takich potrzebuje - inaczej wybierałby sprzęt pod dane potrzeby profesjonalne) są one jak najbardziej ok

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Nie wiem może ja jestem z innej planety ale dla mnie wymienione technologie jak eSATA RAID i w zasadzie pomału ale już SSD to obowiązujące dziś standardy a nie pieśń przyszłości czy fajerwerki
    Słowa fajerwerji użyłem w przenośni. Oczywiście że fajnie mieć te funkcje w komputerze, ale da się bez nich żyć. I trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy są aż tak potrzebne by przesądziły o danym modelu komputera. Dla mnie osobiście eSATA, ba nawet FW800 byłoby teraz zbędne. Zewn dysków używam jedynie jako backup, i czy zrobi mi się on w 15 czy 30min, nie robi mi to różnicy Co innego gdy ktoś tworzy muzyke lub montuje filmy - wtedy prędkość jest to jeden z priorytetów.
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Czornyj, Ty mi lepiej napisz coś o EPSONIe 1400 względem P50. Coś czuję, że jesteś tu fachowcem.
    Teoretycznie to to samo - w praktyce trudno powiedzieć. Dla przykładu - Epson robi 2880 i 3880, które mają ten sam zestaw kolorantów, praktycznie taką samą jakość druku, ale pozatym 2880 to delikatna, masowo produkowana drukarka amatorska, a 3880 to solidna, ręcznie składana z zegarmistrzowską precyzją i kalibrowana sztuka w sztukę drukara godna noszenia miana Stylus Pro. Więc uzyskiwane efekty są z grubsza takie same, natomiast 2880 rozpadnie się po przebiegu, który dla 3880 będzie lekką rozgrzewką.

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    Coś tam było ze w którymś była gorsza matryca - w takim razie wychodziłoby że w 20" No oczywiście wiadomo, że do zastosowań profesjonalnych zdecydowanie wybierze się zewnętrzny monitor firmy która specjalizuje się w owych rozwiązaniach. Twierdze jednak iż do zastosowań amatorskich (a zakładam że adamtg do takich potrzebuje - inaczej wybierałby sprzęt pod dane potrzeby profesjonalne) są one jak najbardziej ok
    Zgadza się - w starych imaczach alu 20" była matryca TN.
    Nawet w zastosowaniach amatorskich stroboskopowo mrygający wyświetlacz z żółtymi zafarbami (wada fabryczna nowych imaczy 27") może być lekko irytujący
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-03-2010 o 00:39

Domyślnie

Zgadza się - w starych imaczach alu 20" była matryca TN.
    Nawet w zastosowaniach amatorskich stroboskopowo mrygający wyświetlacz z żółtymi zafarbami (wada fabryczna nowych imaczy 27") może być lekko irytujący
    Mówimy tu o sprawnych sztukach oczywiście Sam fakt usterki portafi już irytować - obojętnie jakiej
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    Mówimy tu o sprawnych sztukach oczywiście Sam fakt usterki portafi już irytować - obojętnie jakiej
    No to z tą sprawnością coś ewidentnie jest grubo nie tak - Apple zaraz po wprowadzeniu nowego modelu wypuścił dwa firmware update-y mające przeciwdziałać mryganiu i żółtaczce, a do tego oferował zwrot 15% wartości sprzętu użytkownikom feralnych imaczów.

Osobiście mimo wszystko nie rekomendowałbym tego usrojstwa na prawo i lewo, nawet amatorom. Zresztą amatorzy potrafią być dużo bardziej wymagający niż najprofesjonalniejsi profesjonaliści.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-03-2010 o 00:50

Domyślnie

Ja potwierdzam na swoim przykładzie że matryce w iMacach są kiepskie.
    Posiadam drugą generację aluminiowej wersji 24" i po dwóch latach pracy matryca mnie coraz bardziej denerwuje.
    Pojawiły się następujące symptomy:
    1. Jakby wypalanie matrycy (długo pozostawione na ekranie okna jak np. panele z PS zostają nawet po ich zamknięciu, efekt ducha, widoczne jest to w postaci poświaty zamkniętych okien). Jakieś 3 lata temu posiadałem Apple Cinema Display 20", był ten sam objaw. Apple zaleca stworzenie wygaszacza ekranu na białym tle i pozostawieniu tego na 12h.
    Nie zdaje to jednak żadnego rezultatu, poza ginącą poświatą, powrót po dniu pracy okien duchów jednak murowany. Są nawet komercyjne rozwiązania jak np. LCD Scrub który wykonuje różne sekwencje od linii poziomych, pionowych, kwadratów karo itp.
    2. Mam sporo ciemniejszych plam widocznych zwłaszcza na białym tle (serwis z tego co obserwuję wykręca kota ogonem i twierdzi że przyczyną jest dym papierosowy, oczywiście bzdura bo u mnie w mieszkaniu nigdy papieros nie zawitał)
    3. Mimo że jak wybierałem iMaca to był niemal ideałem jeśli chodzi o równomierne podświetlenie tak po czasie w dolnej partii matrycy ów podświetlenie jest dużo mocniejsze.
    4. Za szybą matrycy zbiera mi się cały czas kurz, co jakiś czas muszę ją ściągać i czyścić.

Reasumując, wszystkie te wady są coraz bardziej męczące podczas obróbki zdjęć. Czasem zapominam o wadach i posiłkuję się np. o retusz na zdjęciach jakiś plam, po chwili orientuje się że to defekt matrycy. Nie ułatwia to pracy. Niestety wszystkie wspomniane symptomy matryc to nie przypadek odosobniony, na wszelkich forach, grupach dyskusyjnych roi się od podobnych objawów. Obecnie rozważam dokupienie monitora z górnej półki, iMac będzie wyświetlał jedynie panele z programów.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Strona 121 z 371 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów