Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: D90 +...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazik_s Zobacz posta
    I jak widać każdy ma inne podejście do tematu.
    Jak zawsze: jakosc vs ilosc.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Jak zawsze: jakosc vs ilosc.
    Czyli pójdźmy w twoją ulubioną jakość i załóżmy tak jak w pierwszym poście:
    1. Mamy 2500 zł
    2. Robimy portretówki
    3. Chcemy szkło ogólne - widokowe

I teraz posłużmy się chociażby zestawieniem z przytoczonego już tutaj kalendarza (w nim są praktycznie wszystkie rodzaje fotografii jakie chce kaczuch i zapewne twój aspekt jakościowy spełniają?). Co z tych szkieł wybierzesz by spełnić JAKOŚĆ i koniecznie 3 powyższe punkty na raz:
    1. Nikon AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G DX VR IF-ED - 1950zł
    2. Nikkor AF-S VR 500mm f/4G ED - 29000zł
    3. Nikon AF-S DX Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED - 859zł
    4. Tamron AF 90 mm SP F/2.8 Di Makro - 1588zł
    5. Nikon Nikkor 70-200mm f/2.8G AF-S ED VR II - 8049zł
    6. NIKON - Nikkor AF Zoom-Nikkor 80-200 f/2.8 D ED - 3880zł
    7. NIKON 70-300MM F4.5-5.6G AF-S VR IF-ED - 1608zł
    8. Nikkor AF DC 105mm f/2D - 3899zł
    9. Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED - 6287zł
    10. Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8G ED-IF DX - 4888zł
    11. NIKKOR 60mm AF-S Micro F/2.8 G ED - 1898zł

Myślę, że to już da ci do myślenia, iż w budżetowym podejściu i spełnieniu kolejnych warunków 2 i 3 pozostaje ci odstąpić od skazanej na porażkę ewangelizacji jakościowo-stałkowej.

Oszczędny w słowach Awatar hawk
    Miasto
    Kattowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazik_s Zobacz posta
    A po co wogóle polemizować "z tymi zapaleńcami" od ciemności jak noc i stałek?
    A czy ja komukolwiek bronię kupować to szkło? Wyraziłem swoją opinię i od razu zostałem "zaszufladkowany". Nie ja będę tym robił zdjęcia więc mnie to jest wszystko jedno. Sam miałem ten obiektyw przez kilka miesięcy i sprzedałem z powodów wymienionych wyżej. Nie lubię być ograniczany warunkami dlatego wolę jasne szkła.

Domyślnie

Lazik, ale o czym Ty piszesz? Ja staram sie tylko powiedziec, wbrew temu, co lansuja niektorzy, ze 50/1.4 jest dobrym wyborem. Nie wiem czy obczailes ten watek nalezycie, ale po drodze zrezygnowalem z 2 stalek i sam polecilem kita. Wiec o co chodzi? Ze nie podoba mi sie, ze niektorzy mowia "kup kita, bo ja nie mam 50 i mi starcza" albo "kup 50/1.8, 1.4 wprawdzie nie mialem, ale mam wersje 1.8 i jest super"?

Podsumowujac - nie jestem przeciew 18-105, tylko przeciw odradzaniu 50/1.4. Jakbym ewangelizowal, to dalej obstawalbym przy dwoch stalkach, ktore przy odrobinie wprawy starcza do wszystkiego. Po prostu Robin ma racje.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Widzę, że niezła dyskusja tu się rozwinęła

Ja przemyślałem sprawę dość głęboko i postanowiłem, że na początek kupię d90 z kitem 18-105 i 50mm 1.4.
    Jak ktoś powiedział, przy odrobinie wprawy, kitem można wszystko zrobić to po pierwsze, po drugie na pewno trochę czasu minie, zanim się oswoję z tym sprzętem i mogę z powodzeniem eksperymentować i uczyć się na kicie. A tę stałkę i tak kupię, czy jutro, czy za rok, jestem przekonany, więc mogę już teraz zacząć się z nią oswajać. Po trzech miesiącach myślę, że wszystko mi się wykrystalizuje i będę mógł decydować co tu dokupić, co mi jeszcze potrzeba, poodkładam jeszcze kasy i zobaczymy, myślę, że wtedy na wiele pytań będę mógł już sobie sam odpowiedzieć.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Domyślnie

No i tyle w temacie powodzenia
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Dzięki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chorzów/Oświęcim

Domyślnie

Witajcie wszyscy Piszę do WAS z prośbą o POMOC.... Mam puchę d90 i stałkę 50 1.8 .... Przygodę z fot. cyfrową zaczęłam dopiero w tym roku a konkretnie jakieś 3 tyg temu ( Wcześniej uczyłam się na odziedziczonej w spadku Praktice MTL3...) To taki skok w nową epokę Ale wracając do tematu.... Jako że jestem studentką... a co za tym idzie fundusze bez szału... zdecydowałam się w końcu na przesiadkę "w inny wymiar" i kupiłam D90 ( jako że zawsze miałam sentyment do nikona-skąd nie wiem nie pytajcie ) w każdym razie nie chciałam zbytnio KIT-owego N18-105.... choć szkło przyzwoite to ten plastik..... ehh nie ważne kupiłam na początek 50-tkę 1.8 ( wiadomo lepiej by było z 1,4 ale fundusze ograniczone) Wszystko by było fajnie bo na upartego i na 50 można zrobić całkiem ciekawe zdjęcia zanim się nie rozbuduje zestawu jakoś sensownie....( $ ) Teraz nadarzyła się okazja do zwiedzenia w okolicach czerwca Anglii-Walii-Irlandii ( z największym naciskiem na to ostatnie gdyż mam Ku-ku na punkcie kultury i historii tego kraju) No właśnie ...fajnie by było mieć pamiątkę.... ale nie oszukujmy się z 50 dużo nie poczaruję.... Dlatego szukam czegoś w zakresie poniżej..... i tutaj pojawia się źródło mojego dylematu....

Jako że fundusze ograniczone a i sam wyjazd wiąże się bezpośrednio z kosztami muszę "coś" wykombinować do wyjazdu... przebrnęło mi przez myśl nawet wspomniane 18-105... ale ta opcja nie bardzo mi się uśmiecha...gdyż wiem że jak pojawiłaby się kasa to poszło by w pierwszym rzucie do wymiany...a fajnie by było zrobić to z głową...tak żeby nie żonglować słoikami....

Jestem przyzwyczajona do jasnych szkiełek-głownie stałek...więc przesiadka na ciemność to też ciut inna bajka... a wiadomo taka wycieczka to głównie klify...widoki etc... W związku z tym pojawił się motyw pt. Skoro coś szerszego i takiego by nie trzeba było zmieniać w najbliższym czasie to może (wspomniany w temacie ) Tamek 17-50 2.8 (szczyt możliwości finansowych) ew....tansza sigma 17-70...(tyle ze to juz ze zmiennym swiatłem...) Przeczytałam sporo wątków na temat owych słoików i szczerze mówiąc im wiecej czytam tym wiekszy mixer mam w głowie.... tu problemy z celnością...tu z praca af...etc
    Zaczęłam się nawet zastanawiać czy nie olać tego wszystkiego nie kupic 35 1.8 (która później też się przyda nie raz ) i nie kombinować w czasie wyjazdu tylko 2 stałkami 35 i 50 - chociaż to bez cudów nie ukrywajmy... ( wiadomo dla upartego nie ma rzeczy niemożliwych ale jak można ułatwić sobie życie to dlaczego nie... )

A może jeszcze jakaś inna opcja ? ( W ostateczności myślałam żeby kupić 35 1.8 i jak mnie przycisnie przed samym wyjazdem to najwyżej w ramach ratunku kupić gówniany 18-55... na wypadek gdyby nie dało rady ogarnąć wszystkiego (2 stałkami) a wiadomo to wydatek rzędu 200 zł więc i żal by nie było ... albo tą plastikową zabaweczkę..18-105 w ostateczności.... Wrrr już sama nie wiem :/

Pojęcia już nie mam jak z tego wybrnąć..tak jak mówie 1.500 to max jaki jestem w stanie osiągnąć do czasu wyjazdu ( czytaj z włączeniem diety wara od gara... cieżkie życie studenta jest niestety )

Gdybyście stali przed takim dylematem ( delikatnie mówiąc "lekko" pod ścianą...) co byście wybrali ?
    Dodam że nie wchodza w grę tylko podane powyżej opcje....jestem otwarta na propozycję również wśród używek....tyle tylko że zależy mi na tym aby kupić coś i nie koniecznie zmieniać to zaraz po powrocie ... lepiej kupić coś co bardziej się później przyda a się pomęczyć....

Także zdaje się na WAS- POMOCY !!!!!!
    D90|MB-D80|N 35 1.8 |N 50 1.8|N 18-70mm |Sb900| I parę innych drobiazgów... upchane w Lowepro

Domyślnie

@Neemeste
    Jak nie ma miedzi, to ....
    1.Może używana Sigma lub Tokina z zakresem 10-24mm? Do widoczków będzie super i po powrocie też się przyda, a przy okazji pokryjesz sobie dolny zakres ogniskowych.
    2. Wariant minimum. Nikkor 18-55 VR. Używkę w idealnym stanie można dorwać za 350 zł i od biedy, trochę przymknięty, produkuje całkiem niezłe obrazki. Oczywiście jak na swoją cenę.
    3. ...... sto innych możliwości.

Domyślnie

Ja tam trochę za Walle polecę coś szerokiego do 50 cała Florencję obleciałem z 1,5 miesiąca temu za pomocą Sigmy 10-20/4-5.6 + Nikkor 50/1.8 wcale nie czułem braku tych ogniskowych pośrodku i powiem Ci, że ponownie mógłbym tam pojechać z takim samym zestawem - mimo że początkowo miałem pewne obawy "czy starczy"
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów