Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: D90 +...?

Domyślnie D90 +...?

Cześć, mam nadzieję, że nie oberwię po głowie za ten temat...

Mam 5000 zł. Chcę kupić D90. I zastanawiam się nad szkłami do niego, które zmieściłyby się w moim budżecie. W fotojokerze D90 można dostać za 2,5 tys, więc zostaje mi drugie tyle na szkła. Co proponujecie?
    Dodam, że najbardziej interesują mnie portrety, czlowiek, akty -> myślę o Nikkorze 50mm f/1.4 AF za 1148zł.
    Dodatkowo chciałbym jakiś ogólny obiektyw, który zrobiłby dobre zdjęcia widoków różnych.

Macie jakieś propozycje? Jestem otwarty na wszelakie sugestie, chętnie posłucham.

Dziękuję z góry za pomoc!

Domyślnie

Nie oberwiesz...pewnie zaraz zacznie wyliczanie jaki to fajne obiektywy można kupić. Nic nowego się nie dowiesz niż to co już napisano na forum (szukajka się kłania).
    Ale jak już pytasz ....kupiłbym N 17-55/2,8. Wiem że drogi, ale dzisiaj przy parciu na D700 wielu wyprzedaje to szkło za rozsądne pieniądze.
    Szkło uniwersalne i świetne pod każdym względem.

Domyślnie

A co to sa widoki rozne? Stricte krajobraz?

A moze zamiast kitowego zooma pomysl nad druga stalka - konkretnie Nikkor 20/2.8 (uzywany). Wtedy masz ekwiwalenty 30mm i 75mm, to bardzo uniwersalny zestaw, praktycznie wszystko mozna nim sfotografowac, przy okazji masz dobre swiatlo i wysoka jakosc. O walorze dydaktycznym juz nawet nie wspominam.

17-55 za 1350zl? Sam chetnie kupie...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    A co to sa widoki rozne? Stricte krajobraz?

A moze zamiast kitowego zooma pomysl nad druga stalka - konkretnie Nikkor 20/2.8 (uzywany). Wtedy masz ekwiwalenty 30mm i 75mm, to bardzo uniwersalny zestaw, praktycznie wszystko mozna nim sfotografowac, przy okazji masz dobre swiatlo i wysoka jakosc. O walorze dydaktycznym juz nawet nie wspominam.

17-55 za 1350zl? Sam chetnie kupie...
    Czy ja pisałem że za 1350 ?. Dołożyłbym do tych 2500 zamiast kupować 50-tkę.

Domyślnie

Zamiast Nikkora 50mm f/1.4 przy tak okrojonym budżecie wziąłbym Nikkora AF 50mm f/1.8 (około 500 zł - a obiektyw naprawdę zajebisty), Nikkora 35mm f/1.8 (około 740 zł), lampę Nissina Di866 (około 860 zł). Pozostałoby 400 zł na obiektyw "widokowy" np. Nikkor 18-55 VR (IMVHO lepszy by był N18-105 VR ale trzebaby dołożyć dodatkowe 400 zł)

Domyślnie

Tak, chodziło mi o krajobrazy.
    Przeczytałam kilka tematów podobnych do moich na Waszym forum i dużo osób pozytywnie wypowiadało się na temat N 18-105 na początek. Zaciekawił mnie ten obiektyw.
    A co jeśli chodzi o tego N 50mm? Może na początek kupić sobie tańszą wersję 1.8 i zainwestować więcej w drugi obiektyw?

Domyślnie

Jak chcesz robić portrety, akty itp. to kup koniecznie lampę.

Domyślnie

Czuję się trochę zagubiony. Jeszcze dwa lata temu przykładałem się do zakupu D80 i wiedziałem dokładnie co chcę kupić, bardzo wiele o tym czytałem, brakowało mi tylko pieniędzy, które nagle potrzebne były na inne sprawy i tak oto fotografia w moim życiu stanęła w martwym punkcie... Teraz powracam do tego tematu i nie będę udawać, że jestem wielkim znawcą, dlatego Was pytam, bo nie chce by ktoś mnie na coś naciągnął w sklepie, a zależy mi na czymś w miarę dobrym na początek, z czym zacznę swoją przygodę z fotografią na szerszą skalę.
    Teraz muszę się zorientować trochę w temacie lamp.

Domyślnie

Myslisz o portretach- tam liczy sie rozmycie tla, bokeh, a w tej kwestii N50/1.8 to slaby zawodnik, daleko mu do wersji 1.4. To pytanie do Ciebie, czy chcesz kupic obiektywy dobry i slaby czy dwa srednie. Ja poszedlbym w pierwsza opcje, bo w koncu i tak kupisz wersje 1.4, i tak

A a propos lampy, kup taka, ktora posiada CLS, czyli nikonowskie zdalne sterowanie. Byc moze powinienes kupic Nikona, a wtedy w zupelnosci wystarczy SB-600.
    Ostatnio edytowane przez Jakubas ; 17-01-2010 o 12:47
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczuch Zobacz posta
    Czuję się trochę zagubiony. Jeszcze dwa lata temu przykładałem się do zakupu D80 i wiedziałem dokładnie co chcę kupić, bardzo wiele o tym czytałem, brakowało mi tylko pieniędzy, które nagle potrzebne były na inne sprawy i tak oto fotografia w moim życiu stanęła w martwym punkcie... Teraz powracam do tego tematu i nie będę udawać, że jestem wielkim znawcą, dlatego Was pytam, bo nie chce by ktoś mnie na coś naciągnął w sklepie, a zależy mi na czymś w miarę dobrym na początek, z czym zacznę swoją przygodę z fotografią na szerszą skalę.
    Teraz muszę się zorientować trochę w temacie lamp.
    Jeżeli nie masz doświadczenia w stałkach to raczej na początku w nie się nie pakuj. Jeżeli nawet za jakiś czas dojrzejesz do stałki to sobie ją po prostu kupisz i to ogniskową taką którą będziesz najbardziej potrzebował. Zaletą jest to że stałki są stosunkowo niedrogimi obiektywami. W tej chwili dużo Ci nie brakuje do 17-55 ale miałbyś jeden z lepszych obiektywów Nikona. Stałki 50 czy to 1,4 czy 1,8 są zachwalane bardzo ale też jednymi z obiektywów najczęściej kupowanych i sprzedawanych.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów