Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: D90 +...?

Domyślnie

To ja z góry powiem, że to nie tak, że ja lustrzanki w rękach nie miałem.
    3 miesiące testowałem sobie D80 z kitem kuzyna, dlatego kiedyś chciałem D80, bardzo fajnie mi się robiło nim zdjęcia, z dnia na dzień coraz więcej wiedziałem o tym aparacie i zdjęcia wychodziły ciut lepsze.
    Myślę teraz o kicie, bo nie mam zielonego pojęcia co mógłbym poza tą 50-tką kupić. Ale jeśli jest szkło, które jest lepsze, cenowo zmieści się w budżecie moim to chętnie kupię takie od razu. Mogę się uczyć na ciut trudniejszym szkle, co za problem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczuch Zobacz posta
    To ja z góry powiem, że to nie tak, że ja lustrzanki w rękach nie miałem.
    3 miesiące testowałem sobie D80 z kitem kuzyna, dlatego kiedyś chciałem D80, bardzo fajnie mi się robiło nim zdjęcia, z dnia na dzień coraz więcej wiedziałem o tym aparacie i zdjęcia wychodziły ciut lepsze.
    Myślę teraz o kicie, bo nie mam zielonego pojęcia co mógłbym poza tą 50-tką kupić. Ale jeśli jest szkło, które jest lepsze, cenowo zmieści się w budżecie moim to chętnie kupię takie od razu. Mogę się uczyć na ciut trudniejszym szkle, co za problem.
    Skoro nie masz pojęcia to nie kupuj tego czego nie znasz. kup D90 z najtańszym kitem choćby to miało być nawet 18-55/3,5-5,6 (można nawet za mniej niż 200pln kupić) Poćwicz, poznasz przy okazji aparat. Ustaw kita na 50mm i rób tak zdjęcia nie zmieniając ogniskowej. Zobaczysz czy to Cię kręcą stałki czy nie. Nie bądż niecierpliwy. Daj sobie czas do zastanowienia. Możesz próbować robić na 20mm...30..itd.
    Większość piszących tutaj ma rację radząc Ci wybór konkretnego szkła. Ale to co dla niego jest super, czy również dla Ciebie będzie super ?. Kupując tego taniego 18-55 stracisz najwyżej 200 stówy (i tak mniej niż byś stracił po odsprzedaży innego nietrafionego szkła).
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Gdybym mial sie przekonac do 50mm fotografujac kitem na f/5.6, to mysle, ze szybko bym sie zrazil. Ale rozumiem, na swoich decyzjach czlowiek uczy sie najlepiej.

Skoro myslisz o portretach, ludziach itd, 50 sie przyda, nie rezygnuj z niej. I do niej faktycznie kup najtanszego kita, 18-55 bez VR za 200zl, ktory pozwoli Ci zobaczyc, jaka kolejna stalke kupic. Albo jakiego zooma zaczac szukac. Polecam skoncentrowac sie na ogniskowych 20, 24, 28, 35.

Kaczuch, jesli myslisz powaznie o zdjeciach, chcesz je robic dobrze, powinienes sie szkolic zgodnie z jakas metodologia. Metoda "stalkowa" jest dosc skuteczna, uczy myslec. A to jest najwazniejsze.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Może wtrącę swoje trzy grosze. Moim zdaniem powinieneś kupić D90 z kitem 18-105 . Dobre szkło przyda się na wyjazdy . Dodatkowo kupiłbym coś do portretu . Osobiście mam 50 1.8D dobry stosunek ceny do jakości. Nie zdejmuję jej z body ale tylko dlatego że ostatnio robię tylko portrety we wnętrzach. (nie jakieś artystyczne tylko normalne pstryki) Przeglądając zdjęcia widzę że 50 1.4G daje ładniejszy obrazek mz. Myślę że w plenerze fajniejsze foty można zrobić na 85 1.8 ale nie jestem do końca pewien. Jak będzie ciepło przetestuję 50 w plenerze jak starczy to ok jak nie to myślę o czymś w rodzaju 105 2.8 VR. Mój najbliższy zakup to lampa bo 1.8 tez nie zawsze starcza . Fajnie można też doświetlić zdjęcia . Z lampą mam problem ale mój faworyt to SB-900. Nie lubię jak mnie coś ogranicza .
    Moje zestawy to
    D90 + 18-105 + 35 1.8 , 85 1.8 + SB-900
    lub
    D90 +18-105 + 50 1.8 + 105 2.8 VR SB-900
    Nie musisz kupować wszystkiego od razu
    Proponuję na początek
    D90 + 18-105 +SB-900 ( lub SB-600 - jak szkoda kasy ) jak ci się spodoba to już będziesz wiedział jakie ogniskowe potrzebujesz. i kupisz odpowiednią stałkę

Pozdrawiam
    Czarek

Domyślnie

Myślę, że dużo też mi się rozjaśni w głowie, gdy pójdę do sklepu i pomacam sobie sprzęt, przyjrzę mu się. Nie ma co się spieszyć, bo nie chce wydać kasy i później żałować. D90 na pewno kupię, co do 50-tki też jestem przekonany. Muszę tylko pomyśleć o innym obiektywie jeszcze.

Domyślnie

Sprawdz ile Cię wyniesie 18-105 w zestawie. Jak poniżej 600 PLN to kup też ten zestaw. Jako użytkownik D90 jestem przekonany, że na początek ten zestaw + 50 1,4 będzie tym, który da Ci największe możliwości. A jak oczywiście kasy starczy to do tego lampę ( ja dokupiłem SB900 i jest dobrze

Pozdr
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Domyślnie

Czytam te odpowiedzi - i tak szczerze przyznam - że podejście niektórych mnie porażą. Zapytam czy uważacie, że gość który jeszcze nawet nie ma body.. (kaczuch - szacun dla Ciebie i sie nie obraź na to) ale aby nauczyć się robienia zdjęć..to faktycznie 2-3 miesiące nie starczą ..myśle, że po roku dojdzie do wprawy i wtedy ew zacznie myśleć w którą stroną będzie podążał. W takim momencie chyba dobrym posunięciem będzie podsuniecie pomysłu najprostrzego w realizacji - zestaw d90 + 18-105 + lampa

kaczuch - jak TY sie w ogole na fotografię zapatrujesz ? to jest pierwsze wejście.. ? jakieś doświadczenie ? może wyjść na to, że 18-105 zagości na prawdę u Ciebie na długo...
    A stałkę jak możesz to proszę pożycz od kogoś... za nim wydasz kase..

Domyślnie

dorzucę swoje... moim zdaniem kit 18-105 plus lampa, jest dobrym zakupem na początek zabawy z fotografią.
    Potem jak sama zabawa stanie się czymś poważniejszym - pasją, sposobem na spędzanie każdego wolnego dnia, wtedy polecam dokupić taką stałkę 50 mm f. poniżej 2.
    Daj sobie parę miesięcy, nie wydawaj kasy od razu. Dokupywanie sprzętu naprawdę potrafi dać radość, jak będziesz miał od razu nie będzie tej frajdy.

Po za tym, same szkła i body to nie wszystko. Karty pamięci, dodatkowy akumulator, jakaś torba lub plecak na sprzęt obecny i przyszłe szkła, filtr np. polaryzacyjny, statyw, może nawet pilot lub wężyk - to wszystko kosztuje a już na samym początku się przyda, część wręcz będzie konieczna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hawk Zobacz posta
    Moim zdaniem 18-105 jest w ogóle nieprzydatny w domu (chyba że z lampą), gdyż jest ciemny jak noc.
    Też nie zgodzę się że stałki ograniczają. Moim zdaniem uczą raczej świadomego kadrowania.
    to może i ja coś tu dodam ... drogi hawku - sam posiadam zestaw jak w mojej stopce i gadanie, że 18-105 jest ciemny jak tabaka w rogu jest mocna przesadą... z możliwościami jakie daje w tej chwili aparat cyfrowy typu D90 jest to bardzo dobry obiektyw. Zapytam - do czego służy ISO w aparacie???? po to żeby było czy po to, żeby go używać??? w pomieszczeniach nastawa np 640 ISO i fota pozostaje nie ruszona, dodając do tego akceptowalny poziom szumów z doskonałej matrycy CMOS i system VR wszystko jest git. To naprawdę dobry obiektyw do nauki ale i nie tylko, fakt, do portretu są inne szkła , kitem nie wyjdzie tak piękny bokeh jak 85tką ... ale stałki można dokupywać sukcesywnie, w miarę nabywania doświadczenia. Mając do dyspozycji zoom w zakresie 18 - 105 autor wątku sam zdecyduje w trakcie fotkowania jakie ogniskowe będą mu potrzebne i wtedy wybierze sobie odpowiednie stałki. Reasumując moja propozycja jest taka : Nikon D90 + Nikkor 18-105 + lampa Nissin Di622 (po co droga SB600?) - taki zestaw kosztuje 4000 zł - zostaje tysiak a więc proponuje jeszcze filtr polaryzacyjny ,- to podstawa przy fotografii krajobrazowej i warto na niego też wydać troche więcej - ja używam Marumi slim dhg, to bardzo dobry filtr i z pełna odpowiedzialnością go polecam , choć fakt, nie jest tani (jakieś 200zł z hakiem chyba) Za resztę kaski , jeśli już chcesz koniecznie zobaczyć co to stałka polecam 50 1.8 - na forum znajdziesz gdzieś porównanie 1.8 i 1.4 , i powiem Ci, że różnicy jako jeszcze laik nie zauważysz....zauważysz za to różnicę w cenie ))) 1.4 jest dwa razy droższy... Pozdrawiam i służę radą i pomoca!!!!
    Ostatnio edytowane przez enkipenki ; 22-01-2010 o 09:39
    D300S + N17-55 + N50 1.8 + TAIR 11A + Nissin Di622
    http://enkipenki.deviantart.com/
    http://www.garnek.pl/onnnn/a

Domyślnie

A po co wogóle polemizować "z tymi zapaleńcami" od ciemności jak noc i stałek?
    Podam fajny przykład z kalendarza Nikoniarze na 2010 rok:
    1. styczeń N18-200 f/3.5-5.6
    2. luty N500 f/4
    3. marzec 18-70 f/3.5-4.5
    4. kwiecień T90 f/2.8
    5. maj N70-200 f/2.8
    6. czerwiec N80-200 f/2.8
    7. lipiec N70-300 f/4.5-5.6
    8. sierpień N105 f/2
    9. wrzesień N70-300 f/4.5-5.6
    10. październik N14-24 f/2.8
    11. listopad 17-55 f/2.8