Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: D90 +...?

Domyślnie

1 - architektura
    3 - landszaft
    7 - detal
    9 - landszaft

Tyle a propos ciemnych obiektywow, o czym juz zapomniales wspomniec.
    W kalendarzu sa dwa portrety, jeden wykonany 105/2, a drugi 60/2.8. To sie nazywa manipulacja faktami.

Mam wrazenie, ze sporo osob, ktore odradzaja kupno tego czy tamtego obiektywu, wypowiada sie mimo braku jakiegokolwiek doswiadczenia z rzeczonym sprzetem.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    1 - architektura
    3 - landszaft
    7 - detal
    9 - landszaft

Tyle a propos ciemnych obiektywow, o czym juz zapomniales wspomniec.
    Jakbym tak opisywał to pewnie jeszcze szerzej opisał tą jedynkę, której mała ilość światła zupełnie nie przeszkadzała do uzyskania zajebistego efektu.

W kalendarzu sa dwa portrety, jeden wykonany 105/2, a drugi 60/2.8. To sie nazywa manipulacja faktami.
    Słucham? To chyba ty manipulujesz faktami! Ja podałem gołe dane jakimi obiektywami były pstryknięte zdjęcia do kalendarza. Nie ma w tym żadnego podziału na charakter zdjęcia bo nie o to chodzi by pokazać czym "coś" zostało zrobione, a jedynie pokazać, że zdjęcia robione zoomami z f>3 bez problemu są godne uwagi - co pokazuje wybranie niektórych do kalendarza. Nikt na pewno nie sugerował się typem obiektywu a jedynie jakością fotki. I mogę się założyć z tobą, że na tym forum też bym znalazł wiele zdjęć portretowych wykonanych zoomem z f>3 i nie odbiegającym tym z kalendarza pstrykanych stałkami.

Domyślnie

Chodzi mi o to, ze kazde z wyszczegolnionych przeze mnie zdjec jest wykonane na f znacznie wiekszym, niz minimalne. Nie ma roznicy, czy zdjecia byly robione obiektywem f/1 czy f/5,6, bo i tak byly przymkniete do wartosci rzedu 8,11,16, lub nawet wiecej. A juz na pewno w pierwszym uzyty byl statyw.

I jak to sie ma do dylematu kaczucha, ktory poszukuje szkla do portretu, gdzie zdjecia wykonuje sie z reki na malych przeslonach nie dlatego, ze jest ciemno, tylko dlatego, zeby uzyskac mala GO? Zmierzam do tego, ze dyskusja zeszla na droge ku udowodnieniu, ze 18-105 jest fajnym szklem na poczatek, a powinna zmierzac do tego, by odpowiedziec jakie szklo jest najlepsze do portretu, bo takie bylo pytanie autora watku. Ato ze mozna zrobic dobry portret ciemnym zoomem, tego nie neguje. Ale skoro juz chcemy robic portrety, to fajnie miec wybor i moc robic zdjecia z papierowa GO na f/1.4 i w studiu na f/11.

Kiedys chyba robin102 mial w stopce taki tekst - "Fotoamator krecac zoomem tak sie napina, ze wogole nie puszcza bakow. Te baki wedruja do glowy i tak sie rodza posrane pomysly na kadry.". Oczywiscie sa wyjatki, ale ogolnie bardzo duzo w tym racji.
    Z punktu widzenia nauki kadrowania, stalka zawsze bedzie lepsza. Geniuszy, ktorym to nie robi roznicy, mozemy chwilowo pominac w tej dyskusji, poniewaz ich ilosc miesci sie w granicach bledu statystycznego.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Kiedys chyba robin102 mial w stopce taki tekst - "Fotoamator krecac zoomem tak sie napina, ze wogole nie puszcza bakow. Te baki wedruja do glowy i tak sie rodza posrane pomysly na kadry.". Oczywiscie sa wyjatki, ale ogolnie bardzo duzo w tym racji. .
    mianuję to do OSCARA
    Sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać

Domyślnie

brawo dla robina...
    a co do tematu, to powoli tracę nadzieję. znowu wątek tasiemiec traktujący o tym samym - który kit jest fajny, stałka vs zoom, uniwersalne rady kazdego profesjonalnego amatora....
    ludzie! ile można???

Domyślnie

Niestety, chec udowodnienia, ze "moje jest przenajlepsze" zbyt czesto bierze gore nad racjonalnym podejsciem do tematu...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Fotoamator krecac zoomem tak sie napina, ze wogole nie puszcza bakow. Te baki wedruja do glowy i tak sie rodza posrane pomysly na kadry.
    wreszcie Robin przekazał nam coś mądrego
    Mamiya + Sony

Domyślnie

I jak to sie ma do dylematu kaczucha, ktory poszukuje szkla do portretu,
    Czyżby? Cytat z pierwszego postu: "Dodatkowo chciałbym jakiś ogólny obiektyw, który zrobiłby dobre zdjęcia widoków różnych."

Domyślnie

? A jak to sie ma do tych wszystkich postow, w ktorych ludzie odradzaja kupno 50, albo doradzaja wersje 1.8? Ja o tym pisze.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

? A jak to sie ma do tych wszystkich postow, w ktorych ludzie odradzaja kupno 50, albo doradzaja wersje 1.8? Ja o tym pisze.
    Ano tak, że w pierwszym poście jest dodatkowo jeden wrunek. Cytacik: "Mam 5000 zł. (...) W fotojokerze D90 można dostać za 2,5 tys, więc zostaje mi drugie tyle na szkła. Co proponujecie? "
    N50 f/1.8 czy f/1.4 IMVHO średnio się nadaje jako "jakiś ogólny obiektyw, który zrobiłby dobre zdjęcia widoków różnych". Przy ograniczeniu 2,5 tyś jednak coś trzeba wybrać by zaspokoić wszystkie pragnienia kaczucha. I jak widać każdy ma inne podejście do tematu.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów