Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Ansel Adams używał najlepszego, analogowego sprzętu, który za sprawą wieloletniej praktyki opanował do perfektcji. Stosował aparaty wielkoformatowe i wprost szalał w ciemni - jeśli komuś się wydaje, że używając obes...go małego obrazka i oddając filmy do minilaboratoryjnej rzeźni zbliży się warsztatowo do Adamsa, to jest w baaaardzo głębokiej d...

Istnieją mądrości ludowe głoszące, że analog uczy tego, tamtego i sramtego, ale są to wierutne bzdury i mity greckie. Fotografii tak naprawdę uczy fotografowanie, które technika cyfrowa niemiłosiernie ułatwia - a nie takie czy inne trudności i upierdliwości techniczne wywoływane użyciem archaicznych technik. Równie dobrze można by w tym miejscu zalecić dagerotypię, camery obscury, czy wręcz malarstwo naskalne - pytanie tylko po ch... tracić na to czas?
    Analog uczy przede wszystkim pokory. Tego, że nie sztuką jest zrobić 3000 zdjęć na jednej sesji trzymając spust migawki non stop wciśnięty i wybrać kilka zdjęć, ale sztuką jest zrobić 36 lub 10 zdjęć i wybrać z nich kilka dobrych.
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PRR Zobacz posta
    Analog uczy przede wszystkim pokory. Tego, że nie sztuką jest zrobić 3000 zdjęć na jednej sesji trzymając spust migawki non stop wciśnięty i wybrać kilka zdjęć, ale sztuką jest zrobić 36 lub 10 zdjęć i wybrać z nich kilka dobrych.
    Nie do końca rozumiem. Znaczy cyfrą nie da się zrobić paru zdjęć z czego kolejne parę jest dobrych?

Domyślnie

Czornyj - akurat nie po to kupuje film żeby oddać go do labu, cz-w wywołuje samemu a kolor (którego jeszcze nie próbowałem) mam plan na wywołanie domowymi sposobami - ale na testy jeszcze przyjdzie czas.
    A czemu ten analog mnie tak męczy? Bo pełna klatka, mniejsza GO, bo lubie posiedzieć i pomajstrować z wywoływaniem. I nie ukrywam będąc cholernym 'gadżeciarzem' kręci mnie analogowy sprzęt :P
    Tylko właśnie czy jest to gra warta świeczki - czy efekt końcowy może dogonić photoshopa ?
    48ProjectBlog[/CENTER]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyzne Zobacz posta
    ...Tylko właśnie czy jest to gra warta świeczki - czy efekt końcowy może dogonić photoshopa ?
    Kolejny raz nie rozumiem. Znaczy do fotografii zrobionych na filmie nie można użyć photoshopa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PRR Zobacz posta
    Fotograf to nie kelner, a pokora jest ostatnią cechą charakteru, która potrzebna jest w jakiejkolwiek ambitniejszej twórczości.

Owszem, sztuką jest zrobić 10 zdjęć i wybrać z nich kilka dobrych. Tylko aby tą sztukę opanować, należy najpierw zrobić 3000 albo więcej zdjęć złych.

Człowiek uczy się na błędach, którą to naukę analog skutecznie utrudnia. Tracimy tylko czas na mozolne opanowanie technik, które w ostatecznym rozrachunku zapewne okażą się zbędne. Oczywiście - jest to hobby dobre jak każde inne, ale w warsztat fotograficzny niewiele wnosi, tak jak np. jazda konna nie przyczyni się walnie do tego, że staniemy się lepszymi kierowcami rajdowymi - choćbyśmy przy tym nabrali niewiadomo ile pokory czyszcząc stajnię.

I nie ukrywam będąc cholernym 'gadżeciarzem' kręci mnie analogowy sprzęt :P
    Było tak powiedzieć od razu - fotografia analogowa to fantastyczna zabawa, alchemia taplania się w odczynnikach, satysfakcja, gdy z koreksu wyciągamy pomyślnie wywołany film, gdy na stykach zauważymy coś interesującego, gdy to coś w magiczny sposób nagle zacznie pojawiać się na białej kartce papieru włożonej do jakichś podejrzanych i śmierdzących zajzajerów - bezcenne
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 13-01-2010 o 21:15

Domyślnie

Kolejny raz nie rozumiem. Znaczy do fotografii zrobionych na filmie nie można użyć photoshopa?
    Nie, no pewnie że można tylko po co? Po to mam raw-y.

Tylko widzisz Czornyj jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase :P
    Albo musze dać sobie na wstrzymanie albo sprzedać cyfrę i kupić to co mi się marzy analogowego - niestety studencki okres :P
    A pytanie moje bierze się stąd, iż może będę miał możliwość pracy w studio, amatorskim ...i to mnie powstrzymuje przed przejsciem na film.
    48ProjectBlog[/CENTER]

Domyślnie

Tylko właśnie czy jest to gra warta świeczki - czy efekt końcowy może dogonić photoshopa ?
    Przepraszam, ale to nie tak: jezeli jedno coś ma gonić coś drugiego, to Photoshop analoga a nie odwrotnie.
    I oby nigdy nie dogonił!
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Człowiek uczy się na błędach, którą to naukę analog skutecznie utrudnia.
    O, nie zgodzę się. Nie analog utrudnia, lecz co najwyżej cyfra ułatwia. Marcin, za młody jesteś na Heroda
    Pozostałe obszerne fragmenty wypowiedzi poleciały do "srebrnych ust".
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

wpkx, właściwie zgadzam się z Toba ale pod względem kolorów, tzw 'plastyki' (po prostu inaczej moje oko odbiera zdjecie z kliszy na papierze) ...
    ale pod względem ostrości i szczegółów chyba cyfra wyszla na prowadzenie?
    Co nie zmienia faktu że raz spróbowałem cz-b kliszy, wywołałem ją i zakochałem sie w takim procesie powstawania obrazu...
    a PS? wszystko ładnie pięknie ale już moi przyjaciele przeważnie nie widzą takich kolorów na swoich komputerach jak ja na swoim bo mają inne monitory,inne ustawienia itp itd... zdecydowanie mnie to denerwuje :P
    A..zapomniałem no i nie będę porównywał emocji związanych z zakładaniem po ciemku filmu do koreksu z ekhm 'emocjami' w PS bo nie chce grzeszyć.
    48ProjectBlog[/CENTER]

Domyślnie

ale pod względem ostrości i szczegółów chyba cyfra wyszla na prowadzenie?
    I tak i nie.
    Przypomnij sobie... lub obejrzyj po raz pierwszy jeśli nie widziałeś, "Powiększenie" Antonioniego.
    I wtedy odpowiedz na swoje pytanie
    Snoblesse oblige:

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów