Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Domyślnie Cyfa czy analog?

Dziś pisałem wypracowanie na temat pana Ansela Adamsa i na wikipedii znalazłem informację o dużej dbałości o jakość odbitki przez w.w. pana. Chcę też kupić sobie dodatkowy analog w granicach 1k zł, żeby dobrze nauczyć się fotografii. Co zyskuję poprzez zakup analoga a co tracę? Wiem, że pytanie laickie nie każcie mi jednak wpisywać sobie w google podobnych tematów bo chciałem uzyskać wiedzę na temat Nikonów konkretnie. Proszę o odpowiedź
    D3100+kit | 50 f/1.8 | 70-300 f/4-5,6 G ED VR | FIRST C3550 | Nissin Di466 i różnego innego złomu pełno...
    Never back down!

Domyślnie

w cafe niedawno był bardzo podobny wątek tzn. cyfra vs analog.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

no i masz cały dział zatytułowany aparaty tradycyjne
    pytanie co kupic
    to powinieneś koniecznie przeczytac przyszłośc fotografii analogowej
    f80 kontra f90x
    analog do szkieł m42
    jaki film
    czy warto kupic analoga?

to chyba na początek wystarczy

Domyślnie

dzieki wielkie leather w caffe nie znalazłem Polecacie mi "downgrade"? I czy to na pewno nauczy mnie fotografii w dobrym stopniu? Nudzi mnie nieostrość cyfrowych fotek nawet na f9, moze na analogu jest lepiej? I czy wszystkie analogi posiadają taki przycisk do podglądu ekspozycji?
    Ostatnio edytowane przez fotokornik ; 07-12-2009 o 18:29
    D3100+kit | 50 f/1.8 | 70-300 f/4-5,6 G ED VR | FIRST C3550 | Nissin Di466 i różnego innego złomu pełno...
    Never back down!

Domyślnie

cyfra
    D90, 18-105, 85 1,8 35 1,8, METZ 48

Domyślnie

może jednak jakieś uzasadnienie?
    Never back down!

Domyślnie

fajny pomysł film uczy pokory, dokładności, dbałości, myślenia. Do tego sorry, ale moim zdaniem przy materiałach (małoobrazkowych) typu provia, HP5 etc. to cyfraki mogą sobie...

Nie mówiąc już o średnim/wielkim formacie.

Z aparatów - najprostszy, ja mam starego prostego FM-a. Mimo, że wiele osób tu pisało, że jest fe bo za bardzo manualny, nie ma trybu "A" etc. to mi niesamowicie podszedł. Jeśli coś nie ultra-manualnego to F75/F80 - też zacne aparaty.

Domyślnie

a teraz wracam do pytania: czy wszystkie analogi posiadają taki przycisk do podglądu ekspozycji?
    Never back down!

Domyślnie

Jak rozumiem, chodzi o przycisk podglądu głębi ostrości... Niestety, nie wszystkie. Co nowsze, amatorskie puszki AF takiego przycisku nie mają. Można sobie radzić zwalniając blokadę obiektywu i przekręcając go lekko. Albo też, biorać pod uwagę ceny analogów, zakupić za grosze coś, co taki przycisk będzie posiadać

Domyślnie

temat jest o analogach
    Ostatnio edytowane przez fotokornik ; 07-12-2009 o 22:03
    Never back down!

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów