Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Domyślnie

Odpowiedź również.

Domyślnie

Widzę że mój temat już ci zaproponowali ale z czystym sumieniem mogę polecić F90x ( w moim wypadku N90s) - jestem bardzo zadowolony z zakupu. Mam wersje z gripem i mi to bardzo pasuje ( małych rączek nie mam ).
    Posiadam też Nikkomata FT3 ( ale to już pełny manual ) i wszystko było by super gdyby nie to że pokrętło czasów jest dookoła mocowania obiektywu i i jakoś zarazie nie mogę się do tego przyzwyczaić
    D70s / N90s / FT3 + słoiczki i rybka / jakaś błyskotka N / trochę ruskiej technologii optyczno-fotograficznej / Yashica MAT 124g / Otworkowiec

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokornik Zobacz posta
    Dziś pisałem wypracowanie na temat pana Ansela Adamsa i na wikipedii znalazłem informację o dużej dbałości o jakość odbitki przez w.w. pana. Chcę też kupić sobie dodatkowy analog w granicach 1k zł, żeby dobrze nauczyć się fotografii.
    Tak sobie myślę, że pan Adams byłby bardzo szczęśliwy, mając do dyspozycji te narzędzia, które Ty masz dzisiaj (czyli Twój cyfrak i komputer z programem graficznym oraz lab/możliwości wydruku do dyspozycji)

Domyślnie

Wracając do twojego pytania myślę, że nie stracisz nic dokupując analogowy korpus. Czy używanie analoga wyklucza używanie cyfry? W moim odczuciu obie technologie dobrze się uzupełniają i jeśli którakolwiek z nich ma Ci pomóc wyrazić to co chciałeś na zdjęciu pokazać lub po prostu da Ci czystą przyjemność i będzie to jakieś nowe doświadczenie to dlaczego nie? Biorąc pod uwagę ceny za jakie można nabyć przyzwoity sprzęt analogowy (mam na myśli używany) chyba warto spróbować. Oczywiście istotny jest aspekt finansowy dotyczący zakupu wszelkich materiałów, które będą Ci potrzebne do zabawy, ale koszty to pojęcie względne bo dla jednego zakup chemii i papieru to duży wydatek dla innego nie. Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.

W moim przypadku cyfra to 95% zdjęć, ale dopóki mam frajdę z tych 5% zrobionych analogiem to i tak warto mieć analoga w torbie. Na papierze zdjęcia wyglądają świetnie (nie porównuję do cyfry bo to rzecz subiektywna). Poza tym nawet oglądając samodzielnie zrobione skany niektórych osób, uważam, że można osiągnąć niesamowite rezultaty.
    Pole do popisu jest spore, na pewno warto spróbować.

Domyślnie

Myślę podobnie.
    Dylematu nie ma, tak jak w przypadku pytania "rower czy samochód?".
    Oba urządzenia służą do innych celów, choć pozwalają poruszać się szybciej niż na piechotę.
    Pozdrawiam
    Pat
    Fuji X100 i głód ulicy

Domyślnie

Ja pracuję na cyfrze, ale tak naprawdę to bardzo tęsknię za analogiem

Domyślnie

Ja proponowalbym kupić coś co nie ma wyświetlacza tylko pokrętła. Dlatego, że nimi wygodniej i szybciej się ustawia parametry. Można na "ucho" w ciemnościach wszystko ustawić nie patrząc na aparat a to się przydaje szczególnie kiedy aparat "zrośnie" Ci się z ręką. Mam dla przykładu F4 i F5 i choć lubię F5 za ciszę i szybkość to nienawidzę w nim cokolwiek zmieniać bo muszę się gapić na wyświetlacz zamiast tam gdzie się toczy akcja.

Domyślnie

Ktoś na tym forum miał taki podpis: "po co mi mózg-mam cyfrówkę.
    I to właściwie wszystko tłumaczy.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baku127 Zobacz posta
    Ktoś na tym forum miał taki podpis: "po co mi mózg-mam cyfrówkę.
    I to właściwie wszystko tłumaczy.
    "Po co mi samochód, mam rower"
    To bez sensu takie hasełka...aż szkoda komentowania
    Liczy się tylko fotografia a sprzęt to tylko narzędzia, jak w fabryce może być człowiek lub maszyna, nie istotne, liczy się efekt końcowy i satysfakcja z pracy danym narzędziem.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Ansel Adams a Nikony... Wyżej wymieniony fotografował wielkim formatem, analogowe Nikony to mały obrazek - ten format (24x36) obecnie ma sens może tylko przy reportażu . Jeżeli kupować analog, to moim zdaniem tylko średni (co najmniej) format - do pejzaży na przykład, oraz jakiś zgrabny i niepozorny dalmierzyk na ulicę

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów