Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Spoko, nie znam dokładnego działania oka, ale wiem - ile, co i w jakiej jakości widzę gdy jest malutko światła. I o to mi chodziNie pomnę już o takim fenomenie, że ludzkie oko w ciemności przyzwyczaja się i wraz z czasem spędzanym w tych warunkach - więcej widzi
No, ale to już fenomen natury człowieka i w sumie rzeczywiście bez sensu porównywać to do bezdusznych urządzeń elektronicznych
![]()
Jak najbardziej. Trzeba wziąc 2 pliki zrobione w tym samym świetle.
U nas tez ludzie widzieli przewagę 2 Ev D3s nad D3. Przewaga była widoczna, dopóki nie było plików z tych samych warunków oświetleniowych. To wszystko sa pobożne życzenia lub próby usprawiedliwienia swoich zakupów.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
jeśli chodzi o mnie, to jest mi zupełnie obojętne który z canonów jest lepszy, bo nie zmieniam systemu, obojetne tez który D3 czy D3s jest lepszy, bo nie mam apatytu na żaden z nich (juz prędzej na D3x). Zresztą D3s za chwile będzie miał taką cene jaką miał D3, bo to tylko mała ewolucja body, a nie prawdziwy następca.
BTW to wczoraj na nowo zakochałem się w wysokim ISO D700-tki. Zrobiłem kilka testowych zdjęć, pod kątem pewnej sesji - szkiełko 35/2, czas 1/30, ISO5000, f2. Totalna ciemnica, tylko jedno małe źródło światla z boku oświetlające postać. Efekty całkiem najs, a po przepuszczeniu przez odszumiarkę z Nik Soft. - super![]()
Panom, choć myślę, że nam wszystkim, marzy się takie D3 z DR takim samym lub lepszym niż w Fuji S5Pro. Tylko uwaga: trzeba będzie pogodzić się z prędkością dajmy na to max. 3 kl/s!Ja bym stawiał na poprawę AF i jeszcze lepszy (?) pomiar światła (może WB)...
D700, N24D, N35D, N85D, S150
aaa... i żeby bandingu nie było na wysokim ISOhehehe...
Skontaktuj się z nami