Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 91

Wątek: d4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Nie czepiaj się słów
    A czego niby mam sie czepiac w dyskusji na forum?

znam Pana, który właśnie w opisany przeze mnie sposób używa lustrzanki: robi zdjęcia na zagranicznych wycieczkach w jpg
    Uzywa Nikona D3?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A czego niby mam sie czepiac w dyskusji na forum?

Uzywa Nikona D3?
    To zapracowany człowiek (prawnik), nie mający na serio czasu na siedzenie przed komputerem... używa świadomie kilka miesięcy C500D i już myśli o lepszym modelu korpusu i obiektywach. Na ACRy, PSy, LRy i inne nie ma czasu, zdjęcia i nagrane filmiki ogląda na ekranie wielkiego LCD najczęściej w trybie slidehow (stworzonego z jpgów i podkładu muzycznego) zrobionego w jakimś kupionym programie, a czasem jak wspomniałem- prosto z puszki. jemu 16:9 przydałby się na 100%.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Jeszcze dwa lata wstecz dałbym się pokroić, że w lustrzance dla zaawansowanego usera funkcja filmowania to bzdura wierutna. Dziś sam czekam, aż wyjdzie coś na podobieństwo D700 z funkcją filmowania, bo jednak o dziwo znalazłem dla tych realizacji zastosowanie.
    Dziś sprzęt jest powszechnie dostępny i wcale mnie nie dziwią użytkownicy obwieszeni aparatami typu D3 czy Canon 5D nie do końca wykorzystujący możliwości tego sprzętu przez to i swoje. Jeszcze nie tak dawno na szybkich motocyklach rzadko kto jeździł, dziś młody człowiek świeżo po kursie kupuje maszynę najmniej 600cm 100KM bo przecież mniejszy motor to być nie może i popierdziela po osiedlach 200km/h.
    Takie czasy
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 23-11-2009 o 17:36

Domyślnie

Czy 16:9 będzie czy nie, to naprawdę warto dogłębnie zaznajomić się z RAWami Jeśli nie mamy za wiele czasu, to C1 albo LR powinny być ok. Jeśli kotś cokolwiek robi z JPGami (choćby selekcja i ewentualna poprawa kadru) to z RAWami w tych programach zrobi to tak samo szybko, tylko uzyska zauważalnie lepsze efekty a przy okazji poprawi WB, kolorystykę kontrast albo ekspozycję
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Dziś sam czekam, aż wyjdzie coś na podobieństwo D700 z funkcją filmowania, bo jednak o dziwo znalazłem dla tych realizacji zastosowanie.
    Nie o dziwo znalazłeś zastosowanie dla filmowania, tylko niektórzy filmują więc Ty też musisz. Marketing i pranie mózgów robi swoje. Tak jak wcześniej każdy kto kupił lustrzankę stał się fotografem ślubnym, tak teraz dodatkowo zostanie filmowcem... o zgrozo

Domyślnie

Nie przesadzajmy. Funkcja filmowania w DSLRach pozwala na uzyskanie ładnego obrazka (kontrola głębi, dobra optyka itp.) przy relatywnie niewielkim koszcie. Nie dziwię się, że ktoś, kto nie chciał kupić kamery za 10k z wymiennymi obiektywami teraz ma szansę trochę się tym pobawić i go to cieszy.
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ... Jeśli kotś cokolwiek robi z JPGami (choćby selekcja i ewentualna poprawa kadru) to z RAWami w tych programach zrobi to tak samo szybko, tylko uzyska zauważalnie lepsze efekty a przy okazji poprawi WB, kolorystykę kontrast albo ekspozycję
    Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości ale uwierz, że niektórym to wszystko niepotrzebne, każdy ma swe radości, swój świat ale nie wykluczone, że prędzej czy później dojrzeje do obróbki RAWów. Ja pisałem o zrzuceniu jpgów do kompa, podłożeniu muzyczki i zrobieniu z tego slideshow bez jakiejkolwiek ingerencji w jpgi, bez kadrowania (gość ma oko i zmysł- trzeba mu to oddać- wcześniej miał Zenita). Tryb 16:9 przyda się tym, którzy nie noszą zdjęć do labu tylko oglądają je na ekranie monitora lub TV panoramicznego, są przecież małpki z takim kadrowaniem- ogólnie miałoby to zwiększyć popyt w tym segmencie cenowym. Ot, gdybamy tu sobie...
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Tryb 16:9 przyda się tym, którzy nie noszą zdjęć do labu tylko oglądają je na ekranie monitora lub TV panoramicznego, są przecież małpki z takim kadrowaniem- ogólnie miałoby to zwiększyć popyt w tym segmencie cenowym. Ot, gdybamy tu sobie...
    ja sobie zdaję sprawę z zalet takiego formatu zaimplementowanego w puszkę, dlatego go wymieniłem
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Na zlotowisko żurawi jak znalazł.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    Nie przesadzajmy. Funkcja filmowania w DSLRach pozwala na uzyskanie ładnego obrazka (kontrola głębi, dobra optyka itp.) przy relatywnie niewielkim koszcie. Nie dziwię się, że ktoś, kto nie chciał kupić kamery za 10k z wymiennymi obiektywami teraz ma szansę trochę się tym pobawić i go to cieszy.
    W mojej miejscowości wiem o dwóch fotografach - przepraszam o dwóch typowych kamerzystach którzy do swojej kolekcji sprzętu kupili 5DmarkII, każdy po dwie sztuki plus szkiełka. Nie robią nimi zdjęć bo kręcą tylko filmy. jak rozmawiałem z jednym to opowiedział mi to tak.
    "Wiesz za dobrą kamerę z kilkoma obiektywami do moich zastosowań zapłacę kilkadziesiąt tyś PLN. Canonów używam tylko i wyłącznie w sytuacjach ekstremalnych i do efektów. Czyli zapięta ryba, jakiś szeroki, jakieś portretowe szkło. Robię nimi efekciarskie wstawki etc. Resztę materiału kręcimy zwykłymi kamerami (nie mylić z takimi po 2 tyś)"

Sorry za OT

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów