Szukaj
Ty nie załamuj canonierów, bo sobie czytam wątek o 7D na CB. Ale fakt, nikon powinien opracować moduł AF na FX, z punktami na prawie całej klatce. Nie muszą być tak gęsto, ale niech będą na bokach i niech będą krzyżowe.
DR jest już naprawdę dobre. Do tej pory robiłem więcej w jpg, teraz siedzę coraz więcej w RAW i jestem zdziwiony co w nich siedzi (z D700). Przecież teraz wcale się nie trzeba starać by poprawnie naświetlic klatkę. +/- 2 EV wystarczy.
no właśnie![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Aaaa, to ja musze ustawić date sprzed premiery D70s![]()
![]()
kolejnym krokiem powinna być większa matryca a nie wodotryski i pierdoły
Co rozumiesz pisząc "większa matryca"? Większej się nie da użyć w systemie nikona. Więcej megapikseli ma D3x.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
oko wcale nie ma dużego DR, tylko źrenica momentalnie się zwęża/roszerza w zalezności na czym skoncentrujemy wzrok. W ten sam sposób możemy powiedzieć, że DR aparatu jest bardzo duże jeśli będziemy zmieniali przysłonę.
A ja życzę sobie i Wam, abyśmy nauczyli się nie popadać w paranoję. Od około dekady widać zmasowany atak wszelkich producentów (samochody, telefony, AV, fotografia...) aby wmawiać ludziom, że czegoś potrzebują. Korzystamy z 1/4 tego co oferują nam sprzęty a wymieniamy je tylko dlatego, że nie posiadają jakiejś tam funkcji, która jest w nowszym modelu i której i tak nie użyjemy. Kierowca potrzebuje tylko samochód ze wspomaganiem i ABSem, fotografik potrzebuje aparatu cyfrowego z szybkim AF i dobrym ISO do 3200. Cała reszta to najlepszy chwyt marketingowy, czyli 'stwórzmy najpierw sztucznie potrzebę w ludziach a potem wciśnijmy im odpowiedni produkt'.
Skontaktuj się z nami