Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie D3-zamglony ekran LCD

Parę miesięcy temu nagle zauważyłem, że ekran na plecach D3 (ten większy) jest po jednej stronie zamglony (zaparowany?) na przestrzeni ok 0.5-1 cm od brzegu. Nigdy nie fociłem w super ulewie (zresztą to miało być superuszczelnione), a ślady po palcach zwykle starałem się wycierać. Do tego na ekranie pojawiły się jakieś "gałązki" wyrastające z podstawy ekranu. Myślałem, że to może pleśń, ale to się nie powiększa, po prostu pojawiło się znienacka i jest (dla uzupełnienia: nie jest to wynik uderzenia w ekran, bo nic takiego nie miało miejsca, zewnętrzna powierzchnia szkiełka, szafirowego he he!, jest czysta). Obie przypadłości są słabo widoczne (lub wręcz niewidoczne) przy normalnym przeglądaniu zdjęć, ale objawiają się w pełnej krasie w silnym oświetleniu. Na razie olewam, chociaż krótki przegląd Internetu wykazał, że to częsta przypadłość, nie tylko D3, ale także D3X, D700, a nawet D300. Czy ktoś zauważył w swoim sprzęcie podobną skazę? Czy warto z tym uderzać na Postępu (w GB wyciągają 100 funtów za wymianę szkiełka po okresie gwarancyjnym)?

Domyślnie

Nic takiego u siebie nie zauważyłem.
    Jeśli aparat masz jeszcze na gwarancji to czemu z niej nie skorzystać ?
    MarcinWilk

Domyślnie

Właśnie gwarancja mi wygasła w grudniu ubiegłego roku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Właśnie gwarancja mi wygasła w grudniu ubiegłego roku.
    Miałem kiedyś coś takiego w D80. Wymienili na gw.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Miałem cały ekran jakby zamglony, w słońcu nie dało się przeglądać zdjęć. Przyczyną tego "zaparowania" było 10 minut podczas mżawki - aparat był na statywie, zakryłem tylko obiektyw - bo niby D3 takie uszczelnione.

W każdym razie zniknęło samoistnie po 3 dniach. Co ciekawe im dłużej palił się LCD, tym bardziej było to widoczne. Krótko po włączeniu aparatu, przy zimnym LCD miałem ok 1-2 minuty względnie dobrej widoczności, potem nic się nie dało zobaczyć.

Od tego czasu nie eksponuję aparatu podczas deszczu i problem się nie powtórzył.
    pozdrawiam
    Philipp Gmür Fotograf Poznań

Domyślnie

Niestety w moim D3 też takie coś się pojawiło jakiś czas temu. Jednak przeszkadza tylko jak aparat nie wyświetla na LCD obrazu -bo tylko wtedy to widzę. Serduszko boli i chciałoby się żeby tej mgiełki nie było..... (nie zmoczyłem mojego D3 ani razu -zawsze go czymś osłaniałem...... no ale przed zmianą temperatury to go już nie ochroniłem).

Troszkę więcej na ten temat ?

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33432445
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 23-10-2009 o 18:16
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

A może to grzyb?
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Grzyba widziałem kiedyś w jednym obiektywie z Allegro (stan idealny) -piękny pleśniak W sumie cholera wie co to........ dobrze, że szumu nie zwiększa i na szybkostrzelność nie wpływa
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Też tak z początku myślałem, ale raczej nie, bo grzyb rośnie, a to stoi w miejscu od paru miesięcy. Na dpreview to już jest piąty wątek o tym zamgleniu. nawet Thom Hogan założył u siebie na stronie coś podobnego: http://www.bythom.com/experiencesweather.htm. Wydaje się z doświadczenia uczstników wątków na dpreview, że to raczej nie zależy od pogody.

Domyślnie

W moim D3 również pojawiła się plama na wyświetlaczu. ma ok. 2cm i widać ją w mocnym świetle. Pojawiła się po ulewnym dniu na pokazach airshow w Radomiu.
    Liczyłem na to że D3 jest uszczelnionym sprzętem. Gwarancji już nie ma i sam nie wiem co z tym zrobić.
    Jak ktoś uderzy do Serwisu nikona niech da znać ile kosztuje czyszczenie.
    Ostatnio edytowane przez redak ; 25-10-2009 o 10:28
    Pozdrawiam
    Tomek
    spfl.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów