Close

Strona 7 z 51 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 506

Wątek: Canon 7D

Domyślnie

czyli co, mamy puche, ktora ze wzgledu na upakowanie pikseli stawia szklom wieksze wymagania niz d3x ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    czyli co, mamy puche, ktora ze wzgledu na upakowanie pikseli stawia szklom wieksze wymagania niz d3x ?
    to niestety pułapka ładowania coraz większej ilości pikseli na matrycy DX. Najgorsze jest to, że krążyły jakiś czas temu plotki, że nikon przygotowuję 24mpix DXa... :/
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale sample z dpreview sa robione 17-85 i 70-200/4 bez IS. obu szklom jest niestety daleko pod wzgledem rozdzielczosci
    do mozliwosci matrycy 12Mpix, a do 18Mpix to jeszcze kawal drogi.

nie zebym spodziewal sie cudow, bo to jest jednak w diabla megapikseli, a na pochyle drzewo to i nawet Salomon
    nie naleje... ale nie traktowalbym tego co pokazuje dpreview jako wymiernego dla optimum osiagalnego przez korpus.
    przypuszczam, ze z solidniejszym szkielkiem (wystarczy chocby takie 70-200/4 IS, ktore rozdzielczosc ma swietna)
    da sie uzyskac wiecej detali. niekoniecznie jakos drastycznie wiecej, ale mysle, ze zauwazalnie

na podstawie dpreview mozna oceniac szumy korpusu, bo to sa dosc dobre pogladowo zdjecia. ale dobrze wziac
    pod uwage, ze w zestawie lensow Canona jakie ma Askey (17-35, 50/1.4, 17-85 i 70-200/4 bez IS) nie ma zadnego
    wzorcowego do oceny rozdzielczosci. po prostu Canon ma szereg nowszych konstrukcji, zauwazalnie poprawionych
    pod tym wzgledem

a juz zwlaszcza pokazywanie sampli z 17-85 to zbrodnia na ludzkosci i czarny marketing 7D w wykonaniu dpreview
    Prawda tyle ze w tych samplach glownie o szumy chodzi i wg mnie 3200 uzywalne, 6400 od biedy a 12800 jesli nie masz wysjcia. Szkoda ze nei pokazali mRawa bo to jest az 9mpix!. Czyli jak dla mnie moglby byc wlaczony 99% czasu a jakies pol dzialki do 1 dzialki w szumach powinno sie odzyskac. No i DR jestem ciekawy.
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Prawda tyle ze w tych samplach glownie o szumy chodzi
    tak tez wlasnie je traktuje bo katowania sloikami w desen 17-85 to nawet po dlugim kontynuowaniu
    dziala Tony Halika nie nazwalbym proba pokazania rozdzielczosci

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    i wg mnie 3200 uzywalne, 6400 od biedy a 12800 jesli nie masz wysjcia. Szkoda ze nei pokazali mRawa bo to jest az 9mpix!. Czyli jak dla mnie moglby byc wlaczony 99% czasu a jakies pol dzialki do 1 dzialki w szumach powinno sie odzyskac. No i DR jestem ciekawy.
    musze sciagnac i na duzym monitorze obejrzec po zeskalowaniu do rozmiaru ekranowego (1800x1200).
    wyglada to zupelnie sensownie, ale ostatecznie zakup cropa mi nie grozi mnie zupelnie wystarcza
    stare 5D mkI, choc paru nowych ficzerow mu brakuje.

co mi sie w 7D podoba, to to ze Canon ruszyl d* i dopracowal strone uzytkowa, dajac fotografowi duza
    kontrole nad tym korpusem. MLU nadal zaszyte jest gleboko w menu (zeby sobie ktos przypadkiem nie
    pomyslal, ze to jest do czegos potrzebne ) ale podobno z LV mozna jakos tego baka obejsc, wiec juz
    nie bede sie znecal. bylo nie bylo, sympatyczny uzytkowo korpus. jak juz pisalem na CB - uzytkownicy
    Canona powinni dziekowac Sony i Nikonowi, bo dostali w rece korpus z 2011 roku. bo gdyby nie dobry
    nacisk, to Canon by go jeszcze trzymal na polkach te 2 lata...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    musze sciagnac i na duzym monitorze obejrzec po zeskalowaniu do rozmiaru ekranowego (1800x1200).
    wyglada to zupelnie sensownie, ale ostatecznie zakup cropa mi nie grozi mnie zupelnie wystarcza
    stare 5D mkI, choc paru nowych ficzerow mu brakuje.

co mi sie w 7D podoba, to to ze Canon ruszyl d* i dopracowal strone uzytkowa, dajac fotografowi duza
    kontrole nad tym korpusem. MLU nadal zaszyte jest gleboko w menu (zeby sobie ktos przypadkiem nie
    pomyslal, ze to jest do czegos potrzebne ) ale podobno z LV mozna jakos tego baka obejsc, wiec juz
    nie bede sie znecal. bylo nie bylo, sympatyczny uzytkowo korpus. jak juz pisalem na CB - uzytkownicy
    Canona powinni dziekowac Sony i Nikonowi, bo dostali w rece korpus z 2011 roku. bo gdyby nie dobry
    nacisk, to Canon by go jeszcze trzymal na polkach te 2 lata...
    Co do szumow to mowie jako osoba uzywajaca 5dmkII i dla mnie jest OK, tzn wystarczajaco jesli chodzi o iso.
    Ogladajac sample zwracalem jeszce uwage na pomiar ile korygowali i w 2 przypadkach widze ze korygowali w dol (w 5d przez 80% czasu mam +1EV). Co do MLU to moze da sie podpiac pod ten przycisk M-fn przy kolku?.
    Ogolnie body bardzo w deche z ficzerami "nikon like" i jeszcze z fajna cena (czytajac rumory spodziewalem sie ceny na rowni z 5dII). Mam nadzieje ze to body nie jest jedyna/ostatnia jaskolka ale wstepem do nowej polityki canona
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Co by nie pisać bardzo dobre body .
    ...a mu tu mamy 300s i długo nam przyjdzie czekać na nowości .
    To co mi potrzeba to 5d MII do 5K Brutto + 500 2,8 za 10K Brutto i lece do canona
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Canonowy dyrektor od sprzętu foto powiedział coś takiego, cytuję
    „Skonsultowaliśmy się z pięcioma tysiącami fotografów z całego świata i spytaliśmy, czego najbardziej oczekują od aparatu fotograficznego. Połączenie wyników badań z najnowocześniejszymi technologiami dało nam możliwość stworzenia wszechstronnego narzędzia, którego potrzebują, by eksperymentować z obrazem”.
    To dotąd oni nie wiedzieli czego fotograf potrzebuje????
    No i znów się zaczęło..."nowy" Nikon.....super nowy Canon......czasami to nie cierpię tego postępu bo......no bo zmusza do wydawania kasy. No cóż, ale czasy analogów, gdzie jeden model tłukli kilka ładnych lat już chyba nie wrócą.
    Co do mnie, nie podniecam się. Mój plan zakłada kupno nowego po D700 Nikona w pełnej klatce. Póki co deczysta daje radę.
    A
    FX...

Domyślnie

Z jednej strony super aparat, lepszy (przynajmniej na papierze za wyjatkiem ilosci punktów AF) od D300s, z drugiej - miałem nadzieję na co innego. Myślałem, że zatrzymają ten szał ilości MPx, szczególnie na cropie. Body "zapasowe" dla fotoreportera świetne, ale im tylu MPx nie trzeba. 1D mk3 ma ich wiele mniej i starcza.
    Body dla "ptasiarzy" itp. Ale przy niskiej cenie kupią je wszyscy.
    Zaczyna być widać wpływ Sony na Canona i Nikona. Nikon będzie się musiał bardziej postarać i głównie ... potanieć.
    W każdym z systemów są body w okolicach 3 tys zł zaspokajające potrzeby 95% fotoamatorów. To o czym piszemy to czysty onanizm sprzętowy
    7D to już zdecydowanie półka sempiro i bezpośredni konkurent D300(s) a takiej konkurencji wprost do tej pory unikano.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-09-2009 o 12:28
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nikon będzie się musiał bardziej postarać i głównie ... potanieć.
    Ja się boję, że Nikon nie zmieni swojej chorej polityki cenowej :-/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja się boję, że Nikon nie zmieni swojej chorej polityki cenowej :-/
    Obawiam się tego samego.

Strona 7 z 51 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów