czyli co, mamy puche, ktora ze wzgledu na upakowanie pikseli stawia szklom wieksze wymagania niz d3x ?![]()
Szukaj
czyli co, mamy puche, ktora ze wzgledu na upakowanie pikseli stawia szklom wieksze wymagania niz d3x ?![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Prawda tyle ze w tych samplach glownie o szumy chodzii wg mnie 3200 uzywalne, 6400 od biedy a 12800 jesli nie masz wysjcia. Szkoda ze nei pokazali mRawa bo to jest az 9mpix!. Czyli jak dla mnie moglby byc wlaczony 99% czasu a jakies pol dzialki do 1 dzialki w szumach powinno sie odzyskac. No i DR jestem ciekawy.
pozdrawiam
Mirek$
tak tez wlasnie je traktujebo katowania sloikami w desen 17-85 to nawet po dlugim kontynuowaniu
dziala Tony Halika nie nazwalbym proba pokazania rozdzielczosci
musze sciagnac i na duzym monitorze obejrzec po zeskalowaniu do rozmiaru ekranowego (1800x1200).
wyglada to zupelnie sensownie, ale ostatecznie zakup cropa mi nie grozimnie zupelnie wystarcza
stare 5D mkI, choc paru nowych ficzerow mu brakuje.
co mi sie w 7D podoba, to to ze Canon ruszyl d* i dopracowal strone uzytkowa, dajac fotografowi duza
kontrole nad tym korpusem. MLU nadal zaszyte jest gleboko w menu (zeby sobie ktos przypadkiem nie
pomyslal, ze to jest do czegos potrzebne) ale podobno z LV mozna jakos tego baka obejsc, wiec juz
nie bede sie znecal. bylo nie bylo, sympatyczny uzytkowo korpus. jak juz pisalem na CB - uzytkownicy
Canona powinni dziekowac Sony i Nikonowi, bo dostali w rece korpus z 2011 roku. bo gdyby nie dobry
nacisk, to Canon by go jeszcze trzymal na polkach te 2 lata...
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Co do szumow to mowie jako osoba uzywajaca 5dmkII i dla mnie jest OK, tzn wystarczajaco jesli chodzi o iso.
Ogladajac sample zwracalem jeszce uwage na pomiar ile korygowali i w 2 przypadkach widze ze korygowali w dol(w 5d przez 80% czasu mam +1EV). Co do MLU to moze da sie podpiac pod ten przycisk M-fn przy kolku?.
Ogolnie body bardzo w deche z ficzerami "nikon like" i jeszcze z fajna cena (czytajac rumory spodziewalem sie ceny na rowni z 5dII). Mam nadzieje ze to body nie jest jedyna/ostatnia jaskolka ale wstepem do nowej polityki canona
pozdrawiam
Mirek$
Co by nie pisać bardzo dobre body .
...a mu tu mamy 300s i długo nam przyjdzie czekać na nowości .
To co mi potrzeba to 5d MII do 5K Brutto + 500 2,8 za 10K Brutto i lece do canona![]()
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
Canonowy dyrektor od sprzętu foto powiedział coś takiego, cytuję
„Skonsultowaliśmy się z pięcioma tysiącami fotografów z całego świata i spytaliśmy, czego najbardziej oczekują od aparatu fotograficznego. Połączenie wyników badań z najnowocześniejszymi technologiami dało nam możliwość stworzenia wszechstronnego narzędzia, którego potrzebują, by eksperymentować z obrazem”.
To dotąd oni nie wiedzieli czego fotograf potrzebuje????
No i znów się zaczęło..."nowy" Nikon.....super nowy Canon......czasami to nie cierpię tego postępu bo......no bo zmusza do wydawania kasy. No cóż, ale czasy analogów, gdzie jeden model tłukli kilka ładnych lat już chyba nie wrócą.
Co do mnie, nie podniecam się. Mój plan zakłada kupno nowego po D700 Nikona w pełnej klatce. Póki co deczysta daje radę.
A
FX...
Z jednej strony super aparat, lepszy (przynajmniej na papierze za wyjatkiem ilosci punktów AF) od D300s, z drugiej - miałem nadzieję na co innego. Myślałem, że zatrzymają ten szał ilości MPx, szczególnie na cropie. Body "zapasowe" dla fotoreportera świetne, ale im tylu MPx nie trzeba. 1D mk3 ma ich wiele mniej i starcza.
Body dla "ptasiarzy" itp. Ale przy niskiej cenie kupią je wszyscy.
Zaczyna być widać wpływ Sony na Canona i Nikona. Nikon będzie się musiał bardziej postarać i głównie ... potanieć.
W każdym z systemów są body w okolicach 3 tys zł zaspokajające potrzeby 95% fotoamatorów. To o czym piszemy to czysty onanizm sprzętowy
7D to już zdecydowanie półka sempiro i bezpośredni konkurent D300(s) a takiej konkurencji wprost do tej pory unikano.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-09-2009 o 12:28
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami