Close

Strona 6 z 34 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 337

Domyślnie

Mi się podoba jedna rzecz. Jak nie było FX w Nikonie to był lament, płacz, zgrzytanie zębów.... Teraz gdy jest okazuje się, że w sumie jeden czort i równie dobrze można kupić D300 (swego czasu najbardziej chyba krytykowany za wszystko korpus)

Domyślnie

Przepraszam za offtopic, ale chciałbym tylko dodać dla tych co twierdzą że przerysowania/perspektywa zależą od fizycznej ogniskowej, że gdyby tak było to kompakty ultra-zoomy przerysowywały by na ogniskowych dających w ekwiwalencie 200 mm....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Przez wskazanego posta przebrnąłem. Jednak odpowiedzi nie znalazłem.
    Jeśli kąt widzenia 50mm na FX jest taki sam (no, mocno zbliżony) do kąta widzenia 35mm na DX, odległość obiektu od obiektywu (odległość ostrzenia) jest bardzo zbliżona, to według teori powinienem uzyskać identycznie zdjęcie zarówno w jednym jak i w drugim przypadku.
    Przy założeniu tej samej odległości i przysłony różnica pomiędzy 50mm na FX i 33,3mm na DX będzie tylko w postaci mniejszej głębi ostrości. Na DX będzie większa o ok. jedną działkę przysłony czyli dla 33,3 f1,4 na DX będzie taka jak dla 50mm f2.0 dla FX.

Taka jest sytuacja w przypadku idealnych (lub o jednakowych własnościach optycznych) obiektywach.

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Czy coś pominąłem?
    Czy, jeśli nic nie pominąłem, różnice o których pisałem w poprzednich postach są moją imaginacją? :/ Chyba udam się do psychologa...
    Pozostałe różnice które możesz zobaczyć wynikają z różnic pomiędzy realnymi obiektywami czyli np. dystorsja która przeważnie będzie większa w obiektywie o krótszej ogniskowej itp.

Domyślnie

No, już. Ustalone.
    Pomiędzy zdjęciem zrobionym D700 z obiektywem 50mm a zdjęciem zrobionym D300 z obiektywem 35mm nie ma różnicy. Przynajmniej w kwestii perspektywiczno-przerysowaniowej.

To tylko ja tą różnicę widzę, chodź jej nie ma, ale pracują już nad tym najlepsi specjaliści.

Edit;
    A swoją drogą to jet w sumie dobra informacja.
    Teraz na DX mogę fotografować portrety 35-tką ze świadomością, że "matematycznie to się wszystko zgadza".
    Jak już się wyleczę, oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez messer ; 05-08-2009 o 16:03
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Kardynalne różnice między D300 a D700 sprowadzają się do:
    a) wyższej czułości
    b) innej GO

Reszta to aptekarskie niuanse. Jeśli się komuś wydaje, że ten aparat w przeciwieństwie do D300 posiada tryb preselekcji arcydzieł fotograficznych, to jest w grubym i kosztownym błędzie.
    Zgadzam się to sa istotne różnice. Te drugą widac od razu nawet w wizjerze, np po przełożeniu 70-200/2.8 z d300 do d700. Jest to róznica w moim mniemaniu duza. Poddaje w watpliwosc czy warta jednak roznicy w cenie, zwlaszcza przy obecnej ofercie Nikona. Z drugiej strony za takie właśnie "subtelne róznice" czesto sporo sie dopłaca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    Poddaje w watpliwosc czy warta jednak roznicy w cenie, zwlaszcza przy obecnej ofercie Nikona.
    D700 w pewnych zastosowaniach jest bezcenny. Należy sobie jedynie odpowiedzieć, czy będziemy go w owych zastosowaniach wykorzystywać.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób nie istnieje już fotografia bez stałek <f/2 i znajdują szczególną radość w fotografowaniu z ręki w warunkach, gdzie z uwagi na mrok nie bardzo już widać temat...

Ale wbrew pozorom istnieje jeszcze nadal archaiczny trend fotografowania w świetle dziennym, błyskowym, a przede wszystkim ze statywu. Są też (wstyd powiedzieć) odmieńcy, starający się uzyskać ekspozycje, na których - o zgrozo! - wszystkie plany są ostre.

Oszczędny w słowach Awatar pukas
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Plusem FX może być duży jasny wizjer w wyniku czego łatwiej ostrzyć manualnie, np. starymi stałkami.
    no niby tak ale do aparatu za 7k (dziś chyba nawet wiecej) nie będziesz chyba zakładał staroci ? są stare ale jare stałki - niemniej to rzadkość
    nie trzeba wzywać doktora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pukas Zobacz posta
    są stare ale jare stałki - niemniej to rzadkość
    To są bezecne i występne bzdury.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pukas Zobacz posta
    no niby tak ale do aparatu za 7k (dziś chyba nawet wiecej) nie będziesz chyba zakładał staroci ? są stare ale jare stałki - niemniej to rzadkość
    Ja tam jakimś stałkowym ekscentrykiem nie jestem, ale już jakby miało do tego dojść to takiego 58mm noctiluxa wolałbym podpiąć do D700 niż do D300

http://cgi.ebay.com/Nikon-Noct-Nikko...d=p3286.c0.m14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zawsze mnie denerwują teksty o powrocie do "prawdziwej ogniskowej".
    Jacek, ale te teksty nie są tak zwyczajnie wyssane z palca. Część może wynikać z tego czy owego, jednak taka kwestia dla niektórych na prawdę istnieje. Ale przyznaję, że dla mało kogo.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Ale wbrew pozorom istnieje jeszcze nadal archaiczny trend fotografowania w świetle dziennym, błyskowym, a przede wszystkim ze statywu. Są też (wstyd powiedzieć) odmieńcy, starający się uzyskać ekspozycje, na których - o zgrozo! - wszystkie plany są ostre.
    Co Ty opowiadasz, to jacyś szaleńcy

Strona 6 z 34 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów