Jak w temacie....
Mam teraz D80 i przypływ gotówki pozwala mi na zmianę sprzętu. Zastanawiam się nad D300 i D700.
Fachowcy co radzicie?
Najczęściej pracuje w studiu, lecz i plener idzie.
Może ktoś poratować radą?
Szukaj
Jak w temacie....
Mam teraz D80 i przypływ gotówki pozwala mi na zmianę sprzętu. Zastanawiam się nad D300 i D700.
Fachowcy co radzicie?
Najczęściej pracuje w studiu, lecz i plener idzie.
Może ktoś poratować radą?
Napisz jeszcze jaką posiadasz optykę i czy jest Ci potrzebny crop ( nieraz się bardzo przydaje ) oraz dokładniej rodzaj fotografii ( z pierwszego postu wnioskuję portret, lub śluby ).
w studio czy plenerze raczej mu dlugie tele nie bedzie potrzebne, a wiec z cropem byloby podobnie
dlatego cos mi sie niesmialo wydaje, ze jednak 700-tka
Jeżeli myslisz o zakupie d700 to musisz liczyć się z wymiana optyki. Chyba ze pod d80 posiadasz coś sensownego. Planujesz zakup w kontekście body d700-słabe szkło to mija się to z celem.
To bardzo zależy od tego co fotografujesz, jaki masz juz sprzęt ile masz pieniędzy itd. Trudno tutaj coś poradzić. Różnice pomiędzy FX i DX były wałkowane na tym forum 100 razy, może lepiej będzie poczytać i podjąć decyzję samodzielnie? W pigułce: Obydwa aparaty robią dokładnie to samo - zdjęciaZaletą D300 jest kompaktowość obiektywów, cena i głębsza ostrość, zaletą D700 jest większa czułość matrycy, nieco lepsza rozdzielczość z tymi samymi szkłami i ... płytsza ostrość
Dla mnie np. dużą zaletą D300 jest to, że zamiast 70-200 mogę używać 50-150 bo waży połowę mniej i jest o połowę mniejszy. Sporą wadą natomiast jest to, że robię również zdjęcia aparatem analogowym F80 a optyka jest w praktyce niewymienna. Jak widzisz - każdy znajdzie jakieś za i przeciw.
fakt, długie tele nie potrzebne. śluby odpadająWysoka czułość - tez odpada. Ze szkieł tylko kidowy sigmy oraz 18-200 tamrona (bardzo niezadowolony z niego jestem - pójdzie do żyda - niby sprawny, ale fotki żyleta nie są).
Zależy mi na jakości - obraz żyletka, rozpiętość tonalna jak największa. Co do czułości to nie miałem okazji robić na większej niż 600Nie ma sensu gdy w studio ma człowiek 4 x 500W lampy.
No to nam i sobie klina zabiłeś. W takim razie D700 i do studia 85/1.4 ewentualnie 105/135 DC2 - jakość,
- obraz żyletka ( najlepiej N200/2VR),
- rozpiętość tonalna jak największa ( tutaj to niestety D3x).
Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 03-08-2009 o 13:17
Skontaktuj się z nami