Każdy przyszły użytkownik Photomatiksa powinien przed uruchomieniem programu przeczytać pracę Debeveca o HDRI i zdać obowiązkowy test z jej zawartości. Może wtedy nie leciałoby w sieć tyle bzdur na ten temat (i tyle koszmarnych bohomazów).
Szukaj
Każdy przyszły użytkownik Photomatiksa powinien przed uruchomieniem programu przeczytać pracę Debeveca o HDRI i zdać obowiązkowy test z jej zawartości. Może wtedy nie leciałoby w sieć tyle bzdur na ten temat (i tyle koszmarnych bohomazów).
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-08-2009 o 01:26
W NX po prostu użyłem Exposure -2EV oraz D-Lighting HQ
100/1/100, do tego dałem jeszcze dwa U-pointy by trochę poprawić kolor
nieba.
W ACR: Exposure -1EV, Recovery 50, Fill Light 100, Blacks 70,
Brightness 0, Contrast +25, Clarity 50, Hue Blues +5.
To cała filozofia, bez Photomatixów czy inszej hadry.
Prawie dobry efekt i można liczyć na lepszy (wg własnych upodobań), bawiąc się suwakami
Dzięki Czornyj, życie będzie prostsze, bo już zacząłem się bawić EnfuseGUI, ale to było za dużo zachodu i efekt był mniej zadowalający (mniejsza dynamika jakoś mi wychodziła).
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Dobry konwerter robi optymalny użytek z informacji zawartej w pliku RAW i pozwala nam precyzyjnie zadecydować o stopniu kompresji dynamiki zdjęcia, pozostawiając nam całkowitą kontrolę nad efektem i pozwalając go błyskawicznie uzyskać. Używanie do tego "hadryzatorów" to nonsens.
Tylko weź pod uwagę, że kluczem do uzyskania zadowalających efektów jest zrozumienie jaki wpływ na zdjęcie mają wykorzystywane parametry, a nie ślepe odtwarzanie podanych przepisów. Czornyj wie do czego służą poszczególne suwaczki i w ten sposób dochodzi do efektu jaki chce uzyskać.
W przypadku akurat tego wątku kluczowe w LR/ACR są Recovery, Fill Light i Blacks. Jak się rozumie co te suwaczki robią to składanie HDRa z tego samego NEFa wywoływanego na +/- przestaje mieć sens (co zresztą widać na przykładach - może lekko przesadzonych, ale w tym wypadku to akurat dobrze)
Skontaktuj się z nami