Close

Strona 13 z 29 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 288

Wątek: Pentax K-7

Domyślnie

z tego testu na Fotopolis wlasnie o K-7:

"Prawdopodobnie zapoczątkowana została nowa gałąź lustrzanek, której konkurencją na tę chwilę są: Canon 50D, Nikon D90 oraz Olympus E-30."

chyba troche sie zapedzili. K-7 ma konkurowac z D90!?

to konkurencja dla D300/D300s
    | korpus, optyka i pstryka |

Trahit sua quemque voluptas

Domyślnie

Czasami mam wrażenie, że dla naszych rodzimych testerów z gazet i portali internetowych istnieje tylko Nikon i Canon ( nie ujmując nic tym firmom, ich wyrobom i doświadczeniu). Reszta to fotograficzny plankton, który dobrze że jest (bo jest o czym pisać), ale szans w bezpośrednim starciu nie ma i mieć nie będzie choćby nie wiem co wymyślili . Na potwierdzenie tej tezy jest właśnie porównanie K-7 do np.D90, czy inne kwiatki w tym teście.

PS
    Żeby nie było, zdecydowałem się na D300s (ze względu na AF i ISO), ale wiele chwil spędziłem na forum Pentaxa oraz czytałem o tym systemie wiele ciekawych rzeczy. Niektóre funkcje z K-7 z chęcią zobaczyłbym w Nikonie:
    - mapowanie,
    - priorytet czułości,
    - tryb zielony ( już widzę te ironiczne uśmieszki
    - 2 lata gwarancji
    - uszczelnione obiektywy kitowe
    - duże możliwości edycji zdjęć już w puszce
    - słynny zielony guzik...
    Ostatnio edytowane przez elfi ; 31-07-2009 o 21:29

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elfi Zobacz posta
    Czasami mam wrażenie, że dla naszych rodzimych testerów z gazet i portali internetowych istnieje tylko Nikon i Canon ( nie ujmując nic tym firmom, ich wyrobom i doświadczeniu). Reszta to fotograficzny plankton, który dobrze że jest (bo jest o czym pisać), ale szans w bezpośrednim starciu nie ma i mieć nie będzie choćby nie wiem co wymyślili . Na potwierdzenie tej tezy jest właśnie porównanie K-7 do np.D90, czy inne kwiatki w tym teście.

PS
    Żeby nie było, zdecydowałem się na D300s (ze względu na AF i ISO), ale wiele chwil spędziłem na forum Pentaxa oraz czytałem o tym systemie wiele ciekawych rzeczy. Niektóre funkcje z K-7 z chęcią zobaczyłbym w Nikonie:
    - mapowanie,
    - priorytet czułości,
    - tryb zielony ( już widzę te ironiczne uśmieszki
    - 2 lata gwarancji
    - uszczelnione obiektywy kitowe
    - duże możliwości edycji zdjęć już w puszce
    - słynny zielony guzik...

Mialem i K10D i rowniez zdecydowalem sie na deczysta Glownie z tych samych powodow.

co do:

-mapowania - nigdy nie mialem problemow z pikselami (zarowno w Pentaxie jak i w Nikonie)
    -priorytet czulosci - wole stosowac w zyciu intymnym - w fotografii moim ulubionym jest "A" i czasem "S" w polaczeniu z Auto ISO
    -tryb zielony- hmmmm, ale po co?
    -2 lata gwarancji - wole widziec produkty, ktore tej gwarancji nie potrzebuja
    - uszczelnione obiektywy kitowe - kupowac D300 i fotografowac obiektywem kitowym?
    - edycja w puszce - RAW/NEF only!!!
    - zielony guzik - poprosze w D400/800 Tego oraz ostrzenia w nieskonczonosc ze szklami M-42 mi najbardziej brakuje.

Domyślnie

Wprowadzanie ręcznie najkrótszego czasu naświetlania w zależności od użytej ogniskowej do ustawień auto ISO w D300 to największy minus w stosunku do Pentaxa k200.i tylko tego mi brakuje.
    D300

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Małe ot:
    Mnie to zawsze ciekawiło i ciekawi
    Wszyscy chwalą Olympusa i Pentaksa
    za uszczelnienie, za kompatybilność,
    Każdy mówi jak wiele więcej oferuje, na półce amatorskiej
    Ludzie oceniają kolejne premiery, zazwyczaj nienajgorzej
    po czym każdy, wybiera Nikona lub Canona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooner Zobacz posta
    Małe ot:
    Mnie to zawsze ciekawiło i ciekawi
    Wszyscy chwalą Olympusa i Pentaksa
    za uszczelnienie, za kompatybilność,
    Każdy mówi jak wiele więcej oferuje, na półce amatorskiej
    Ludzie oceniają kolejne premiery, zazwyczaj nienajgorzej
    po czym każdy, wybiera Nikona lub Canona
    Nie przesadzałbym z tym "każdy"
    Mam sporo znajomych, którzy robią zdjęcia czysto hobbystycznie i decydują się właśnie na Olki, Sony czy Pentaxa.
    Co oczywiście nie znaczy, że nie sięgają po te sprzęty także zawodowcy, aczkolwiek w mniejszej mierze na pewno niż po C czy N.

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W każdym razie, dane dotyczące sprzedaży
    które dają obu markom wspólnie ponad 80% rynku chyba o czymś jednak świadczą (oczywiście, piszę o lustrach)
    Mało jest mz takich branży, gdzie 2 firmy zdobyłyby sobie taką miażdżącą przewagę nad reszta stawki.
    Trudno sobie coś takiego wyobrazić np. w segmencie moto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Mialem i K10D i rowniez zdecydowalem sie na deczysta Glownie z tych samych powodow.

co do:

-mapowania - nigdy nie mialem problemow z pikselami (zarowno w Pentaxie jak i w Nikonie)
    -priorytet czulosci - wole stosowac w zyciu intymnym - w fotografii moim ulubionym jest "A" i czasem "S" w polaczeniu z Auto ISO
    -tryb zielony- hmmmm, ale po co?
    -2 lata gwarancji - wole widziec produkty, ktore tej gwarancji nie potrzebuja
    - uszczelnione obiektywy kitowe - kupowac D300 i fotografowac obiektywem kitowym?
    - edycja w puszce - RAW/NEF only!!!
    - zielony guzik - poprosze w D400/800 Tego oraz ostrzenia w nieskonczonosc ze szklami M-42 mi najbardziej brakuje.
    - mapowanie - "strzeżonego Pan Bóg strzeże"-lepiej niech będzie, tak na wszelki wypadek,
    - ktoś może mieć inny ulubiony tryb ,
    -tryb zielony, dla żony ,
    - 2 lata gwarancji - "strzeżonego Pan Bóg strzeże"-, tak na wszelki wypadek
    - gdzieś czytałem, że zdecydowana większość użytkowników zaawansowanych puszek poprzestaje na szkłach kitowych, albo niewiele lepszych..., a ponadto, czy jakaś inna firma uszczelnia kity?
    - edycja w puszce - no ok, ale pobawić się zawsze można ,
    - zielony guzik - tu się zgadzamy ...

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

-tryb zielony, dla żony ,
    Kazdy tak pisze

- gdzieś czytałem, że zdecydowana większość użytkowników zaawansowanych puszek poprzestaje na szkłach kitowych, albo niewiele lepszych..., a ponadto, czy jakaś inna firma uszczelnia kity?
    Chyba w "Detektywie", no wlasnie ktora inna firma to robi? Odpowiedz sobie na to pytanie, powinno ci sie wyjasnic, czy jest to potrzebne...

Domyślnie

Lepiej zrobić zdjęcie uszczelnionym kitem niż nie zrobić wcale z obawy o sprzęt, inna rzecz, że kit Pentaksa nie odbiega wiele od lubianej Sigmy 17-70, naprawdę da się nim zrobić zdjęcia. To przyjemne iść sobie w deszczu i nie kłuć schowaną pod kurtką puszką po żebrach .

Strona 13 z 29 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów