Szukaj
...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...
...życie, to podróż, nie cel...
Co do uszczelnień stosowanych przez Pentaksa, czasem wyśmiewanych i bagatelizowanych.
Wróciłem niedawno z wakacji nad morzem. Testowałem przy okazji swoją k7 razem z nowym WR kitem. Mimo że wielokrotnie robiłem zdjęcia na plaży, albo stojąc po pachy w wodzie aparat spisał się świetnie. Matryca czyściutka, nic mi w aparacie nie zgrzytało, podobnie jak w obiektywach (także w nowym kicie). Wszystkie guziki chodzą jak w chwili kiedy pierwszy raz wyciągnąłem aparat z pudełka. Warto wspomnieć że aparat kilka razy zachlapała słona woda, a piasku naprawdę wysypywałem sporo z mojej torby foto (mimo sporej naprawdę ostrożności i troski o sprzęt).
Wszystko było więc OK, problem pojawił się tylko z wbudowaną lampka, która po powrocie nie chciała mi się podnosić (mimo że zwalniałem ją guziczkiem). Biedziłem się z tym i męczyłem dwa dni, aż w końcu zdecydowałem się wysłać aparat do serwisu. Postanowiłem jednak jeszcze na odchodnym potraktować aparat po męsku i solidnie szarpnąłem za lampkę równocześnie przyciskając guzik zwolnienia blokady. Lampka pyknęła, wyskoczyła w górę (hurra!!!) a z nią wypadło na stół parę ziarenek piasku, które blokowały mechanizm.
No cóż - jedyna szczelina w k7 która nie jest chroniona uszczelką to właśnie ta pomiędzy lampką a body. W k7 super powinni coś z tym zrobić![]()
pozwolcie ze wyraze swoja opinie zeby wydac 5 tys za k7 trzeba byc psycho fanem pentaxa(sam posiadam ten system zeby nie bylo) aparat nie tyle nie wart swojej ceny poprostu zmiany w stosunku do k20d gx20 nie sa warte ceny podwojnej
Tyle w temacie
Pozdrawiam
Cena k7 w chwili debiutu jest praktycznie taka sama jak debiutującej K10d lub K20d.
Znam ludzi, którzy parę lat temu kupowali k10d za 3999 zł. Poczekajmy do stycznia, cena k7 spadnie w okolice 4000 zł.
IMHO zdecydowanie aparat jest o wiele lepszy od K20d. To nie są kosmetyczna różnice jak K10 vs k20. Jednak dziś pentaks mocno jest spóźniony z takim sprzętem - ten aparat powinien być dwa lata temu. Dzisiaj jego cena jest zdecydowanie dla wielu dyskusyjna, bo pamiętają, że niewiele droższy był np D700, a z nim pentaks nie ma najmniejszych szans. Jedyny bezpośredni rywal K7 to dzisiaj D300s i canon 50d.
[QUOTE=Photoartbox;1399158]Mialem i K10D i rowniez zdecydowalem sie na deczystaGlownie z tych samych powodow.
co do:
-mapowania - nigdy nie mialem problemow z pikselami (zarowno w Pentaxie jak i w Nikonie)
-2 lata gwarancji - wole widziec produkty, ktore tej gwarancji nie potrzebuja
- uszczelnione obiektywy kitowe - kupowac D300 i fotografowac obiektywem kitowym?
Ad1. Po prostu miałeś farta, ale gwarantuję Ci, że jak nie daj Boże to Ci się przytrafi np. w deczysta (nie życzę) to zatęsknisz za tą funkcją, moim zdaniem powinny ją mieć przynajmniej wszystkie korpusy profesjonalne, nie zawsze serwis jest "pod ręką" a retuszowanie wszystkich zdjęć z np. wyprawy do Afryki, gdy nazbiera się ich ileś tam tysięcy jest średnio fascynującym zajęciem...
Ad2. Pogadamy jak po półtora roku (mniej więcej standard) czyli już po gwarancji odlecą Ci gumowe okładziny od deczysta i trzeba będzie w serwisie zapłacić za ich wymianę ok. 700zł, a za kolejne półtora roku znowui tak bez końca
Ad3. U Pentax'a nie tylko obiektywy kitowe są uszczelnione i te uszczelnienia funkcjonują czego nie można powiedzieć np. o rzekomym uszczelnieniu Nikkora 70-200VR
Siema!
Dziś jest owszem drożej, ale... skoro teraz mamy górkę to można poczekać i kto ma na k7, ten miał niedługo będzie prawie na D700. A niestety te aparaty dzieli więcej niż dwa zera i inna literka![]()
Po prostu Pentaks wszedł w możliwie najgorszym momencie z tym korpusem. Spóźnił się jakieś dwa lata![]()
pmpmwd,
Ad. 1 W D300 mi sie juz nie przytrafi, a w D700 jakos znow mialem farta... cos za duzo tego farta, nie zebym narzekal, ale to chyba juz nie fart. Niewiem czy wiesz, ale jak pracujesz z profesjonalnym programem, to hotow nie trzeba retuszowac na kazdym zdjeciu z osobna.
Ad. 2 Patrz wyzej, nie mam juz D300, ale mial wlasnie poltora roku jak go sprzedalem i nic nie odlazilo...eh chyba znow mialem farta
Ad. 3 Pentaxa tez mialem, kupilem z kitem, ktory po ok miesiacu, zostal zastapiony obiektywem ze stalym siatlem i zamieszkal sobie w szafie, wiec czy mial uszczelnienia i czy one dzialaly bylo sprawa drugorzedna...
Wyluzuj, szczegolnie jak porownujesz takie szkla jak Pentaxowy "kit" z Nikkorem 70-200VR, ktorego pewnie nawet w rece nie miales, co dopiero o sprawdzaniu jego szczelnosci![]()
Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 17-08-2009 o 06:40
Skontaktuj się z nami