Close

Strona 5 z 33 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 330

Domyślnie

Czy to prawda, że w najnowszym Aston Martinie silnik nie mruczy tak miękko?
    Rany, co to znaczy "trudne kolory" w D700???
    Może ja jakiś geniusz jestem, nie wiem, albo debil, bo żadnych "trudnych" kolorów nie widzę
    Jakoś wolę robić zdjęcia, niż zastanawiać się nad plotkami na temat sprzętu, którym robię codziennie kawał świetnej roboty i mam przy tym mnóstwo świetnej zabawy...
    Jak ktoś jest d... a nie kierowca, to będzie gadał, że Aston Martin nie mruczy tak, jak mu się marzyło...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Dobrze, ale zdjęcie nie może w pewnych warunkach znacznie odbiegać od rzeczywistości.
    Jeżeli kwiat jest koloru fioletowego a wychodzi niebieski to coś jest nie tak. Posiadam jeszcze D90 i tam tego problemu nie ma. Pokazuję jeszcze raz lepsze ujęcie kwiatka.

Jak to samo będziesz twierdził po rocznym intensywnym użytkowaniu D700, to Ci uwierzę.
    O JPG-ach nie mówimy, bo to jest jak się ustawi.

P.S.
    Jeden suwaczek w PS-ie, którego i tak zawsze używam przy obróbce NEF-a - i po sprawie.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-07-2009 o 10:31 Powód: pis.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Jak to samo będziesz Twierdził po rocznym intensywnym użytkowaniu D700, to Ci uwierzę.
    O JPG-ach nie mówimy, bo to jest jak się ustawi.

P.S.
    Jeden suwaczek w PS-ie, którego i tak zawsze używam przy obróbce NEF-a - i po sprawie.
    No widzisz...używam prawie rok tego Nikona D700 i do prawidłowego wywołania zdjęcia z RAW-a nie wystarczy jeden suwaczek w PS-ie. PS-a używam od 3-lat.
    Twierdzę nadal, że D700 ma problemy z kolorami pośrednimi, czyli fioletem, bordo oraz częściowo zielenią ale tutaj zaniżając ekspozycję o 0,3EV można błędy w zieleni zlikwidować. Mówimy cały czas o NEF-ach (RAW).
    Wiem o tym, że fotografia jest formą artystycznego przekazu ale niekiedy ma też rejestrować rzeczywistość możliwie najwierniej jak może.
    Jeszcze jedno...co to za tajemniczy suwaczek, którym wszystko załatwiasz. Od kiedy tak naprawdę intensywnie używasz PS-a ???
    JPG-ów w puszce D700 nigdy nie ustawisz, żeby prawidłowo oddany został kolor fioletowy nawet po roku intensywnego użytkowania.
    Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 26-07-2009 o 23:22
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez core Zobacz posta
    Jak dla mnie JPG w puszcze mogą w ogóle nie istnieć, to taki zbędny gadżet
    Powiększenia formatu A4 i większe zanoszę do labu w bezstratnych TIF wołanych z NEF.
    Jak dla mnie RAW w puszce może w ogóle nie istnieć, to takie zbędny gadżet
    Powiększeń nie robię, odbitek też prawie nigdy - zawracanie głowy z tymi RAWami...

Ps. Nie to żebym był zjadliwy, co to to nie! Ale niektórzy naprawdę używają JPGów i nie widzę powodu, dla którego te miały by być jakieś bardzo złe - lepiej niech będą dobre
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Czy to prawda, że w najnowszym Aston Martinie silnik nie mruczy tak miękko?
    Rany, co to znaczy "trudne kolory" w D700???
    Może ja jakiś geniusz jestem, nie wiem, albo debil, bo żadnych "trudnych" kolorów nie widzę
    Jakoś wolę robić zdjęcia, niż zastanawiać się nad plotkami na temat sprzętu, którym robię codziennie kawał świetnej roboty i mam przy tym mnóstwo świetnej zabawy...
    Jak ktoś jest d... a nie kierowca, to będzie gadał, że Aston Martin nie mruczy tak, jak mu się marzyło...
    Nie kolego nie jesteś ani geniuszem ani debilem, w Twoim wypadku kolory z D700 są ładne i najbardziej odpowiednie.
    Ja jestem innego zdania. Ja w przeciwieństwie do Ciebie wymagam a nie toleruję to co jest uważając, że jeżeli kupiłem puszkę za 8000zł to musi być ideał.
    Miałem kiedyś Fuji S5 Pro i trochę żałuję, że go sprzedałem ponieważ rozdzielczość w krajobrazie miał do luftu ale za to kolory najbardziej naturalne, dlatego czekam na następcę S5 Pro z matrycą EXR a wtedy sprzedam D700 za 2/3 ceny. Nie rzucam słów i sprzedam go nawet dziś za 5500-6000zł jeżeli pojawi się następca S5 Pro.
    Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 26-07-2009 o 23:40
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

..D700 wymaga ciężkiej obróbki NEF-ów, żeby osiągnąć bardzo dobry wynik. ...
    nie zawsze, w większości sytuacji puszka ustawia dobrze.

..Ja jestem innego zdania. Ja w przeciwieństwie do Ciebie wymagam a nie toleruję to co jest uważając, że jeżeli kupiłem puszkę za 8000zł to musi być ideał...
    Skoro body za 8 tys musi byc idealne, to bez sensu jest istnienie droższych body? I nie ma co udoskonalać aparatu?
    D700 ma wady, AWB jest jego słabą stroną, fakt. Ja nie zawsze jestem zadowolony z innego odcienia - chodzi oczywiście o skórę.

..I co dalej będziecie pisali, że trzeba się nauczyć obsługi D700 a potem dyskutować?
    Oczywiście. Naiwnością jest sądzić, że zawsze wyjdą dobre jpgi, że zawsze matryc da idealne naświetlenie, że lampa błyskowa błyśnie taka mocą jak trzeba ...
    Ty też już wiesz, że pewne odcienie wymagaja tego by "się napracować". Nauczyłeś się? OK.
    Sądzisz, że inne body nie mają słabych stron? Każde body to jakiś kompromis.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Smile

Zobaczcie nawet zdjęcie z Noki N95 oddaje bardziej naturalnie fiolet niż D700.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

D700 ma z 9 profili o diametralnie różnych sposobach odwzorowania barw - próbowałeś je zmieniać, czy na jednym wyszło ci źle i postanowiłeś nam to radośnie obwieścić?

Domyślnie

a co z zielonym? Jest naturalny?

pracujesz w sRGB czy adobeRGB?

w balans bieli można ingerować - zakładam, że wiesz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

kolejna zabawa w stylu - kupiłem aparat za tyyyyyyyyyyle kasy to musi być perfekcyjny i sam za mnie zdjęcia robić, bo jaaaaaa jestem wymagający (szkoda że nie od siebie )

sprawdź nadzorco jak się zachowa odwzorowanie barw w tych dziewięciu profilach jakie masz w aparacie

powiem Ci, że jak pierwszy raz zrobiłem D80tką zdjęcie fioletowym irysom i wyszły niebieskie też się zdziwiłem, a potem zmieniłem profil (w NXie, bo robię praktycznie wszystko w NEFach) i nagle irysy były prawidłowej barwy - każdy aparat ma swoje profile, które w specyficzny sposób oddają barwy "rzeczywistości", poza tym purpura i fiolety są stosunkowo trudnym kolorem - leżą dość blisko krawędzi gamutu
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 5 z 33 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów