wy ten post to tak na powaznie ciagniecie?
zeby bylo na temat do d700 w porownaniu z d200 mnie powalila na kolana, ale to moze dla tego ze przestalem tyle myslec o puszkach![]()
Szukaj
wy ten post to tak na powaznie ciagniecie?
zeby bylo na temat do d700 w porownaniu z d200 mnie powalila na kolana, ale to moze dla tego ze przestalem tyle myslec o puszkach![]()
Andrzej
Myślę, że kolega popi ma rację bo mnie przy powiększeniach do formatu A4 jakość plików JPG z D700 w stosunku do Fuji S5 Pro nie powaliła a nawet zawiodła jeżeli chodzi o balans bieli, dlatego na D700 robię tylko zdjęcia w NEF-ach.
RAW(NEF) po odpowiedniej korekcji temperatury barwowej, lekkim wyostrzeniu i wywołaniu są świetne, pliki JPG są dopiero wtedy powalające w stosunku o mojego poprzednika S5 Pro. Doradzam program Capture One lub dla zaawansowanych PS3, PS4
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
moj d700 robi dobrze - aleja panocku to tylko w rawach i cnx
Ja tam nie widze problemoe, awb jest troche nie teges jak w kazdym nikonie ale porownujac do d200 to i tak rewelacja. Ale nie widze jakim sposobemsie z tego zrobila teoria spiskowa o gorszym firmware.
Andrzej
Mam D80 i D700. Większość zdjęć robię w NEF, ale zdarz mi się także w jpg. Nie widzę nic złego w jpg z D700 w por. do D80. Owszem AWB jest w D700 gorszy moim zdaniem niż w D80 i pisałem już o tym kilkakrotnie.
No to zobaczcie jakie badziewie robi D700:
Jedno zdjęcie zrobione z puszki a drugie skorygowane na PS3 kolorami kanałowo do oryginału.
Nie można było uzyskać kolorów oryginalnych przy użyciu samej puszki, ponieważ w NEF-ie kwiatek na dole był amarantowy a powinien być fioletowy.
I co dalej będziecie pisali, że trzeba się nauczyć obsługi D700 a potem dyskutować?
Jedno jest pewne, że balans bieli w D700 jest powalony lub nie skorygowany programowo filtr dolnoprzepustowy.
Jeszcze raz na tym forum będę twierdził, że Canon 5DmkII oraz Sony Alfa 900 robią o wiele lepsze JPG-i niż D700.
D700 wymaga ciężkiej obróbki NEF-ów, żeby osiągnąć bardzo dobry wynik. Cóż z tego, że ma mniejsze szumu od 5DmkII jeżeli ma kiepski balans bieli.
Nie tylko kolor karmazynowy jest przekłamany ale i zieleń pozostawia wiele do życzenia. Zobaczcie jaka zieleń jest jaskrawa...
Panowie "zawodowcy" nie chwalcie tego aparatu bezkrytycznie, ponieważ chyba go dobrze jeszcze nie poznaliście...
Chętnie prześlę NEF-a do wywołania i nie wiem, czy bez kanałowej korekcji barw uzyskacie barwę taką jak na drugim zdjęciu a jest ono najbliższe rzeczywistemu obrazowi.
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 26-07-2009 o 01:47
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
mi sie jpg z d700 bardzo podoba, ale dla mnie liczy sie moment zawarty a nie analiza kolorow. no i zawsze jest sony i canon dla niezadowolonych.
Andrzej
może i komuś są potrzebne takie testy laboratoryjne, ja mam to w nosie, nie potrzebuję wiernego oddania zieleni liścia pokrzywy, Tobie pozostaje zakup soniaka albo 5D... życzę owocnego użytkowania
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-07-2009 o 10:30 Powód: pis. ("puszcze")
D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |
Skontaktuj się z nami