Close

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 330

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cieszę się, że ktoś odważył się wypowiedzieć prawdę na temat tego sławnego D700. Pracuję Nikonami od 35 lat a ostatnim analogowym jaki miałóem był F4. Wtedy faktycznie kolorystyka zależała głównie od filmu i od obróbki (ja używałem Fuji Reala-rewelacja).
    Też mam teraz D700 a poprzednio miałem Sony R1, D80 i Fuji S5Pro.
    Potwierdzam, że robiąc na D700 w jpg można mieć wątpliwości co do zakupu aparatu. Nic nie daje wgrywanie profili z D3_MODE3 czy innych. Robienie zdjęć na D700 w formacie jpg jest porażką, jeżeli zależy nam na odpowiedniej kolorystyce bez obróbki-raz się trafi dobre zdjęcie a pięć razy złe. Soft nie jest do końca dobry, ponieważ nie wykorzystuje do końca matrycy. To dziwne ale szczegółowość zdjęć z Canona 50D jest wyższa niż D700 a to różnica przynajmniej jednej klasy.
    Ja na D700 robię tylko w NEF(RAW), bo wtedy mogę uzyskać wspaniałą kolorytstykę jaką miałem np. na Fuji S5Pro.
    Faktycznie szkoda, że pracownicy Nikona są tak zarozumiali i nie zwracają uwagi na sugestie użytkowników.
    Może Canon 5D mkII jest słabo wykonany, brak uszczelnień ale robi zdjęcia w jpg bez obróbki fantastyczne a tak powinien robioć D700, ponieważ to ten aparat jest przeznaczony do reportażu, gdzie nie ma czasu na obrabianie zdjęć. Z D700 powinny wychodzić zdjęcia jpg bez korekcji bardzo dobre a wychodzą różnie, dlatego rozumiem kolegi problem.
    Ja coraz częściej zastanawiam się nad dokupieniem drugiego systemu czyli Canona np. 5D mkII.
    Koledzy nie patrzcie z perspektywy sprzętu, który posiadacie ale zajmujcie obiektywne stanowisko w dyskusji.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Cieszę się, że ktoś odważył się wypowiedzieć prawdę na temat tego sławnego D700. Pracuję Nikonami od 35 lat a ostatnim analogowym jaki miałóem był F4. Wtedy faktycznie kolorystyka zależała głównie od filmu i od obróbki (ja używałem Fuji Reala-rewelacja).
    Potwierdzam, że robiąc na D700 w jpg można mieć wątpliwości co do zakupu aparatu. Nic nie daje wgrywanie profili z D3_MODE3 czy innych. Robienie zdjęć na D700 w formacie jpg jest porażką, jeżeli zależy nam na odpowiedniej kolorystyce bez obróbki-raz się trafi dobre zdjęcie a pięć razy złe. Soft nie jest do końca dobry, ponieważ nie wykorzystuje do końca matrycy. To dziwne ale szczegółowość zdjęć z Canona 50D jest wyższa niż D700 a to różnica przynajmniej jednej klasy.
    Ja na D700 robię tylko w NEF(RAW), bo wtedy mogę uzyskać wspaniałą kolorytstykę jaką miałem np. na Fuji S5Pro.
    Faktycznie szkoda, że pracownicy Nikona są tak zarozumiali i nie zwracają uwagi na sugestie użytkowników.
    Może Canon 5D mkII jest słabo wykonany, brak uszczelnień ale robi zdjęcia w jpg bez obróbki fantastyczne a tak powinien robioć D700, ponieważ to ten aparat jest przeznaczony do reportażu, gdzie nie ma czasu na obrabianie zdjęć. Z D700 powinny wychodzić zdjęcia jpg bez korekcji bardzo dobre a wychodzą różnie, dlatego rozumiem kolegi problem.
    Ja coraz częściej zastanawiam się nad dokupieniem drugiego systemu czyli Canona np. 5D mkII.
    Koledzy nie patrzcie z perspektywy sprzętu, który posiadacie ale zajmujcie obiektywne stanowisko w dyskusji.
    Mam znajomego z 5dmk2, widziałem jpg z puszki. Mam D700 i czasem robię także w jpg.
    Nie zgadzam się absolutnie z tym co napisałeś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Mam znajomego z 5dmk2, widziałem jpg z puszki. Mam D700 i czasem robię także w jpg.
    Nie zgadzam się absolutnie z tym co napisałeś.
    Ja także mam znajomego, z obydwoma 5D. Twierdzę to samo.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    2 wyszczegulnione przez Ciebie canony mają chyba ten sam algorytm generowania JPGów - dla mnie akceptowalny tylko dla potrzeb resizu i umieszczenia w internecie. Zdjęcia są już od iso100 mocno odszumiane na czym najbardizej cierpią tekstury, a następnie krawędziowo wygładzane (przez co sprawiają wrażenie detalicznych). Im ciemniejszy fragment zdjęcia, im wyższe iso tym bardizej to wyłazi. w żadnym wypadku nie widzę tu przewagi nad jpgami z d700. Rozdzielczość w JPGu rzeczywiście jest większa w canonach, w rawach to już baaardoz delikatnie. JEśli uważasz że 50D ma przynajmniej o jedną klasę więcej szczegułów niż d700 to prosiłbym Cię o zdefiniowanie tej klasy. Co do kolorów - to co się komu podoba - mi się nie podoba ani domyślna kolorystyka nikona ani canona, więc znów nie widzę tej potęgi canona...
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 17-06-2009 o 14:15
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

A niech mam dzień dziecka... popisze sobie

Zasadniczo widzę jak to jest z dość bliskiej perspektywy bo mam d50,d300 i d700 a pracuję z Mariuszem, który ma 5D i 5DmkII i czy są różnice, jak dla mnie są. I powiem szczerze, że z wszystkich wymienionych powyżej korpusów to mi jpg się najbardziej podobały chyba z d50, ale to już dawne czasy.

Tak serio to jpg fajnie wychodzi w C5DMKI - tam mi się to co generuje puszka całkiem podoba, choć nie neguje mocnego postprocesu jaki opisał mój przedmówca - po prostu nigdy się jpg-om tak nie przyglądałem.

Od początku sezonu używam d700 a Mario 5DmkII i jakoś ani jeden ani drugi mi w jpg nie podchodzi, co więcej ostatnio ta "nowa piątka" wzbudza w Mariuszu i we mnie coraz bardziej mieszane odczucia, szczególnie na wyższych czułościach i to nawet po przeskalowaniu do 12MP... a "stara" jakoś zawsze jest cacy.

Kolory w d700... no cóż, są inne niż w d300, gdzie już miałem to "opanowane" w LR2. D700 troszeczkę mi namieszał, dlatego też wrócił do workflow'a C1 w wersji 4.8. I każdemu kto ma "problemy z kolorami w d700" polecam przetestowanie tego wywoływacza.

Dlaczego?

Mam tak, że w nim łatwo i prawie od razu podobają mi się kolory, i szybko dochodzę z nefami do ładu w tej kwestii. Jak się okazuje te same kolory mogę też wyłuskać za pomocą LR2, jednak gdy najpierw je zobaczę w C1 to jakoś nie ma problemu zrobić docelowo tak samo w LR, a jak zaczynam od zera w LR to nie umiem trafić w ten punkt i zajmuje mi to więcej czasu i "suwania". W c1 dość ciekawie działają Auto ustawienia WB i ekspozycji jako punkt startu edycji.

Nie wiem, czy w inicjującym temat poście jest ziarno prawdy, ale nie pogniewał bym się za ładniejsze JPGi - może nawet bym zaczął używać

pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

jasne d700 to straszna kaszana - zresztą prawie wcale zdjęć nie robi , więc nie kupuj - stracisz kasiorke

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Witam,

pytanie 1: Czy to prawda (pytam osoby "siedzące w Nikonie"), że do D700 wpakowano oprogramowanie zaprojektowane pod/z DX-a i dlatego 700-tka ma takie problemy z kolorystyką, itp?

pytanie 2: czy to prawda, że D700 dostanie porządny soft dopiero przed wypuszczeniem następcy i wtedy będzie robił zdjęcia jak należy?

Podsumowanie powyższych pytań : dlaczego na szkoleniach w których uczestniczą/prowadzą je osoby z Nikona (dla pracowników fotojoker, vobis, tudzież nnych) padają z ust tychże osób w/w stwierdzenia? (oczywiście nie oficjalnie bo przecież N jest dla nich debest taki jaki jest!)

Pytam, bo powyższe usłyszałem od osób którzy usłyszeli to od osób z N...

Pzdr, PP

PS. Pamiętajcie, nie ma głupich pytań, są tylko głupie...
    no cóż... pracownicy FJ tudzież Vobisa raczej nie są wyrocznią, bo wiedzę posiadają mizerną i większość z tego co gadają to ich wymysły lub przeinaczenia tego co gdzieśtam na tym szkoleniu usłyszeli

a poza tym to Nowakowa stwierdziła, że siostra babci Franka tego spod trzynastki to ma małe gremliny pod łóżkiem (tyle samo warta informacja z tzw. "pierwszej reki")
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    no cóż... pracownicy FJ tudzież Vobisa raczej nie są wyrocznią, bo wiedzę posiadają mizerną i większość z tego co gadają to ich wymysły lub przeinaczenia tego co gdzieśtam na tym szkoleniu usłyszeli

a poza tym to Nowakowa stwierdziła, że siostra babci Franka tego spod trzynastki to ma małe gremliny pod łóżkiem (tyle samo warta informacja z tzw. "pierwszej reki")
    Ale przyznaj, w każdej plotce może być ukryte ziarnko prawdy
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Ale przyznaj, w każdej plotce może być ukryte ziarnko prawdy
    noooo - w tym wypadku to pewnie prawdą będzie, że to powiedzieli pracownicy FJ
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    noooo - w tym wypadku to pewnie prawdą będzie, że to powiedzieli pracownicy FJ
    taaaa.... tym bardziej że FJ chce podpisać (lub już to popełnił) umowę na sprzedaż profesjonalnych C
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów