Close

Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 330

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Coś napiszę…. bo szkoda mi kolegi z „ fioletowym kwiatkiem „

Mam teraz Canona ale chcącego kupić Nikona bo uważam że to świetny system dla moich potrzeb. Ma dostęp też do zdjęć z dwóch systemów bo mam też Videofilmowanie i młodzi często przynoszą na płytach zdjęcia pod teledysk

Niestety barwy w portrecie z N też nie są akceptowalne skóra wychodzi żółtawa a kolory jakieś sprane.. I to mnie niestety wstrzymuje przed zakupem D700. ..kwiatki i zieleń dla mnie są mniej ważne ..Szkoda że inni użytkownicy tak besztają tych którym się to nie podoba.. Oczywiście są fachowcy którzy potrafią ustawić lepiej niż inni barwę .

PS. I proszę nie piszcie że można wgrywać profile …kręcić i kręcić, że zawiódł system ACR itp. … Myślicie że po co Nikon zawiązał spółkę z Fuji . Ślepi nie są . Widzą problem i mam nadzieję że coś się ruszy w końcu. A to że jedni użytkownicy widzą kolory tak czy inaczej to już inna sprawa.

Żeby nie było że pisze złośliwie …Canon też mnie wkurza za beznadziejne naświetlanie matrycy i kiepski AF ale co zrobić dla mnie barwa jest ważna. Po prostu w systemie Nikona trzeba się męczyć z kolorami a w Canonie z całą resztą.

PS. Jeśli ktoś nie wierzy to prywatnie prześle liki stron do dwóch najlepszych studiów ślubnych z mojego miasta które znam pracujących w systemach N i C i niech sobie sam porównają kolorki .

Pozdrawiam
    ( w oczekiwaniu na D700x z sofem od Fuji )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Coś napiszę…. bo szkoda mi kolegi z „ fioletowym kwiatkiem „

Mam teraz Canona ale chcącego kupić Nikona bo uważam że to świetny system dla moich potrzeb. Ma dostęp też do zdjęć z dwóch systemów bo mam też Videofilmowanie i młodzi często przynoszą na płytach zdjęcia pod teledysk

Niestety barwy w portrecie z N też nie są akceptowalne skóra wychodzi żółtawa a kolory jakieś sprane.. I to mnie niestety wstrzymuje przed zakupem D700. ..kwiatki i zieleń dla mnie są mniej ważne ..Szkoda że inni użytkownicy tak besztają tych którym się to nie podoba.. Oczywiście są fachowcy którzy potrafią ustawić lepiej niż inni barwę .

PS. I proszę nie piszcie że można wgrywać profile …kręcić i kręcić, że zawiódł system ACR itp. … Myślicie że po co Nikon zawiązał spółkę z Fuji . Ślepi nie są . Widzą problem i mam nadzieję że coś się ruszy w końcu. A to że jedni użytkownicy widzą kolory tak czy inaczej to już inna sprawa.

Żeby nie było że pisze złośliwie …Canon też mnie wkurza za beznadziejne naświetlanie matrycy i kiepski AF ale co zrobić dla mnie barwa jest ważna. Po prostu w systemie Nikona trzeba się męczyć z kolorami a w Canonie z całą resztą.

PS. Jeśli ktoś nie wierzy to prywatnie prześle liki stron do dwóch najlepszych studiów ślubnych z mojego miasta które znam pracujących w systemach N i C i niech sobie sam porównają kolorki .

Pozdrawiam
    Problem "kolegi z kwiatkiem" wogóle nie miał nic wspólnego z Nikonem, to była kwestia profilu Adobe, a wogóle to został rozwiązany.

Obrobiłem sporo sesji modowych z takich i śmakich Canonów, Nikonów a nawet Haselbladów - i jeśli o mnie chodzi, to problem barwy skóry NIE ISTNIEJE. Miałem materiał zrobiony naprzemiennie D200 i 5D, D700 i 1Ds3, H3D i D3x i qrv przysięgam - wedle własnego widzimisię uzyskałem takie same barwy skóry ze wszystkich tych sprzętów. ACR jest mym sprzymierzeńcem i potężnym sprzymierzeńcem on jest, dzięki niemu kolory skóry to mi z ręki jedzą. Naprawdę taniej i szybciej jest nauczyć się sprawnie posługiwać jakimś cywilizowanym konwerterem RAW, niż czekać do usranej śmierci na charakteryzowanego spektralnie Nikofufunona D4xxx z wbudowanym spektroradiometrem i implementacją CIECAM02.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 28-07-2009 o 00:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Naprawdę taniej i szybciej jest nauczyć się sprawnie posługiwać jakimś cywilizowanym konwerterem RAW, niż czekać do usranej śmierci na charakteryzowanego spektralnie Nikofufunona D4xxx z wbudowanym spektroradiometrem i implementacją CIECAM02.
    Otóż to. Powinno to być podsumowanie tego tematu.

Domyślnie

Ja już w D80 zauważylem, że nikoś ma problemy z fioletem. Ale i tak nikon D700 jest najlepszy
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

...

Kolejny który myli Fujitsu z Fujifilm ? Jakaś plaga czy coś...

Domyślnie

Troszkę upraszczacie sporawe . Ok. można nauczyć się ACR , itp. wywoływaczy

Ale co ze starszymi użytkownikami wychowanymi na kliszy którzy chcą mieć
    dobre kolory prosto z JPG do labu i nie mają czasu ani chęci z racji wieku na ślęczenie godzinami przy obróbce N-efów ……myślę tu np. o swoim teściu ..człowieku który zna się trochę na fotografii i chce kupić nowe lustro do 10tyś…już wiedze jak wieczorami obrabia kolorki…

Domyślnie

Troszkę upraszczacie sporawe . Ok. można nauczyć się ACR , itp. wywoływaczy

Ale co ze starszymi użytkownikami wychowanymi na kliszy którzy chcą mieć
    dobre kolory prosto z JPG do labu i nie mają czasu ani chęci z racji wieku na ślęczenie godzinami przy obróbce N-efów ……myślę tu np. o swoim teściu ..człowieku który zna się trochę na fotografii i chce kupić nowe lustro do 10tyś…już wiedze jak wieczorami obrabia kolorki…
    A to ci użytkownicy wychowani na kliszy nie kupowali różnych filmów w zależności od tego co chcieli fotografować? Różne filmy Fuji pod konkretne zastosowania? Różne typy wywoływań pod konkretny efekt?

aaaa... no tak - kupowało się przecież najtańsze filmy, wszystko z filmu szło prosto do labu (najlepiej jeszcze fotojokerowego) i wówczas był "cud, malina" prawda? A laboludek sam kręcił (albo i nie, jak mu się nie chciało) tak, aby odbitki były znośne

No przestańcie już p... o tym analogu i zanoszeniu zdjęć prosto z puszki do labu - macie doskonałe narzędzia, możecie zrobić z nimi co chcecie, ale wolicie zaciągnąć ręczny i narzekać na porsche (czy też inny samochód jaki sobie tutaj wstawicie), że wolno jedzie.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    A to ci użytkownicy wychowani na kliszy nie kupowali różnych filmów w zależności od tego co chcieli fotografować? Różne filmy Fuji pod konkretne zastosowania? Różne typy wywoływań pod konkretny efekt?

aaaa... no tak - kupowało się przecież najtańsze filmy, wszystko z filmu szło prosto do labu (najlepiej jeszcze fotojokerowego) i wówczas był "cud, malina" prawda? A laboludek sam kręcił (albo i nie, jak mu się nie chciało) tak, aby odbitki były znośne

No przestańcie już p... o tym analogu i zanoszeniu zdjęć prosto z puszki do labu - macie doskonałe narzędzia, możecie zrobić z nimi co chcecie, ale wolicie zaciągnąć ręczny i narzekać na porsche (czy też inny samochód jaki sobie tutaj wstawicie), że wolno jedzie.
    Użytkownicy, którzy wychowali się na kliszy nie zawsze kupowali najtańsze filmy. Z uwagi na to, że zajmowałem się głównie portretem kupowałem Fuji Reala 100 a przez ostatnie 5 lat robiłem jeszcze na Nikonie F4. Zdarzało się na początku lat 80-tych kupować filmy ORWO Color, które trzeba było trzymać w lodówce. Wtedy kiedy oddawałem filmy do wywołania, to nie było chyba Fotojokera. Zawsze sobie chwaliłem profesjonalne studio ProfiLab i do tej pory korzystam z jego usług. Nie upraszczaj tematu i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Użytkownicy, którzy wychowali się na kliszy nie zawsze kupowali najtańsze filmy. Z uwagi na to, że zajmowałem się głównie portretem kupowałem Fuji Reala 100 a przez ostatnie 5 lat robiłem jeszcze na Nikonie F4. Zdarzało się na początku lat 80-tych kupować filmy ORWO Color, które trzeba było trzymać w lodówce. Wtedy kiedy oddawałem filmy do wywołania, to nie było chyba Fotojokera. Zawsze sobie chwaliłem profesjonalne studio ProfiLab i do tej pory korzystam z jego usług. Nie upraszczaj tematu i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.
    Jezu, ten akapit do którego się odnosisz to jest ironia . Oj mam wrażenie, że niektórym trzeba kawę na ławę, aby zrozumieli
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    No właśnie... też mnie zastanawia ten częsty ton wypowiedzi odnośnie analoga, jakoby było tak pięknie (idealnie), a teraz jest zła cyfra, kolory do dupy i w ogóle...
    Prawda jest taka, że za analoga, zdecydowana większość osób miała niewspółmiernie mniejszy wpływ na końcowy efekt, aniżeli obecnie. Bo nie każdy raczej posiadał ciemnię i sam bawił się w wywoływanie zdjęć... I często tak naprawdę to koleś w zakładzie foto decydował o tym co zobaczymy na zdjęciu

Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów