Close

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 330

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    I m.in.:

Na dzień dzisiejszy, dla posiadaczy D700, polecam np. CBL LENS (najlepiej 110mm).

Pzdr, PP
    Czyli wracamy do podstaw fotografii. Kiedyś był podstawą dobry światłomierz i szara kartka a teraz CBL Lens.
    Oznacza to, że te wszystkie nowinki w niektórych lustrzankach (patrz Nikon D700) są niepotrzebne ?
    Już sobie wyobrażam siebie biegającego przed kościołem z CBL Lens dokonującego pomiaru balansu bieli przy ciągle zmieniających się warunkach oświetleniowych...
    CBL Lens jest dobry w warunkach studyjnych, plenerach a nie w reporterce do której można porównać robienie zdjęć przed kościołem.
    Jeszcze raz dzisiaj zniechęciłem się do obrabiania zdjęć z RAW-ów przywożąc z wczasów 550 zdjęć do obrobienia.
    Siedziałem cały wieczór i jestem dopiero na półmetku a gdzie dalsze obowiązki, czyli normalne życie...braknie czasu.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Jeszcze raz dzisiaj zniechęciłem się do obrabiania zdjęć z RAW-ów przywożąc z wczasów 550 zdjęć do obrobienia.
    Siedziałem cały wieczór i jestem dopiero na półmetku a gdzie dalsze obowiązki, czyli normalne życie...braknie czasu.
    Heh, wspolczuje potem tym, ktorzy beda musieli te 550 zdjec obejrzec. To jest jeden z najwiekszych problemow fotografii cyfrowej. Wyproznienie karty Prponowalbym wybrac z tego 50 zdjec, obrobic i potem jeszcze wywalic z 10-20. 30 naprawde dobrych zdjec, w odpowiednim powiekszeniu moim zdaniem da duzo wieksza radosc ogladania i nie zameczy sie rodziny/znajomych . Nie wieze, zeby zrobic 550 dobrych zdjec na wakacjach. No chyba, ze to juz po selekcji z 5000 zdjec Bez urazy prosze, to tylko moje subiektywne odczucia

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

Wysłałem jedną z fotografii (bardzo prawdopodobne, że klientka wybierze inne ujęcie)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ciekawostka - u mnie jest fioletowe... Nie obrabiasz tego aby na notebooku?

Domyślnie

tak, ale ten fiolecik jest trochę bardziej fioletowy, nawet na laptopie powinien być trochę inny. Widzę różnicę w kolorze - np kwiatkach nadzorcy2. Klienta też będzie chciała, by ten kolor wyglądał dobrze u wszystkich internautów, potencjalnych klientów sklepu (a statystycznie mało kto ma skalibrowane Eizo). Wiem, że będzie ciężko
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tak, ale ten fiolecik jest trochę bardziej fioletowy, nawet na laptopie powinien być trochę inny. Widzę różnicę w kolorze - np kwiatkach nadzorcy2. Klienta też będzie chciała, by ten kolor wyglądał dobrze u wszystkich internautów, potencjalnych klientów sklepu (a statystycznie mało kto ma skalibrowane Eizo). Wiem, że będzie ciężko
    Acha, jednym słowem ma być "Deep Purple" - w ACR zakładka HSL/Hue przesuń sobie suwaczek Purple w prawo...

Domyślnie

Dzięki. Chyba tak będzie prościej, a co najważniejsze uniwersalniej w wyświetlaniu na różnych monitorach niż to co przemyśliwałem

Domyślnie

Jako ze D700 to FF i widzi szerzej to jeśli zdjęcia wykonałeś z tej samej odległości tym samym szkłem i na tej samej ogniskowej to obstawiam że po lewej Fuji po prawej Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Jako ze D700 to FF i widzi szerzej to jeśli zdjęcia wykonałeś z tej samej odległości tym samym szkłem i na tej samej ogniskowej to obstawiam że po lewej Fuji po prawej Nikon
    Tak...
    Masz rację. Ten z lewej to Fuji. Mógł zmylić kolor, ponieważ ostatnio pisałem o tym fiolecie a tu fiolet wyszedł z prawej robiony w D700 na neutralnym. Dodatkowo w tym przypadku naturalny kolor kwiatów jest na obrazku z lewej czyli Fuji..niestety koledzy.
    Widać tutaj ogromną przewagę Fuji nad D700 w pomiarze automatycznego balansu bieli, gorzej jest z rozdzielczością ale przecież 12Mp w D700 jest rzeczywiste a w Fuji subiektywne odczucie jest na poziomie 8Mp z powodu dwóch rodzajów punktów pomiarowych.
    I faktycznie w przypadku D700 może okazać się niezbędny LBS Lens lub ten drugi przyrząd ProDisk.
    Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 04-08-2009 o 15:46
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów