Close

Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Domyślnie

Jak sięgam pamięcią Nikon zawsze był trochę droższy od Canona, właśnie odświeżyłem swoją pamięć przeglądając numery Amateur Photographer sprzed 30 lat. Więc w tej kwestii nic się nie zmieniło. Dawno temu tłumaczono to tym, że Nikon to trochę bardziej ekskluzywna marka, nobilitowana przez znanych profesjonalnych użytkowników (do lat 90-tych wśród profi dość mocno przeważał sprzęt Nikona). W tej chwili jest to chyba jakaś zaszłość, sprzęt Canona dominuje wśród reportażystów i fotoreporterów sportowych (D3 trochę zmienił te proporcje), oraz wśród tych co zajmują się krajobrazem (Nikon dopiero pół roku temu wypuscił D3X), wśród fotografów przyrodniczych tradycyjnie Nikon ma silną pozycję. Są nawet tacy, którzy powrócili do Nikona po krótkiej przygodzie z Canonem (np. Andy Rouse). Ale zwykle, jak słusznie to niektórzy zauważyli, nie jest tak łatwo zmienić system, szczególnie jeśli zainwestowało się kupę kasy. Stąd, mimo pewnej przewagi D3 nad 1D Markiem III (pełna klatka i nie tak awaryjny AF), nadal widać więcej białych rurek na stadionach. A wszelkie dywagacje na temat wyższości jednego systemu nad drugim są typową kłótnią "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy". Wybór systemu jest przedmiotem indywidualnych preferencji. na obecnym etapie rozwoju nie widzę znaczących różnic w jakości obrazowania Canonem czy Nikonem. Do tego obie firmy staraja się tak pozycjonować swój sprzęt, głównie z środkowej i półprofesjonalnej półki cenowej, żeby sobie specjalnie nie wchodzić w drogę.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Robin - nawet gdybyś zaczął pisać ortodoksyjne głupoty, to ja nie wymoderowałbym Ciebie. Jakoś nie miałbym serca
    No to wystawiam Zbyszku Twoją cierpliwość na próbę:
    Na dziś Canon dla mnie ma już tylko jedną przewagę, a mianowicie szkło 35m f1,4. Chciałbym mieć możliwość zakupić takie szkło po Nikona jako nowe za 2955 zł , albo używane za 2236zł , a że jest to nie możliwe lub prawie nie możliwe bo przecież Nikon za takie szkła chciałby minimum z 5kzł więc dla mnie to abstrakcja i coraz mocniej czyszczę, przytulam i szlifuję swoje mdziumdziuńkie Nikonki. Z dnia na dzień są coraz lepsze. Zrobiły już ogromne ilości zdjęć razem coś z 6000 klapnięć więc się zapoznaliśmy na 102
    No to tyle złośliwości z mojej strony
    ps.
    tak wiem z tym szkłem 35mm ameryki nie odkryłem tylko setny raz to napisałem

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    (do lat 90-tych wśród profi dość mocno przeważał sprzęt Nikona)..
    Dużo filmów oglądałem z tych lat, a to z wojny w Wietnamie, a to innych gdzie bardzo często Nikon grał jakąś rolę, Canona w ogóle nie widywałem Potem się to pozmieniało, dziś ma szanse się znów zmienić.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 26-06-2009 o 16:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osmax Zobacz posta
    .. Zamiast się tu słownie przekonywać lepiej byłoby zorganizować jakiś wspólny plener C + N ale nie wiem czy nie skończyłoby się to jak derby śląska
    Robiłem plenery, zjawiali się posiadacze wszelakich marek. Zawsze atmosfera była fajna. Jakoś wtedy nikt nie jest ortodoksem

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Robin - nawet gdybyś zaczął pisać ortodoksyjne głupoty, to ja nie wymoderowałbym Ciebie. Jakoś nie miałbym serca
    Ty go nie zachęcaj do pisania głupot
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

robin102 !!! Znowu to gadanie o 35/1.4?? I to w cenie dwa razy mniejszej niż w Canonie?? Powiedz mi, jak Ty to sobie wyobrażasz??? A jeśli chcesz coś porównywalnego to masz 28/1.4D - skoro tak baaaardzo potrzeba
    peace & love

Domyślnie

35 1.4 to nie jedyne dobre szklo.
    Szkoda, ze nie ma uniwersalnego bagnetu, jestem za znormalizowaniem tej czesci we wszystkich systemach
    Ostatnio edytowane przez airborne ; 26-06-2009 o 19:52
    _______

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Na dziś Canon dla mnie ma już tylko jedną przewagę, a mianowicie szkło 35m f1,4.
    ja dodam jeszcze dwie - po raz kolejny:
    24-105/4 IS i 70-200/4 IS wszystko czego potrzebuje średniozaawansowany amator czy semiprofi za rozsądne pieniądze i w rozsądnej wielkości, przy świetnej jakości
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canokin Zobacz posta
    robin102 !!! Znowu to gadanie o 35/1.4??
    Bo dla mnie osobiście, według mnie, moim zdaniem pod moje kaprycho i ulubienie ogniskowej 35mm tak na prawdę brak mi jasnej 35mm, ale za to mogę się wbijać na bardzo wysokie czułości rzędu nawet ISO 1000 ! to na razie jakby wystarcza 35mm f2. Ogniskowa 24mm to dla mnie rzecz obca

35/1.4?? I to w cenie dwa razy mniejszej niż w Canonie?
    ja jestem to sobie w stanie wyobrazić i tan nawet na trzeźwo bo w tym nic nie ma trochę, krzemu ropy naftowej, molibdenu, mosiądzu i śladowe ilości złota. Razem wszystkiego za góra 100zł a potem chcą za to 5kzł he he he

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    ja dodam jeszcze dwie - po raz kolejny:
    24-105/4 IS i 70-200/4 IS wszystko czego potrzebuje średniozaawansowany amator czy semiprofi za rozsądne pieniądze i w rozsądnej wielkości, przy świetnej jakości
    Każdemu według potrzeb. Ja tych szkieł nie potrzebuję na razie więc nie boli, ale jakby Nikon takie miał mądrze by było. Mogą okazać się kiedyś potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 26-06-2009 o 20:10

Domyślnie

Bo dla mnie osobiście, według mnie, moim zdaniem pod moje kaprycho i ulubienie ogniskowej 35mm tak na prawdę brak mi jasnej 35mm, ale za to mogę się wbijać na bardzo wysokie czułości rzędu nawet ISO 1000 ! to na razie jakby wystarcza 35mm f2. Ogniskowa 24mm to dla mnie rzecz obca
    Tak dokładnie to pisałem o ogniskowej 28mm, a nie 24mm, która nie jest tak odległa od 35mm, no ale OK, każdy ma swoje przyzwyczajenia

ja jestem to sobie w stanie wyobrazić i tan nawet na trzeźwo bo w tym nic nie ma trochę, krzemu ropy naftowej, molibdenu, mosiądzu i śladowe ilości złota. Razem wszystkiego za góra 100zł a potem chcą za to 5kzł he he he
    Trochę uogólnione, uproszczone, bo dobrze wiemy, że podałeś koszt samego materiału Dochodzi koszt wykonania tego, zakupienia maszyn do wykonania tego, opłacenia ludzi, którzy nad tym myśleli, którzy tym handlują itd. itp. Dobrze też wiesz, że jeśli faktycznie dałoby się obniżyć te wszystkie koszta to produkt finalny byłby dużo tańszy, bo to się po prostu sprzedawcy opłaca, a jeśli jest pazerny to się rodzi konkurencja, która produkuje taniej
    peace & love

Domyślnie

a taka sigma 30 1.4 ?...
    Nikon (d700, d80) + grip)) + N 50 f/1.4 + N 70-200 f/2.8 VRII + sb-900
    www.tomasztomaszewski.com.pl

Domyślnie

.. w tym nic nie ma trochę, krzemu ropy naftowej, molibdenu, mosiądzu i śladowe ilości złota. Razem wszystkiego za góra 100zł a potem chcą za to 5kzł he he he
    ...podałeś koszt samego materiału Dochodzi koszt wykonania tego, zakupienia maszyn do wykonania tego, opłacenia ludzi, którzy nad tym myśleli, którzy tym handlują itd. itp.
    No a polerowanie przez japońskie dziewice ? ( jakoś tak to leciało ) To też ma swoją wartość.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów