Close

Strona 18 z 77 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

w ACR zrobilem sobie profil pod to G. generalnie mozna z tym walczyc, sciagac zolty, pchac czerwony, delikatnie ruszyc hue i da rade. problem w tym, ze jak doprowadzimy do ladu twarz to juz nie koniecznie reszta wyglada przyzwoicie. w zasadzie tracimy wszystko co bylo zolte.

sciaganie kolorow za ktore generalnie odpowiedzialny jest kanal czerwony wymaga rowniez wyciagania expozycji. no a wtedy zdjecie robi nam sie juz rzadziutkie.

EDIT natomiast jak masz jakis przyjemny profil dla swiatla zarowego (z takich standardowych zarowek) z CC24 to chetnie przyjme do przetestowania.
    Ostatnio edytowane przez R ; 24-04-2009 o 12:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    z tym WB to jest tak, ze tam gdzie na AWB fuji sobie nie poradzi, to w N w ogole to zdjecia nie przypomina. nie popadam w skrajnosci, ale naprawde z tym tematem poradzili sobie bdb. co wiecej. nawet jak AWB sie pomyli bo nie mowie ze nie bywa tak (szczegolnie w zarowkach energo, ale nie ma chyba na takie kozaka) to kolor skory po korekcie WB jest ok. W N, zawsze bedzie pomaranczowy rozowy, siny albo oliwkowy. i zazdroszcze kazdemu, kto umie to wyprowadzic...
    ja w D700 nie potrafiłem sobie poradzić z tym sinym
    powtarzam do znudzenia, AWB w D700 to jakaś padaczka jest, w porównaniu do D700 S5pro radzi sobie naprawdę fajnie
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    w ACR zrobilem sobie profil pod to G. generalnie mozna z tym walczyc, sciagac zolty, pchac czerwony, delikatnie ruszyc hue i da rade. problem w tym, ze jak doprowadzimy do ladu twarz to juz nie koniecznie reszta wyglada przyzwoicie. w zasadzie tracimy wszystko co bylo zolte.

sciaganie kolorow za ktore generalnie odpowiedzialny jest kanal czerwony wymaga rowniez wyciagania expozycji. no a wtedy zdjecie robi nam sie juz rzadziutkie.

EDIT natomiast jak masz jakis przyjemny profil dla swiatla zarowego (z takich standardowych zarowek) z CC24 to chetnie przyjme do przetestowania.
    Nie mam D700, więc nie jestem w stanie takowego zrobić dla tego konkretnego aparatu. W przypadku żarówek energo problem polega na tym, że mają popieprzone widmo - tzn. nawet po poprawnym ustawieniu WB pewne walory barwne będą żarówiaste, a inne zdechną. Dla przykładu - to jest zdjęcie wykonane przy żarówce energooszczędnej IKEA - po zneutralozowaniu WB czerwienie stały się pomarańczowe, natomiast seledyny i granatowy oszalały:

a po korekcie wygląda toto tak:
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 24-04-2009 o 13:13

Domyślnie Fuji S5 opinia użytkownika

Witam,

Od wczoraj stałem się posiadaczem Fuji S5 pro. Przesiadłem się z D70s, więc wrażenia oczywiście bardzo pozytywne. W pierwszej kolejności na plus w stosunku do poprzednika muszę zaliczyć:

- ergonomie Nikonowskiej obudowy
    - pracę przy wyższych iso,
    - precyzję i szybkość autofucusa,
    - rozpiętość tonalną która faktycznie pozwala uzyskać bardzo dobre efekty przy wywoływaniu RAW,
    - genialną reprodukcje kolorów.

Na minus:
    - kobylaste pliki RAW przy ustawionej maxymalnej dynamice (25mb)
    - prędkość zapisu

W wielu wątkach trwa zażarta dyskusja S5 kontra D200, gdzie głodni przykładów zwolennicy D200 wołają o zdjęcia. W trakcie spaceru po łące w ciągu godziny wyprodukowałem kilka zdjęć przyrody. Nie jestem wytrawnym fotografem, do tej pory na pierwszym aparacie D70 wykonałem 12k zdjęć i szczerze nie uważam poniższych fotek za arcydzieła, ale przyznam, że jestem z ich jakości bardzo zadowolony. Oczywiście bez obróbki graficznej, jedynie wywolane z odpowiednią korekcją i wykadrowane pliki RAW. Chciałem tu pokazać genialne oddanie barw. Zdjęcia robione na ogniskowych 200-300, ciut nieostre, co prawdopodobnie można to skorygować w programie dla lepszego efektu.

Przykładowe zdjęcie makro, które stanowi około 70% powierzchni orginalnego kadru poniżej. Wykonane w bardzo silnym słońcu, pomimo tego białe skrzydła motyla nie są pozbawione detali. Obiektyw Sigma 70-300 APO.
    zdjęcie ptaka
    owad w pracy
    kolejny

kilka zdjęć pokazujących ISO prosto z JPG z włączoną redukcją szumów. Zdjęcia to fragmenty całości ponieważ na całych kadrach ciężko mi było doszukać się szumów.

ISO 640
    ISO 1600
    ISO 3200
    na koniec odszumiony raw ISO 3200

Porównanie D70s z S5 pod względem szumów to pomyłka. Porównywałem je z D200 kolegi i zaobserwowałem takie właściwości. W produkcji JPG różnica kolosalna na korzyść S5. Przy plikach RAW różnica byłą znacznie mniejsza, ale była - głównie za sprawą przyjemniejszych szumów - gdzie w S5 nie było jak ja to nazywam artefaktów. Kolejną rzeczą o której chciałem powiedzieć to różnica kolorów przy wysokim ISO. W D200 na iso 1600-3200 produkcja kolorów siada, podczas gdy S5 w dalszym ciągu wiernie oddaje barwy.

Domyślnie

gratuluję
    robi się już trzeci wątek o s5pro, może by je jakoś połączyć?
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artful Zobacz posta
    gratuluję
    robi się już trzeci wątek o s5pro, może by je jakoś połączyć?
    Proszę bardzo!
    Zebrałem te trzy wątki do kupy...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

a po korekcie wygląda toto tak:

czy mozesz mi podeslac ten profil? bedzie jakis material wyjsciowy...

dziekuje.

Domyślnie

Mam prośbę: czy kojarzycie sprzedawcę APCOM z Wrocławia? Czy ktoś z Was kupował Fuji w tej firmie?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nox84 Zobacz posta
    Witam,

Od wczoraj stałem się posiadaczem Fuji S5 pro...
    Jaką kartę CF kupiłeś? Czytałem, że max 4GB. Napiszcie proszę jakiej marki CF są najlepsze do tej puszki.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Jaką kartę CF kupiłeś? Czytałem, że max 4GB. Napiszcie proszę jakiej marki CF są najlepsze do tej puszki.
    Używam Sandisk Ultra II 4GB.. myślę, że w sam raz.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Strona 18 z 77 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów