Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: nikon d90

Domyślnie

Z ciekawości w D50 użyłem kiedyś trybu auto... przyznam się... i byłem zaskoczony całkiem rozsądnym jego zachowaniem, z perspektywy czasu stwierdziłem, że w paru sytuacjach zachował się lepiej niż ja to zrobiłem, doświetlając pewne sceny właśnie w pełnym słońcu, prześwitującym niestety przez liście... ja tego nie uwzględniłem, a automat by to zrobił. Więcej o auto nie powiem, bo będzie że używam W D90 nie próbowałem. Argument z szybką akcją z poprzestawianymi opcjami w manualu bardzo obrazowy, podobnie jak to, że daje się aparat do zabawy kobiecie, która nie jest zainteresowana zgłębianiem sztuki fotografowania, a jedynie chce nam zrobić pamiątkowe zdjęcie, przy manualu, a nawet przy trybie "P", jedyne co może zrobić to przestawić w jakim polu łapana jest ostrość i złapać ją na odległym okręcie na morzu zamiast na nas. Manual chyba z samego założenia jest dla tych, co wiedzą co robią, jak ktoś po prostu chce mieć fajny aparat, który robi dobre zdjęcia i nie chce wiedzieć nic więcej, a to co mu wychodzi na auto zaspakaja jego poczucie estetyki i potrzebę kreowania.... to czemu nie?

Domyślnie

w sumie RAW+tryb zielony nie sa najgorsze, jeszcze gdybym mógł ustawić górne ISO...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cóż, osobiście wolę oglądać zdjęcia które sam wykonałem (ustawiając czas migawki, przysłonę, ISO bla bla bla) niż zdjęcia które za mnie wykonał aparat.
    Przynajmniej ja czuję wtedy większa satysfakcję...
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

seth
    Gość

Domyślnie

to możę jeszcze af na manual. do samochodów jak znalazł

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

ciekawa dyskusja dodam coś od siebie. D90 to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa którą mam od listopada, sam osobiście korzystam tylko z trybów manualnych bo faktycznie tylko one oferują max możliwości poza tym tylko w manualu można się uczyć i mieć wiekszą satysfakcje ze swoich umiejętności (myślę że o to chodziło FotoMichalowi). Ale też uważam że tryby "zielone" są jak najbardziej przydatne, daje czasem w ręce sprzęt żonie i dzieciakom, nie mają pojęcia o fotografii, nie każdy musi się tym interesować. Lepiej jak jest czegoś więcej w sprzęcie niż by miało czegoś brakować, nawet w sporadycznej sytuacji. Np. Lv i film, nie korzystam ale może zdarzyć sie że robiąc foty w nocy w lesie zobacze UFO, no jak tego nie nagrać w HD.

Wracając do tematu to w pierwszy dzień po zakupie D90 bawiąc się i testując sprawdziłem między innymi jak działa też tryb Auto, porównałem w tych samych warunkach D90 i małego "pstrykacza" Sony DSC-S90. Co ciekawe Sony robił w trybie Auto lepsze fotki mając nieporównywalnie mniejsze możliwości, lepiej domyślił się co by zrobił człowiek. Zdaje sobie też sprawe że może w innych warunkach wygrałby D90. Wszystko zależy od tego jak tryb Auto został zaprogramowany.

Wszystko dla ludzi, tryb "zielony" też

Pozdrawiam.
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Napisałem, że lampa podnosi się w trybie auto w dobrych warunkach oświetleniowych, ponieważ pomyślałem, że jest to wina "ciemnego" kitu. Używam wszystkich trybów manualnych, w zależności od potrzeb. Zazwyczaj używam trybu M. Pisze ten post w adresując do przede wszystkim do fotoMichała.
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Drodzy, jaki jest optymalny czas ekspozycji w trybie M z SB (w moim przypadku 600)?
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abiele Zobacz posta
    Drodzy, jaki jest optymalny czas ekspozycji w trybie M z SB (w moim przypadku 600)?
    Od 30 do 1/4000 s w zależności od tego co fotografujesz i co chcesz uzyskać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Od 30 do 1/4000 s w zależności od tego co fotografujesz i co chcesz uzyskać.
    No z lampą to chyba do 1/250.

Dawno do tego działu nie zaglądałem. Jak przeczytałem ten wątek to mi się przypomniało dlaczego
    Ostatnio edytowane przez Kraftsman ; 08-04-2009 o 00:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraftsman Zobacz posta
    No z lampą to chyba do 1/250.
    Przy włączonym Auto FP może być i 1/4000 s.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów