Witam. Chciałbym się zapytać czy macie podobny problem: w trybie "auto" przy dobrych warunkach oświetleniowych w moim D90 podnosi się lampa błyskowa. Czy to kwestia ciemnego obiektywu czy też ustawień aparatu?
Szukaj
Witam. Chciałbym się zapytać czy macie podobny problem: w trybie "auto" przy dobrych warunkach oświetleniowych w moim D90 podnosi się lampa błyskowa. Czy to kwestia ciemnego obiektywu czy też ustawień aparatu?
Zadam może nie potrzebne pytanie, ale po co Ci D90 jak używasz trybu AUTO?
Kup sobie Nikon Cooplixa
www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska
W trybie auto aparat wszystko ustawia za Ciebie - > tak jak on (algorytm) chce a nie tak jak Ty chcesz. Jeżeli z jakiegoś powodu uzna, że potrzebna jest lampa (np. do rozświetlenia cieni) to ją użyje. Spróbuj się pobawić innymi trybami (nie auto) i pomyśl, co TY chcesz uzyskać na zdjęciu. Aparat nie jest w stanie odgadnąć co chce uzyskać użytkownik, tak więc wybiera "najbezpieczniejszą" opcję - stara się nie wyjarać wszystkiego i zrobić wszystko maksymalnie ostre.
Ale jesteście nieprzyjaźni kolego fotoMichalMam dobry humor
(Humor na wprowadzanie zbłąkanych owieczek na dobrą drogę...) Abiele, otwórz instrukcję do tego D90, a micher napisał Ci wszystko z grubsza.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Nie czytanie instrukcji obsługi jest podstawą do unieważnienia gwarancji!!
Ja tez zauwazylem, ze tryb auto w D90 dziwnie fiksuje, wydaje mi sie ze w D80 byl bardziej wstrzemiezliwy. W D90 potrafi w normalny jasny dzien ustawic ISO 800 po to tylko, aby wyzwolic migawke z predkoscia 1/2000, chociaz lepiej bylo by wydluzyc czas o polowe, ale zmniejszyc czulosc do np 400, nie mowiac juz ze 1/500 przy ISO 200 jest jeszcze lepsza. Nie wiem czrmu ma takie dziwne algorytmy. Ale w zyciu niejednokrotnie zauwazylem, ze wszelkie "inteligentne" sterowania sprzetem technicznym sa nieprzewidywalne i nie za bardzo spojne z ludzka logika.
Oczywiscie nie robie w trybie auto, moim ulubionym jest A - z preselekcja przyslony. Ale z ciekawosci sprawdzilem jak sie zachowuje auto w D90 - zachowuje sie dziwnie.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Kolega Michał urodził się po prostu z aparatem w dłoni a wiedzę o wszelkich ustawieniach wyssał z mlekiem matki. Zapewne też nigdy - nawet na początku swojej przygody z aparatem - nie używał trybu auto bo to wstyd, sromota, obciach i ogólnie Sodoma i Gomora. On już po prostu jest taki fotograficzny mastah.
W trybie auto d50 i d80 praktycznie w 85% przypadków zawsze podnosiło mi lampę. Nawet w przypadku gdy robiłem jakieś zdjęcie krajobrazu a szkło było wyostrzone na nieskończoność czasem aparat próbował dobłyskać tą popierdułką. To nic niezwykłego ani niepokojącego.
Właśnie żebyś wiedział, nigdy nie użyłem trybu auto, od samego początku uczyłem się robić zdjęcia na trybie manual.
Czytałem instrukcję, czytałem forum i ćwiczyłem bardzo dużo...
Nadal się uczę i wiele nauki jeszcze przede mną, ale używanie trybu AUTO w lustrzankach to dla mnie pomyłka.
Po co kupować aparat która ma tak wiele możliwości i ich nie wykorzystywać?
To tak jakbyś kupił EVO IX GT400 i jeździł tym autem do kościoła w niedziele.
www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska
Co prawda ani slownik ortograficzny, ani slownik jezyka polskiego nie znaja "podpierdulki", jednakowoz ja pisalbym ten wyraz przez o z kreska ("pod*******ka").
Co do trybu AUTO. Nie mam D90, ale spodziewalbym sie, ze nawet w trybie fotografowania AUTO mozna wylaczyc lampe blyskowa (bo pewnie domyslnie jej dzialanie rowniez ustawione jest na "AUTO").
HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec
Hmmm a nie pomyślałeś w swojej wspaniałości, że ze skomplikowanej lustrzanki kupionej jako narazie jedyny aparat mogą korzystać dwie osoby ? Ja sobie radze ale moja dziewczyna nie ma ochoty tego wszystkiego zgłębiać i przestawia na auto... i faktycznie tak jest, że bardzo często wyskakuje lampa... To już mój poprzedni Fuji s6500fd miał w tym względzie więcej rozumu...
Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
moje obserwacje...
Skontaktuj się z nami