wlasnie odebralem nowy zestaw 4 aku eneloop , 50 zdjecia ciagla seria, czujnik temperatury w miejscu,![]()
Szukaj
wlasnie odebralem nowy zestaw 4 aku eneloop , 50 zdjecia ciagla seria, czujnik temperatury w miejscu,![]()
Kilka aparatow, dronow, gimbali i takie tam...
Nie znalazłem, więc zapytam: A jak z tym piątym akumulatorem do SB-900 ?
W SB-800 (podobno) było to bardzo chytrze rozwiązane, że włączany był w szereg pozostałych czterech i w sumie było 6V - tyle, co potrzebuje lampa. Wiem o czym piszą w instrukcji do lampy, ale moje pytanie: czy już ktoś testował 5 szt. akumulatorów na SB-900 ?
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
a jak? i po co? Brak mozliwosci normalnego przypiecia piatego aku.
No, bo akumulator ma 1.2V a nie 1.5V. Cztery baterie x 1.5V dają 6V - tyle potrzebuje SB-900 do prawidłowej pracy.
Jeśli rozwiąże się to chytrze, to można. Zamiast tej zamykającej klapki można zastosować pojemnik z piątym akumulatorem - no i malina !
Będzie 6V, będzie niska rezystancja wewnętrzna (dla uzyskania szybszego ładowania).
Producent na str F-12 podaje "SD-7", ale nie wiem gdzie to się włącza (bo kabla na rys. nie widać) i dlaczego jest to aż na 6 szt. Alkaliczno-manganowych akumulatorów.
Pzdr.
Dla pozostałych 3-ch (SD-8A, SD-9 i SK-6) to masz rację, ale pierwszy SD-7 nie ma kabla (tzn. ma ale inny - SC-16A).
Poza tym dlaczego popsuć lampę: na str F-13 instrukcji producent włącza większe napięcie niż ja proponuję. Zresztą... ja tego nie wymyśliłem, tylko przytoczyłem rozwiązanie z SB-800.
Pzdr.
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 15-03-2009 o 21:23
Dokładnie taki kabel trzeba mieć.
Krzysztof Paszkiewicz
Witam wszystkich. Wczoraj robiłem fotki na zawodach karate. ilośc fotek ok 430. Większość zdjęć z nakładką i z dość dużej odległości tj ok 4-5m, więc lampa biła pewnie sporą moca, a ponadto dość często w seriach po 2-4 fotki. zauważyłem że dźwignął się wskaźnik temp, więc wyłączyłem go ale lampa nie panikowała. Panikowała ona dopiero przy rozdaniu pucharów, za za każdym zrobionym zdjęciem były 3 piski z lampy. Sprawdziłem więc akumulatorki i były one letnie, okolice palnika też miały normalna temperaturę. Ogólnie nie stwierdziłem żeby lampa była ciepła. Dzisiaj w domu załączyłem w lampie wskażnik moc na max nakładka na lampe i błyskam (licze). Wynik 35 fotek i lampa odmawia ale aku letnie a lampa wg mnie się nie nagrzała. Wszystyko to na jednym kpl aku. Więc myślę że jednak to zabezpieczenie działa również na stan aku, gdy są słabe układ przetwarzający napięcie intensywniej pracuje, stad może te problemy.
Przy okazji ma też pytanko:
Jak najlepiej ustawić lampę w takich sytuacjach gdzie nie da się odbić światła od sufitu, próbowałem z nakładką, bez nakładki, błysk rozpraszający, błysk skupiony, ttl, ttl bl. Różniły się te tryby choć nie do końca jestem pewny które fotki z jakim trybem były robione. Da się to sprawdzić w jakimś programie? Zauważyłem że na niektórych fotkach na ścianach widać cień fotografowanej osoby, a na niektórych cień jest całkiem miękki. (to powód nakładki czy rodzaju błysku?) Wielkie dzięki za odpowiedź.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 16-03-2009 o 17:18 Powód: orto.
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
Ustawienia lampy mozesz zobaczyc w Capture NX i ViewNX. Innych nie mam i nie wiem czy odczytuja ustawienia lampy.
Skontaktuj się z nami