Close

Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 235

Wątek: statyw

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

a z tych dwóch ktora glowic bedzie stabilniejsza?

http://www.allegro.pl/item546200752_...otto_lodz.html
    http://www.allegro.pl/item546200743_...otto_lodz.html

osobiscie wydaje mi sie ze kulowa jest wygodniejsza i bardziej twarda w prostej pozycji, ta 3d jest tak dziwnie wygieta (odrazu na fotkach mi sie ugina w strone gdzie nie jest podparta) moze ktos ma doswiadczenie z tymi statywami i sie wypowie?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-02-2009 o 11:01
    Nikon

Domyślnie

"...jak manfrotto"

do manfrotto pewnie jeszcze daleko, ale nie patrzac na firme. Jeśli chcesz szybko ustawiac, cenisz sobie ergonomicznosc wlasnych ruchow to kulowa, jesli chcesz dokladnosci, ale kosztem czasu ustawiania to 3d.
    Osobiście (z racji zamiłowania do dokładności i panoram) postawiłem na 3d, z tym ze manfrotto, jestem zadowolony, chociaz czasem irytuje mnie ze jak chce sie pobawic zmieniajac polozenie to niestety musze krecic 3 pokretlami a nie jednym. ale z drugiej strony kulowym jakos nie ufam.
    przy przy moim aparaciku z "lampom" nie zauwazylem "wygiętości" glowicy.
    nie wiem jak ty ale ja jak jestem do czegos nieprzekonany to sie na to nie decyduje (dlatego sie nie zdecydowałem na głowice kulowa), a tobie radze sie przejsc do jakiegos sklepu i wyprobowac, jesli nie maja goldfoto to maja manfrotto. posadz na tym aparat i sam sie przekonaj.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 13-02-2009 o 11:26 Powód: orto. ("zdrony"?)
    pucha, szklarnia, sabinki i kilka innych rzeczy do amatorki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

no wlasnie tez nie jestem przekonany do kulowej choc takiej na oczy nie widzialem :P ale mi sie podobaja kulowe i wierze ze sa wygodniejsze.. tylko nie jestem pewien stabilnosci i zacisku tej kuli.. pewnie luzy sie pojawiaja po jakims czasie? do sklepu daleko.. w gdyni wiecie moze gdzie mozna cos zobaczyc?

PS.
    zrezygnowalem z GP i tych co pisalem na rzecz: BENRO A-500EX + BH-1 (lub jakas 3d)
    Nikon

Domyślnie

tu niech sie wypowiedza użytkownicy głowicy kulowej...
    pucha, szklarnia, sabinki i kilka innych rzeczy do amatorki

Domyślnie

Ja mam głowice kulową w monopodzie. wg mnie jest ona użyteczna tylko wtedy gdy nie zależy nam na precyzji,a jedynie na szybkości (dla mnie priorytetem jest precyzja).
    Pozdrawiam
    Mateusz
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Ja mam głowice kulową w monopodzie. wg mnie jest ona użyteczna tylko wtedy gdy nie zależy nam na precyzji,a jedynie na szybkości (dla mnie priorytetem jest precyzja).
    Pozdrawiam
    Mateusz
    O jakiej precyzji może być mowa na monopodzie ? Co z tego, że precyzyjnie wykadrujesz głowicą, skoro rusza się cały monopod ?
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

No chyba nie powiesz ze głowica sama w sobie jest precyzyjna?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    No chyba nie powiesz ze głowica sama w sobie jest precyzyjna?
    Na potrzeby monopodu, aż nadto.

Domyślnie

Ja mam pytanie to osob uzywajacej glowicy kulowej na monopodzie... ze tak to ujme... po kiego grzyba Wam glowica ruszajaca sie na boki (w sensie obracajaca prawo-lewo), skoro w tej plaszczyznie porusza sie "operator" z calym monopodem. Czy nie proste i wygodniejsze jest rozwiazanie-glowica, ktora porusza sie tylko w zakresie przod-tyl (od nas do nas), vide jak na zalaczonym obrazku, a jednoczesnie uniemozliwia nam niepozadane kiwanie sie z calym sprzetem na boki. Cos jak to:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Ja mam pytanie to osob uzywajacej glowicy kulowej na monopodzie... ze tak to ujme... po kiego grzyba Wam glowica ruszajaca sie na boki...
    Głowica kulowa na monopodzie pozwala na zmianę pozycji w dwóch kierunkach:

1. poziomy / pionowy kadr
    2. pochylenie do przodu / do tyłu (przydatne w ciasnych miejscach)

Głowica, która pokazałeś nie daje tych możliwości.

Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów