Szukaj
Nie lubię takich głowic (tzn. 3D czy jak tam)
Slik 700 + głowica na pierwszej stronie jaką znalazłem chodzi po 600 zł (nie wykluczone, że można znaleźć taniej).
Za tą cenę kupisz MANFROTTO 055XDB (450 zł) + głowicę 484RC2 .
Wyjdzie ci to może trochę drożej, ale chyba warto.
A głowicę i tak dobierasz według własnych upodobań.
przy okazji wizyty w stolicy odwiedziłem sklep FJ. szukam statywu więc tam zajrzałem. no i stało na półce, coś... dość stabilne, głowica jak to głowica. wyglądało nie najgorzej, dość ciężkie. na pytanie co to, odpowiedź chińszczyzna. i do tego cena 360zł... wolę jednak dołożyć do czegoś, co przynajmniej z nazwy nie jest chińskie...
D750, D7500, S Art 18-35/1.8; N10-20/4.5-5.6, T 60/2 Macro, N AF-P 70-300/4.5-6.3; T17-35mm f/2.8-4 Di OSD; T 35-150 2,8-4; Sigma A 50/1.4; T SP 24-70 mm f/2.8 VC USD G2
Wszyscy polecają głowice kulkoweJaką mają zalety głowice 3d, a jakie kulkowe?
Kulowe są szybsze, lepiej nadają się do monopodu, w reporterce.
3D jest dokładniejsza, precyzyjniejsza itp.
Ja do monopodu w ogóle nie używam głowice (ale to inna bajka), ale z tego co widzę, to np:
http://allegro.pl/item441207283_mono..._kurierem.html jest przyczepiona głowica kulowa
Zależy, ile chcesz na to wydać.
Może być taka:
http://allegro.pl/item441539755_manf..._pro_head.html
Że tak dopnę się do tematu...
Przymierzam się do zakupu statywu. Chciałbym się zmieścić w kwocie 300zł, na razie ani mnie nie stać na nic droższego, ani też chyba nie do końca jest mi to potrzebne (ot, amatorka). Z drugiej strony cenię sobie niski cholesterol i też niekoniecznie ochoczo patrzę na statywy (czy też "statywy) za 50zł. Tak czy inaczej ideą jest, by zmieścić się w ~300zł, ale też wykorzystać tę kwotę na możliwie najlepszy produkt. Wymyśliłem sobie Sherpę 600R i nie udaje mi się znaleźć konkurenta, który by mnie przekonał. Może macie jakieś sugestie lub rady (bądź to utwierdzające w decyzji, bądź wręcz przeciwnie)?
Jeszcze odnośnie tej Sherpy 600R - głowica jest tam jaka jest, kto zna, ten wie ;> Gdzieś czytałem, że tą jedną blokującą wajchą po przekręceniu tylko troszeczkę odblokowujemy jedną oś i możemy obracać w poziomie (i np. panoramować), dalsze przekręcenie odblokowuje kolejną oś. Pytanie moje brzmi jak to się sprawdza w praktyce, czy tą Sherpą można robić sensowne (w kontekście bardzo amatorskim) panoramy lub ew. panning?
Z góry dzięki za wszelkie opinie/porady.
Chciałem się zmieścić w 400zł, ewentualnie troszkę więcej. (nie chce g****).
A tak na marginesie to przydałby mi się tani i lekki statyw o wysokości ok.10cm.
Z góry dzięki za cenne odpowiedzi.
Skontaktuj się z nami