Szukaj
Kazdy test/badania mozna tak ukierunkowac aby udowodnic, to co sie chce udowodnic. Firme, ktora udowadnia wyzszosc (jakakolwiek) matrycy z Pentaxa K10D nad matryca D300, musze chcac niechcac traktowac z lekkim dystansem. Oczywiscie jesli ktos chce, moze traktowac takie badania powaznie, szczegolnie jesli ich wyniki odpowiadaja jego oczekiwaniom, ja wole opierac sie na wlasnych doswiadczeniach, oraz zdaniu doswiadczonych uzytkownikow.
zauważ, że w szumach dxo zdecydowanie wyżej oceniła mniejsze szumy w D300 niż w K10D. Ale są i inne czynniki, które brano pod uwagę. Stąd sumarycznie wynik inny.
Każdy ma swoje preferencje, jedni patrzą na szumy, inni nie.
CCD jesli chodzi o kolor najczęściej wypada lepiej od CMOSa, więc dlaczego D300 ma koniecznie byc lepszym?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
a najlepsze jest to, że cała dysputa toczy się o różnice dostrzegalne przy cropie 100% i praktycznie bez znaczenia dla odbiorcy końcowego.Jak dla mnie każdy rozważający D90 lub D300 powinien wbić sobie do głowy że obrazowanie nie jest tutaj czynnikiem jaki można uznać za przeważający na korzyść tego czy owego aparatu.
Pozdrawiam, Piotrek
www.theonepic.com
D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia
Jacek_Z, nie chce mi sie dyskutowac, na ten temat. Mialem K10D i przesiadlem sie na D300, nie brakuje mi niczego (mam na mysli rowniez kolory), zauwazylem natomiast znaczny wzrost wygody uzytkowania (mam na mysli rowniez matryce) co przenosi sie na wyzszy procent zdjec technicznie poprawnych, czy one sa lepsze od tych z K10D, to inna sprawa.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Koniecznie chcesz mnie sprowokowac do dyskusji, przeczytaj uwaznie co napisalem wyzej (sam to zacytowales), "mam na mysli rowniez matryce". Dla mnie wygoda uzytkowania to rowniez wysokie ISO, oraz odpowiednia rozdzielczosc, ktora pozwala mi np. na wykonanie wiekszej odbitki bez gimnastykowania sie w PS-ie, a to ma wyrazny zwiazek z MATRYCA. Na tym koncze.
Witam
Jestem tu nju i chyba nie jest to najodpowiedniejszy temat aby się przywitać (co uczynię w stosownym miejscu niebawem), ale jestem w momencie decyzji - zmiany systemu. Przyjdzie chwila aby zapoznać Was ze szczegółami ale w tym temacie (aby nie odbiegać od niego) chciałem zapytać czy w D300 jest możliwość wprowadzenia (wgrania), czy też ustawienia jakichś programów tematycznych (jak np. w D90) aby początkujący "pstrykacz" (mam na myśli syna) mógł "popróbować" zanim pozna dogłębniej puszkę ?
Pytam bo jestem po przeczytaniu 25 stron tego wątku i jakoś nie zauważyłem (albo przeoczyłem)...
Pozdrawiam serdecznie
Skontaktuj się z nami