Close

Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 303

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

Nie ma i nie będzie Zamiast kólka z programami są guziki i pokrętło z najważniejszymi ustawieniami. Z programów są tylko P,A,S,M, czyli wszysto z czego trzeba użytkownikowi takiej puszki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Nie ma i nie będzie Zamiast kólka z programami są guziki i pokrętło z najważniejszymi ustawieniami. Z programów są tylko P,A,S,M, czyli wszysto z czego trzeba użytkownikowi takiej puszki.
    Ale P wystarczy w zupełności tylko do wciskania spustu,trzeba tylko zdefiniować ustawienia,przysłonę i migawkę ustawi aparat.
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Zawsze się zastanawiałem, czy pokrętła tematyczne w innych aparatach z niższej półki faktycznie wprowadzają odpowiednie ustawienia przysłony i migawki. Ciekawi mnie, czy następuje również zmiana sposobu obróbki, kolorów, itd-coś jak dobranie odpowiedniego profilu w D300, tyle, że na pokrętle np. PORTRET przestawia się również algorytm obróbki (i to i tak jako bonus, dodatek do profili w stylu vivid/neutral wybieralnego z menu LCD)

Domyślnie

Ale chyba oprogramowanie programow tematycznych, w sensie algorytmu softwarowego, ktory bedzie taki program obslugiwal to jakiejs wielkiej filozofii nie nalezy. Program tematyczny to w sumie takie P, tylko ze
    z roznymi ograniczeniami (czas nie krotszy niz...., przeslona nie mniejsza niz... etc)

Domyślnie

Zawsze programy tematyczne mają wiele wspólnego w ustawieniem przysłony, czasu, kolorów. etc. Mają też swoją wadę, nie ma sie wpływu na ilość działąjących punktów AF, nie można nic w nich zmieniać. Nie mówię, że jestem przeciwnikiem tematycznych, ale najlepsze efekty uzyskuje się w trybach A, S, M. Ja nie umiem korzystać z tematycznych, aparat nigdy mnie nie słucha.
    D90 | N18-105VR | T55-200 | S50-150 | SB600 i inne gadżety

Domyślnie

Może to i głupie pytanie ale jak w temacie wątku wypada porównanie w przypadku gdy będziem focić na ślubach/weselach ?? Ślub to może i nie aż tak bardzo ale weselisko to już chyba AF będzie miał spore znaczenie ... Jak na tym polu wypada różnica D300/D90 ??

m000c
    Gość

Domyślnie

Przebrnąłem przez cały wątek. Jestem zniesmaczony.

Powinien się raczej nazywać "Czy jak kupię D300 zamiast D90 to wyleczę swoje kompleksy?".
    Wtedy spokojnie można tu znaleźć pasującą do tego odpowiedź: "Tak! Ja kupiłem i jestem b. zadowolony".
    Ręce opadają. Współczuję ludziom, którzy bezpośrednio na podstawie lektury tego wątku podjęli decyzje o zakupie.

Na szczęście są też bardziej obiektywne recenzje, które polecam:
    http://www.kenrockwell.com/nikon/d90.htm

Moja rada jest taka: jeśli chcesz mieć radość z pstrykania fajnych zdjęć (a nie radość z posiadania sprzętu z jednym zerem więcej) daj sobie spokój z D300 i kup za te pieniądze D90 + fajne szkło (np. T17-50 f/2.8 albo N85 f/1..

Domyślnie

heh, czytajac Kena, kupiłbyś albo point and shot, analoga, albo dalmierz to co mówisz ma sporo sensu, ale pamiętaj, że nie przykłada się jednej miarki do wszystkich. Np, powodzenia z D90 + T17-50 w deszczu, a takie sytuacje zdażają się nader często, chociażby na wakacjach, gdy tak jak ja, nie targasz wszędzie ze sobą torby, nosze po prostu aparat na ramieniu z 17-55.
    Ostatnio edytowane przez ayem ; 04-02-2010 o 11:55
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Kazdy test/badania mozna tak ukierunkowac aby udowodnic, to co sie chce udowodnic.
    Na przykład wiadomo od dziesięcioleci, że najszybsze pod względem ustawiania ostrości (z czasem 0,000 sekundy) są głupawki fix focus, focus free.

m000c
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayem Zobacz posta
    heh, czytajac Kena, kupiłbyś albo point and shot, analoga, albo dalmierz
    I Ken ma w pewnym sensie rację. Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Cytat Zamieszczone przez ayem Zobacz posta
    to co mówisz ma sporo sensu, ale pamiętaj, że nie przykłada się jednej miarki do wszystkich. Np, powodzenia z D90 + T17-50 w deszczu, a takie sytuacje zdażają się nader często, chociażby na wakacjach, gdy tak jak ja, nie targasz wszędzie ze sobą torby, nosze po prostu aparat na ramieniu z 17-55.
    Używałem przez te kilka ostatnich lat "cyfrowej rewolucji SLR" kilku konstrukcji Nikona, przy których D90 jest znacznie doskonalszy (żeby nie było: również rzekomo "plastikowych"), zarówno zimą i latem, w deszczu i śniegu, przy różnych temperaturach i warunkach i... działały.. i działają dalej. I nadal produkują fajne zdjęcia.

Po przeczytaniu tego wątku, można odnieść wrażenie, że puszki z serii Dxx są słabiutkie technicznie a dodatkowo wręcz rozsypują się w rękach po spadnięciu na nie kilku kropel wody. D90 to naprawdę świetne pudełko, z wystarczającą dla większości pstrykaczy funkcjonalnością.

Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów