Close

Strona 28 z 31 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 303

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

Niech mi ktoś powie czy poza 6-8kl/s jest coś czego nie można zrobić D90 a można D300/s?
    Bo sam już zwątpiłem
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Niech mi ktoś powie czy poza 6-8kl/s jest coś czego nie można zrobić D90 a można D300/s?
    Bo sam już zwątpiłem
    Nie można / można skalibrować obiektyw z poziomu korpusu (AF fine tune), pomierzyć światło z manualnymi obiektywami, wykorzystać 51pól autofokusa i czternasto-bitowe przetwarzanie obrazu. Nie można / można wykorzystać uszczelnienia, mniejsze opóźnienie migawki (shutter lag) i szybszą gotowość do pracy po włączeniu aparatu, 1005 polowy pomiar matrycowy, pokrycie wizjera, dłuższą deklarowaną żywotność migawki.

Wszystko szczegółowo opisane jest w specyfikacji.

Domyślnie

A ile z tego przekłada się na to co wychodzi na zdjęciu hymm?
    Nie żebym bardzo bronił D90 bo sam mam D300s ale wcześniej robiłem D70 i też dało radę.. Fakt pomiar z manualnymi szkłami to już coś ale mały % ludzi z tego korzysta, jeśli akurat jesteś jednym z nich wybór jest prosty.
    Korekcja af - musisz sprawdzać szkła przy zakupie.. 0 bezpośredniego wpływu co masz na zdjęciu, z praktyki widzę ze ta korekcja jest o kant...
    51 polowy autofocus? - sorki ale ten w D90 jest niczego sobie, może ma mniejszego kopa.. wpływ na to co masz na zdjęciu dyskusyjny.. odrobina wprawy zaciera różnice.. zależy jeszcze co focisz jak sport to wybór jest prosty...
    14bit? hym korzystam tylko studyjnie bo aparat robi się niemożliwie wolny - ma znaczenie przy obróbce ale gołym okiem w porównaniu zdjęcie - zdjęcie z obu puszek nie zobaczysz różnic..
    1005 polowy pomiar? no ok fajnie ze jest.. ale ten w D90 też świetnie daje sobie radę nagle działać nie przestał
    pokrycie wizjera... dla mnie akurat bez znaczenia bardziej liczy się jego wielkość, żadnego bezpośredniego wpływu na to co Ci na zdjęciu wychodzi
    dłuższa żywotność migawki - w praktyce jest różnie ale lepszych zdjęć dzięki temu nie zrobisz.. to samo sie tyczy uszczelnień i magnezowego korpusu..

Chodzi mi o to że jednym i drugim zdjęciowo osiągniesz podobne efekty.. kwestia tego w jakim komforcie i jak sprawnie.. Bo zdaje się panuje mylne przekonanie ze o 10% lepszy aparat da o 10% lepsze zdjęcia..
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    A ile z tego przekłada się na to co wychodzi na zdjęciu hymm?
    Dlaczego polemizujesz z tym co napisałem ?!? Przecież nie postawiłem żadnej tezy! Sam wcześniej zadałeś pytanie i sam ze sobą dyskutujesz...

Domyślnie

Bo nie załapałeś pytania. Dlatego Ci to na końcu wyjaśniłem. Bez ciśnienia.
    Pozdro

Domyślnie

Właśnie za to co napisał fushiro płaci się pieniądze. Czasem to nie jest kwestia tego czy widać różnice na papierze, ale w ogóle czy masz coś na papierze. Jeżeli chcesz używać Zeissa 100/2 to może się okazać że d90 w ogóle nie da się komfortowo pracować. Ile to jest % dla Ciebie?
    Co do AF Fine Tuning - bardzo się mylisz.
    Jeżeli uważasz że nie warto, nie płać. Jeżeli dawałeś radę d70 to d300 Ci niepotrzebny.

Pozdr
    D800

Domyślnie

Nie ma sensu pisać ludziom, co jest potrzebne a co nie. Co się przyda a za co stanowczo przepłacamy. Każdy może porównać specyfikację i wyciągnąć wnioski dla siebie. Czym innym jest dyskusja na temat tego jak dana funkcja się sprawuje. Czy działa poprawnie, pomaga, czy też są z nią problemy. Czy jest gadżetem, czy pełni ważną funkcję użytkową.

Od siebie dodam, że kalibracja AF fine tune sprawdziła mi się wyśmienicie. Miałem idealny egzemplarz Sigmy 30mm f/1.4, która wspaniale pracowała z D50 i D200. Po kolejnej zmianie korpusu okazało się że jako jedyny obiektyw z całej mojej torby potrzebuje regulacji. Drobna korekta na +5 i znów trafia za każdym razem w punkt.

Domyślnie

AF Fine Tuning był dla mnie funkcją za którą byłem skłonny zapłacić duże pieniądze i bardzo się ciesze że ją mam.
    D800

Domyślnie

D90 jest super aparatem. Ja osobiście mam D300
    jendry

Domyślnie

Ja swojej sigmy nie jestem w stanie ustawić tak żeby trafiała jak trzeba, próbowałem również kilka sztuk 50mm sigmy i niestety jak ustawie z bliska to przestrzeliwuje z daleka.. ale nie o tym.
    Ok, jestem w pełni świadom na ile D300/s jest doskonalszy od D90 i są oczywiście zastosowania w których pewnych ograniczeń nie przeskoczysz ale nie dajmy się kurcze zwariować przecież D90 też można zrobić świetne zdjęcia i sam fakt posiadania D300 nagle nie sprawi że zaczną wychodzić lepsze, co najwyżej będzie się je robić sprawniej/wygodniej. Nie mówię że 51 polowy autofocus, 1005polowy pomiar matrycowy, pomiar światła z manualnymi szkłami itd. możemy sobie w du.. wsadzić tylko że też nie zawsze jest to niezbędne aby uzyskać świetne rezultaty. i nie wie na co komentarze w stylu "Jeżeli dawałeś radę d70 to d300 Ci niepotrzebny" bo też Ci mogę przygadać tylko po co?

Strona 28 z 31 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów