Szukaj
Jeśli macie problem z ewidentnym frontfokusowaniem D300 to koniecznie postarajcie się to zweryfikować na na prawdę pewnych jasnych szkłach i to choć ze 3 sztukach. Jeśli FF jest względnie powtarzalny np. w zakresie korekcji 8-15 mikrometrów dla kilku szkieł to przy wizycie na PODSTĘPUmiłego pana z serwisu możecie śmiało poprosić aby na Waszą odpowiedzialność cofnął punkt ogniskowania powiedzmy o 10 mikrometrów. Zakres regulacji wróci do zakresu jaki założył producent, a jest to na prawdę byczy zakres regulacji bo aż 20mikrometrów ! w każdą stronę. Jeśli szkła nie są totalnie zwalone, a wstępne fabryczne ustawienie punktu ogniskowania jest względnie po środku zakresu to powinno się dać wyregulować każdy sprawny obiektyw z FF czy BF zaznaczam sprawny. Przy czym niestety Nikon jakby olał wstępne poprawne ustawienie punktu ogniskowania i zrzucił to na usera aparatu tym samym ograniczając czasem zakres regulacji z pozycji body bo czym innym jest podziałka wyświetlana na LCD ,a zupełnie czym innym rzeczywista regulacja elektroniczna.
Świetnym szkłem do sprawdzenia problemu jest 35mm f2.0 mimo, ze ciemne to ogniskuje z bardzo małej odległości więc łatwo zweryfikować poprawność ostrzenia, poza tym jest to moim zdaniem jedno z bardziej udanych pod względem powtarzalności parametrów szkło Nikona z których znam. Ciezko na prawdę trafic na problematyczny egzemplarz w aspekcie FF czy BF. PODSTEPOWI sprawdzają poprawnosć ostrzenia starą 50mm zamknietą na F2.8Jeśli rozmowa z serwisantem będzie miała miły przebieg to poproście aby zrobił odstępstwo od procedury testowej i sprawdził body na szkle otwartym powiedzmy na f1,8.
powodzenia
aaaaaa i jeszcze jak POSTEPOWI stwierdzą, że koniec zakresu to warto Im przypomnieć, że regulować też można w warunkach serwisowych położenie lustra, a nie robią tego chętnie bo to ze 3 godziny podobno zajmuje gdzie w tym czasie można rozpakować, sprawdzić, niby naprawić, zapakować z kilka sztuk innych aparatów z innymi usterkamiprostrzymi powiedzmy.
I jeszcze jedna uwaga. Przed odesłanie aparatu do serwisu aktualizujcie soft do najwyższego bo Wam sprzet odeślą po zaktualizowaniu softuto też jakiś sposób aby zwiększyć przerób w totalnie przeciążonym serwisie.
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 19-01-2009 o 16:29
robin: to ma sens co piszesz, ale pod warunkiem, że to jest niewielka różnica, u mnie +20 nie zbliża nawet punktu ostrości do poprawnego. W dodatku, stawiam na uwalony moduł AF, bo różne punkty się różnie zachowują. Regulacje lustra też mi już ponoć zafundowaliDziś zacząłem trzecią rundę starcia z serwisem. Pani przez telefon, mnie poinformowała (próbowała) że może pod koniec przyszłego tygodnia coś mi powiedzą. Moja sugestia o kpinie się jej nie spodobała, ale niby obiecała że postarają się przyspieszyć. Nie widzę tego w różowych barwach. Dochodzę pomału do wniosku, że może ja zbyt miły byłem do tej pory. Mam zadzwonić środa/czwartek i spróbować pogadać z technikiem przypisanym do mojej naprawy.
Ciekawe co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam, Piotrek
www.theonepic.com
D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia
mam 2 d300 od grudnia 2007
w obu zero problemow z af.
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Lepiej dmuchać na zimne hehe![]()
D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4
Ayem,
wyślij jakiegoś znajomego z Wawy z wizytą osobistą na Postępu. Jestem właśnie świeżo po zabiegu (nie mam siły opisywać) ale p. Joanna P. jest bardzo miła ogólnie przez tel, tyle że g...no może chyba. Wizyta odpowiednio poważnego człowieka przerwała miesięczne (!) oczekiwanie na zrobienie kosztorysu a naprawa ruszyła tego samego dnia.
Dla tych bez gwarancji już dodam tylko, że roboczogodzina w serwisie kosztuje brutto 190zl.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez maki ; 19-01-2009 o 19:28
D800
No ja też mam już update. Dziś zakończono moją naprawę - wymieniono moduł lustra, jutro zobaczymy czy coś się zmieniło. Co do Pani Joanny P. mam podobne odczucia![]()
Pozdrawiam, Piotrek
www.theonepic.com
D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia
Skontaktuj się z nami