Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 137

Domyślnie SB900 problem czy nie ?

Tydzien temu mialem okazje popstrykac zjdecia na studniowce u mojej siostrzenicy, wszystko bylo ladnie pieknie do puki nie pstrykanlem 29 zdjec- lampa zapiszczala zalaczyl sie czujnik temperatury zarnika i dupa zbita a tu polowa poloneza leci
    zdjecia pstrykane wg ustawien :
    aparat na manualu f 2.8 do 5.6 dla czasow od 1/80 do 1.160 sek
    lampa tryb iTTL korekcja od zera do -0,7EV , palnik ustawiany w roznych pozycjach na wprost i do gory pod katami itp . Zalozona nakladka rozpraszajaca.
    Sala duza wysoka sciany zolte sufit na wysokosci okolo 5-7 metrow bialy dosyc goraco
    No pomyslalem ok ze za czesto pstrykalem wiec lampa wystygla dokonczylem poloneza , potem posilek wystygla juz calkowicie .
    Przyszedl czas na zabawe i wtedy koszmar co okolo 10-20 zdjec i dalej to samo. pomyslalem moze nakladka rozpraszajaca ja podgrzewa wiec ja schowalem do torby. problem dalej wystepowal . Zdjecia pstrykane w odstepach od 30sek do 1 minuty. Problem niestety wystepowal caly czas do konca imprezy. Co chwila tylko do palarni (bo tam najchlodniej) i studzenie.
    I teraz pytanie zasadnicze ktos z Was mial juz taki problem ? Bo nie wiem czy to z powodu ciezkich warunkow czy lampa jest jakas felerna , a na odeslanie jej do serwisu nikona jakos nie mam ochoty.
    Pozdrawiam.
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

conik
    Gość

Domyślnie

nie wiem jak szybko musiales robic zdjecia ale nie zdarzylo mi sie zeby sb900 blokowala sie z powodu temperatury w normalnych warunkach typu slub
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 23-01-2009 o 11:37 Powód: orto. ("zdazylo")

Domyślnie

Na poczatku dosyc szybko ale pozniej tak jak pisalem 30sek do minuty odstepu pomiedzy fotkami

Domyślnie

witam
    U mnie taka sama sytuacja... tylko ze inne pomieszczenie... no ale bez przesady nie robilem zdjec seriami na dlugich ogniskowych... tez pomyslalem ze moze wlasnie rozpraszac takie jaja robi ale nic nie pomoglo. Ja co prawda zrobielm ok 300 no ale mimo wszystko... to moja pierwsza lampa i w sumie pierwsze takie robienie zjec (impreza). Dodam ze baterie to enelop, i w sumie to myslalem ze spokojnie cala impreze zrobie na jednym zestawie...
    Dodam moze ze zrobilem upgrade softu w lampie na najnowszy. Moze warto powrócilc do starego.
    Pozdrawiam
    D300 + MB-D10 \ N18-200VR \ N50 1.8 \ T11-16 \ SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fishes79 Zobacz posta
    witam
    U mnie taka sama sytuacja... tylko ze inne pomieszczenie... no ale bez przesady nie robilem zdjec seriami na dlugich ogniskowych... tez pomyslalem ze moze wlasnie rozpraszac takie jaja robi ale nic nie pomoglo. Ja co prawda zrobielm ok 300 no ale mimo wszystko... to moja pierwsza lampa i w sumie pierwsze takie robienie zjec (impreza). Dodam ze baterie to enelop, i w sumie to myslalem ze spokojnie cala impreze zrobie na jednym zestawie...
    Dodam moze ze zrobilem upgrade softu w lampie na najnowszy. Moze warto powrócilc do starego.
    Pozdrawiam
    ja mialem raczej krotkie ogniskowe a baterie nie maja tu nic wspolnego raczej z tym zjawiskiem, pozatym jakby mi sie zagotowala po 300 to bym sie wogole nie zmartwil

edit: soft mam oryginalny bez upgradu

Domyślnie

no dobra zagotowala sie po 300 ale po ostygnieciu... pare strzalow i znowu ciepla... Myslalem ze lampa blyskowa moze pracowac dluzej niz 300 zdjec... a co z tymi co potrzebuja zrobi 600 jednego wieczoru... druga lampa w torbie... kostki lodu w torbie... zartuje sobie, co nie zmienia faktu ze sytuacja mnie zaniepokoila...
    D300 + MB-D10 \ N18-200VR \ N50 1.8 \ T11-16 \ SB-900

Domyślnie

robiłem kilka dni temu sesje z Robertem S. z forum który jest posiadaczem sb-900. Zrobilismy kilka fotek z lampą a potem podlaczylismy wyzwalanie radiowe. Ale cos tam bylo nie teges na stykach i lampa blysnela pare razy na pelnej mocy w krótkich odstępach czasowych i wtedy tak jak mowisz - pisk i przegrzana. Studziliśmy ją, czekalismy ale - kilka fotek i znowu pisk... i tak do konca sesji. Na lampie nie było dyfuzora ani nic takiego a temperatura w pokoju kolo 22oC.
    Po kilku dniach pytalem Roberta - wszystko wróciło do normy.
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

Moja SB900 też szalała z D80, ale nie była to wina przegrzania tylko wogle nie chciała błyskać... na następny dzień wszystko wróciło do normy. Zauważyłem też, że lampa nie chce lub nie błyska tak jak trzeba kiedy akumulatorki są na wyczerpaniu w puszce, no chyba, że to zwykły zbieg okoliczności.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay3x Zobacz posta
    do puki
    dwa błędy w jednym wyrazie

w temacie : w wątku o SB900 ktoś pisał o możliwości wyłączenia zabepieczenia lampy przed przegrzaniem, oczywiście na własne ryzyko

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów