Close

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 185

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Tragedia. To ja już wolę 18-70.

Dodatkowo, plastykowy bagnet dyskwalifikuję to szkło. Przynajmniej dla mnie.
    Gdyby dali F4,5 do 70mm i metal, to chętnie bym wydał o połowę więcej niż teraz kosztuje
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Witam wszystkich. Czytam ten długi wątek i mam wątpliwości. Co niektórzy piszą że wolą obiektyw 18-70 ze wzgledu na to że jest trochę jaśniejszy ale uważam że stabilizacja w obiektywie 18-105 działa całkiem dobrze (oceniana na ok 3EV) więc rzekłbym 'mocno' rekompensuje małą stratę jasności. Nie wspomnę o kicie 18-55 który wypada ciemniej. Czy ktoś spoglądał na testy rozdzielczości tego obiektywu?
    np http://optyczne.pl/139.4-Test_obiekt...ć_obrazu.html
    - przecież to rewelacja! Bije na łeb 18-70 czy 18-135 który na brzegu kadru nie nadaje się do odtwarzania rzeczywistości.
    Oczywiście przeciętnie oceniam inne jego cechy np. autofokus - średnio szybki ale do wolnych też nie należy.
    Zniekształcenia obrazu trochę za duże. Ogólnie w tej klasie cenowej bardzo udana konstrukcja.

Domyślnie

Kazdy spacer zoom jest kiepski i to sie nigdy nie zmieni. Chodzio to zeby wydac mniej i dostac wiecej i przy tym stosunku 18-105 bije konkurentow
    Fuji fd6500 / Fuji S5 pro, Nikon 50mm 1.8, Nikon 18-105 VR

Domyślnie

Zakupiłam właśnie ten obiektyw, czekam na dostawę. "Choruję" na 18-200 VR, ale to niestety jeszcze nie mój zasięg cenowy, a obecny kitowy obiektyw 18-55 VR okazał się niestety niewystarczający.
    Uważam, że cena 750 zł za ten obiektyw jest bardzo przyjazna, a że dopiero od pół roku użytkuję lustrzankę, to ten obiektyw będzie dla mnie odpowiedni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olus Zobacz posta
    Zakupiłam właśnie ten obiektyw....
    I masz rację w stu procentach. Ciesz się nowym nabytkiem i rób fotki. Przecież o to chodzi... prawda?
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonozaur Zobacz posta
    I masz rację w stu procentach. Ciesz się nowym nabytkiem i rób fotki. Przecież o to chodzi... prawda?
    Taki mam zamiar Obiektyw ma do mnie dotrzeć w poniedziałek, mam nadzieję, że do tego czasu śnieg nie stopnieje, bo mam ochotę popstrykać jakieś zimowe fotki
    Ostatnio edytowane przez Olus ; 23-11-2008 o 14:52
    D300s | S17-70 mm f/2.8-4.0 | N50 1.8G

Domyślnie

I jak szkło?
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hegemnon Zobacz posta
    Witam wszystkich. Czytam ten długi wątek i mam wątpliwości. Co niektórzy piszą że wolą obiektyw 18-70 ze wzgledu na to że jest trochę jaśniejszy ale uważam że stabilizacja w obiektywie 18-105 działa całkiem dobrze (oceniana na ok 3EV) więc rzekłbym 'mocno' rekompensuje małą stratę jasności. Nie wspomnę o kicie 18-55 który wypada ciemniej. Czy ktoś spoglądał na testy rozdzielczości tego obiektywu?
    np http://optyczne.pl/139.4-Test_obiekt...ć_obrazu.html
    - przecież to rewelacja! Bije na łeb 18-70 czy 18-135 który na brzegu kadru nie nadaje się do odtwarzania rzeczywistości.
    Oczywiście przeciętnie oceniam inne jego cechy np. autofokus - średnio szybki ale do wolnych też nie należy.
    Zniekształcenia obrazu trochę za duże. Ogólnie w tej klasie cenowej bardzo udana konstrukcja.
    No ale przecież ma plastikowy bagnet więc wszystkie powyższe zalety nie mają znaczenia...

Dodatkowo, plastykowy bagnet dyskwalifikuję to szkło.
    No wiadomo że to kluczowa cecha dla jakości generowanego obrazu I te dziesiątki strasznych opowieści na forum jak to plastikowy bagnet im złamał fotograficzną karierę... Piekło, powiadam wam... Piekło...
    Ostatnio edytowane przez Mechanick ; 01-01-2009 o 14:45
    Nikon D90 + 18-105mm

Domyślnie

Każdy tak psioczy na 18-105VR, ja go kupiłem w kicie i pierwsze co zauważyłem to cichy AF ! W 18-70 chodził strasznie głośno, tutaj cisza i już wyostrzył... Plastikowy bagnet ? Dla mnie żaden minus. Większy zakres , większa ostrość, a światełko przy D90 mi nie przeszkadza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikis525 Zobacz posta
    ...cichy AF ! W 18-70 chodził strasznie głośno, tutaj cisza i już wyostrzył...
    Chyba jakiś skopany egzemplarz miałeś.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów