Close

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 185

Domyślnie

Kupiłem ten obiektyw jakieś 2 tygodnie temu.Tak naprawdę nie miałem jeszcze czasu wypróbowania jego możliwości.Początkowo obawiałem się,że będzie trochę za ciemny ale,szkło jest ostre od pełnej dziury więc tam gdzie inne obiektywy przymykać trzeba o dwie działki tu to odpada.VR dość skutecznie niweluje ciemność obiektywu,spokojnie robię zdjęcia na 1/10 sek. oczywiście pozostaje kwestia wpływu na GO ale za te pieniądze trudno mieść wszystko.Szybki i cichy,nie stwierdziłem pomyłek AF zawsze trafia w cel.Wykonanie nie najgorsze,nie zauważyłem negatywnego wpływu tego wszechobecnego plastiku,obiektyw dość dobrze spasowany,nic nie lata,nic się nie zacina,pierścienie zooma i ostrości chodzą z lekkimi oporami (w sam raz).Zakres ogniskowych jak dla mnie bardzo dobry,praktycznie nie muszę zdejmować obiektywu z korpusu.
    Jak narazie stwierdziłem jeden negatyw - brak skali odległości jak w 18-70 ale do tego można się przyzwyczaić. Nie przeszkadza mi w żaden sposób plastikowy bagnet obiektywu - no bo dlaczego miałby mi przeszkadzać? jeszcze nigdy nie wyłamał mi się bagnet z obiektywu a miałem już ich kilka plastikowych i tak szczerze mówiąc nie spotkałem jeszcze nikogo kto miałby z tego powodu problemy.
    Podsumowując, za 850-900 zł. otrzymuje się bardzo uniwersalny obiektyw od szerokiego kąta po krótkie tele (27-157mm) o b.db.właściwościach optycznych z VR czyli dobry amatorski zoom.Oczywiście któż z nas nie chciałby obiektywu o lepszym zakresie ogniskowych,jaśniejszego najlepiej f/2,8 ale... za takie pieniądze ? Biorąc pod uwagę,że 16-85 jest tak samo ciemny,ma tylko 2 mm szerzej ale za to 20 krócej i metalowy bagnet,skalę odległości i takie samo wykonanie,nie jestem przekonany czy warto za niego dać 1900-2000zł.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Chyba jakiś skopany egzemplarz miałeś.
    Kupiony w kicie z D70s. Chodził dość głośno w porównaniu do 18-105VR

Domyślnie

Jest jeszcze jeden szczegół, który dla mnie jest ważny a nie wszyscy zwracają na to uwagę. Nareszcie jest jakiś normalny odstęp między 18 i 24 na pierścieniu ogniskowej (w 16-85 podobnie). W przypadku 18-70 to jakieś nieporozumienie
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Ktoś wie czy każdy N18-105 VR jest sprzedawany z osłona przeciwsłoneczną?

Bo chce kupić tutaj
    http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...ukt-20219.html

i nic o tym nie pisze, a pasowałoby żeby była
    Nikon D60, T17-50, N70-300VR, Helios, SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raptorm Zobacz posta
    Ktoś wie czy każdy N18-105 VR jest sprzedawany z osłona przeciwsłoneczną?

Bo chce kupić tutaj
    http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...ukt-20219.html

i nic o tym nie pisze, a pasowałoby żeby była

są z osłoną - zestaw zawiera - obiektyw, dekiel z przodu, dekiel na bagnecie, osłona przeciwsłoneczna, pokrowiec z miękkiego materiału.

Domyślnie

to co w sumie polecicie?sigma 17-70 czy tego nikona 18-105?

Domyślnie

W sumie więcej dodatnich plusów przemawia za Nikkorem
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Miałem kiedyś sigmę, teraz mam 18-105VR. Do mnie bardziej przemawia Nikon.

Domyślnie

Witam,
    Mam pytanie do posiadaczy szkła (18-105 VR). Czy ktoś z Was zaobserwował jakieś problemy z tym obiektywem? Chodzi mi głównie o ostrość - wiadomo, że sztuka sztuce nie równa i czasem może trafić się gorszy egz - w moim subiektywnym odczuciu ostrość szkła które posiadam pozostawia trochę do życzenia (o ile w centrum jest ok to w miarę oddalania się od środka zaczyna mydlić) - oczywiście chodzi mi o ostrość tego modelu w odniesieniu do testów itd a nie do innych szkieł z wyższej półki. Wybieram się na dniach do salonu by porównać z innymi egz., ale ciekawy jestem czy Wy mieliście podobne przypadki. Byłbym wdzięczny za jakieś wasze zdjęcia testowe (najlepiej na maila) w celu porównania.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Lex nikt tutaj nie jest wróżką. Wrzuć zdjęcia koniecznie z exif'ami które wg. Ciebie są mydlane i wtedy będzie można stwierdzić co jest nie tak.

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów