Kupiłem ten obiektyw jakieś 2 tygodnie temu.Tak naprawdę nie miałem jeszcze czasu wypróbowania jego możliwości.Początkowo obawiałem się,że będzie trochę za ciemny ale,szkło jest ostre od pełnej dziury więc tam gdzie inne obiektywy przymykać trzeba o dwie działki tu to odpada.VR dość skutecznie niweluje ciemność obiektywu,spokojnie robię zdjęcia na 1/10 sek. oczywiście pozostaje kwestia wpływu na GO ale za te pieniądze trudno mieść wszystko.Szybki i cichy,nie stwierdziłem pomyłek AF zawsze trafia w cel.Wykonanie nie najgorsze,nie zauważyłem negatywnego wpływu tego wszechobecnego plastiku,obiektyw dość dobrze spasowany,nic nie lata,nic się nie zacina,pierścienie zooma i ostrości chodzą z lekkimi oporami (w sam raz).Zakres ogniskowych jak dla mnie bardzo dobry,praktycznie nie muszę zdejmować obiektywu z korpusu.
Jak narazie stwierdziłem jeden negatyw - brak skali odległości jak w 18-70 ale do tego można się przyzwyczaić. Nie przeszkadza mi w żaden sposób plastikowy bagnet obiektywu - no bo dlaczego miałby mi przeszkadzać? jeszcze nigdy nie wyłamał mi się bagnet z obiektywu a miałem już ich kilka plastikowych i tak szczerze mówiąc nie spotkałem jeszcze nikogo kto miałby z tego powodu problemy.
Podsumowując, za 850-900 zł. otrzymuje się bardzo uniwersalny obiektyw od szerokiego kąta po krótkie tele (27-157mm) o b.db.właściwościach optycznych z VR czyli dobry amatorski zoom.Oczywiście któż z nas nie chciałby obiektywu o lepszym zakresie ogniskowych,jaśniejszego najlepiej f/2,8 ale... za takie pieniądze ? Biorąc pod uwagę,że 16-85 jest tak samo ciemny,ma tylko 2 mm szerzej ale za to 20 krócej i metalowy bagnet,skalę odległości i takie samo wykonanie,nie jestem przekonany czy warto za niego dać 1900-2000zł.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami