Bonthyc nie wymagam od nikogo, żeby wróżył zadałem tylko pytanie czy ktoś miał taki problem z tym szkłem. Wrzucanie niewiele pomoże - stwierdzisz co najwyżej, że ostrość jest kiepska ale będzie za dużo niewiadomych by wydać werdykt.
Szukaj
Bonthyc nie wymagam od nikogo, żeby wróżył zadałem tylko pytanie czy ktoś miał taki problem z tym szkłem. Wrzucanie niewiele pomoże - stwierdzisz co najwyżej, że ostrość jest kiepska ale będzie za dużo niewiadomych by wydać werdykt.
Ja wcześniej miałem do czynienia z innym egzemplarzem od posiadanego obecnie. Widzę różnicę na plus. Poprzedni miał słabszą ostrość na brzegach kadru, aktualnie mam dobry egzemplarz i jestem zadowolony. Po prostu trzeba trafić. Jak by mieli sprzedawać tylko najlepsze egzemplarze to pewnie obiektyw by kosztował 2 razy tyle.
Aby nie być gołosłownym wrzucam poniżej porównanie dwóch wycinków fotografii robionej z mojego okna. Różnią się tylko porą roku. Ogniskowa 105mm, f5,6 D90. Skrajna lewa strona kadru. Wyraźnie widać że lewy wycinek jest nieostry. Natomiast w centrum kadru całej fotografii trudno dostrzec różnicę.
Ostatnio edytowane przez Mechanick ; 10-02-2009 o 18:40
Nikon D90 + 18-105mm
Witaj. Posiadam ten obiektyw i z tego co widzę na zdjęciach mój egzemplarz jest ostry do bólu, do tej pory,
od kiedy Nikon zaczął sprzedawać to szkło mało było opinii mówiących źle o ostrości tego szkła, co niektórym
użytkownikom w większości nie pasuje plastikowy bagnet.
Pozdrawiam Tomek.
D90, D5000, SB-900, 2XNikkor AF-S DX VR 18-105 f/3.5-5.6G,
Nikkor AF-S VR 70-300 f/4.5-5.6G, Nikkor AF 50 f1.4D.
Mój jest taki jak po prawej. Tylko na 18mm pokazuje w rogach lekką aberrację chromatyczną i trochę rozmywa.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Mechanick jaki dobrałeś czas naświetlania w tych zdjęciach? Nie neguję tego, że Twój poprzedni egzemplarz był walnięty, ale mi to zdjęcie po lewej wygląda bardziej na poruszone niż nieostre.
Edit:
Lex chodzi mi o to, że zdjęcie mogło wyjść nieostro z twojej winy, bo np poruszyłeś zdjęcie albo źle dobrałeś czas do ogniskowej.
Ostatnio edytowane przez Bonthyc ; 10-02-2009 o 21:46
Panowie, proszę, czytajcie uważnie. Napisałem przecież wyraźnie że w centrum kadru jest ok. Byłby to dość nietypowy rodzaj poruszenia, gdzie poruszona jest tylko skrajna część kadru a centrum ostre...
Nikon D90 + 18-105mm
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Czas ekspozycji obu fotografii to 1/320sek i załączony VR... A obiekt fotografowany był odległy. Trzeba by mieć padaczkę by poruszyćJa tym obiektywem robiłem nieporuszone fotki na 105mm i 1/30 sek z odległości metra. Poza tym to nie jedyna fotografia z tego obiektywu(pierwszy egzemplarz) która na krawędziach kadru ma mydło. Mój drugi egzemplarz 18-105 jest o niebo lepszy.
Nikon D90 + 18-105mm
mam małe pytanko.. kupiłem d80 z tym obiektywem, mam ją dopiero 5 dni.. jak narazie ostrzy dobrze, na światło nie narzekam, pracuje cicho.. tylo 1 zonk.. zamierzałem dokupic do niego nakładki (tele i makro) a tu w instrukcji "współpracuje z filtrami 67mm, nie współpracuje z telekonwerterami, nakkładkami.." za to na allegro oraz w jednym ze sklepów ze sprzetem który odwiedziłem wczoraj sprzedawca twierdzi że "musi z nakładkami współpracowac", ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie? jak tak to jakie nakładeczki możecie polecić?wole spytać tu, na allegro byle sprzedać, a nie chce kasy w błoto wywalić..
Skontaktuj się z nami