Close

Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 303

Wątek: D90 czy D300

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Rozczaruję Cię, seria EX Sigmy nie jest niestety uszczelniona. Wydawałoby się, że jak najwyższa seria to tak być powinno, prawda? Ale nie jest.
    Nie rozczarowales mnie, zreszta nigdzie nie napisalem ze tak jest, ale za to osobiscie na deszczu sprawdzalem, daje rade.

Domyślnie

Wracając do tematu to pomyślałem że napisze troche suchych faktów jakie różnią od siebie D90 od D300:
    Nikon D90 oferuje 12-bit głębie zdjęć zaś w D300 możemy wybrać 12 lub 14 bit;

Nikon D90 Body jest z wytrzymałego plastiku zaś Nikon D300 jest zrobiony ze stopu magnezu

The D300 szybciej startuje (0.13 sec) i opóźnienie migawki wynosi 45ms w porównaniu do D90 (0.15 sec start, i 65ms opóźnienie migawki)

nagrywanie D-Movie HD jest dostępne tylko w D90 w trybie Live view

The D300 oferuję detekcję Auto Focusa w "zdjęcia ze statywu" (niedostepna opcja w D90)

D90 obsługuję karty SD zaś D300 współracuje z kartami Compact Flash

The D90 posiada 420-pixel RGB sensor w porówniu do Nikona D300 z wiekszym sensorem 1,005-pixel RGB.

D300 oferuje współprace dla obiektywów z CPU i AI ze starszymi typami obiektywów Nikkor

Nikon D90 oferuje 11 punktowy AF zaś Nikon D300 oferuje 51 AF

Nikon D300 używa szybszego modułu focusa (CAM 3500DX) i oferuje 15 punktów krzyżowych

Viewfinder pokrywa około 96% w D90 zaś w Nikonie D300 pokrycie jest 100%

D90 oferuje w trybie ciagłym 4.5 fps w porównaniu 6 fps z D300. D300 może działać szybciej do 8fps z opcjonalnym gripem MB-D10

"Portrait" i "Landscape" Picture Control są "wbudowane" w Nikona D90. Zaś D300 te dwa dodatki mogą być ręcznie dograne

"Extra high" i "Auto" dodane do opcji Active D-Lighting w D90. (D300: te dwie opcje nie są dostępne)

"Kontrola dystorsji", "prostowanie", "Fisheye", "Efekty filtrów" ("Cross screen"/"czerwony"/"zielony"/"Niebieski"), "małe zdjęcie", "szybki retusz", "proces NEF (RAW)" dostępne w aparacie w funkcjach retuszu (w D300 opcje te nie są dostępne)

Nikon D90 oferuje aż 72 ikony zdjęć w podglądzie, kalendarz, i histogram

zaawansowane tryby fotografowania są oferowane w D90 które nie są dostepne w D300

Wytrzymałość migawki to 100,000 cykli w Nikon D90 w porównaniu z D300 którego migawka jest wytrzymała do 150,000 cykli

można podłaczyć do Nikona D300 opcjonalny bezprzowodowy transmiter danych Nikon WT-4a

D300 oferuje więcej możliwości modyfikowania ustawień, można dokonań aż 48 zmian

Jeśli ktoś zna inne proszę dopisywać to będzie najlepszy sposób na stwierdzenie który aparat jest lepszy, a ktoś kto będzie stał przed wyborem po przeczytaniu takich danych bedzie wiedział co traci a co może zyskuje

Witusch
    Gość

Domyślnie

Korekcja AF w D300, brak w D90

Wyjscie HDMI w D300, chyba w D90 brak

W specyfikacji D90 nie znalazlem rowniez opcji zapisu zdjec w formacie TIFF, ktora jest w D300

Czasy D300 - 1/8.000 s do 30 s D90 - 1/4.000 s do 30 s
    Ostatnio edytowane przez Witusch ; 29-12-2008 o 20:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Nie rozczarowales mnie, zreszta nigdzie nie napisalem ze tak jest, ale za to osobiscie na deszczu sprawdzalem, daje rade.
    Ja Sigmą 70-200 fotografuję żużel. Mimo, że wręcz pedantycznie dbam o sprzęt (i np. gdy nie fociłem jakiegoś biegu to chowałem sprzęt "za pazuchę") to widziałem jak Sigma zasysa ładnie do środka pył, który w tym sporcie jest wszechobecny.
    Wiele tak naprawdę zależy od... szczęścia Kiedyś na paradzie lokomotyw w Wolsztynie podszedłem do lokomotywy i stanąłem w dość niefortunnym miejscu bo obok czegoś, z czego parowóz wypuszcza gorącą parę wodną (podejrzewam, że zmieszaną z olejem etc..). Tą parą buchnęło mi prosto w aparat (d80 z podpiętym 18-70), centralnie w obiektyw. Przeraziłem się i całą drogę do domu modliłem, by do środka obiektywu/korpusu nic dostało się żaden syf. Wielkie było moje zdziwienie gdy w słynnym teście dekielka okazało się, że nie ma praktycznie żadnych zabrudzeń na matrycy i wew. szkła też nic nie było widać... Czyli 18-70 szczelny? Raczej miałem super hiper szczęście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szakall1 Zobacz posta
    Jeśli ktoś zna inne proszę dopisywać...
    Guzikologia - brak przycisku AF-ON na korpusie D90-tki (można jedynie ustawić AF-ON zamiast AF/AE lock)

Banki własnych ustawień - w D300 są 4, w D90 (chyba) jest 1

Domyślnie

Jeśli ktoś zna inne proszę dopisywać to będzie najlepszy sposób na stwierdzenie który aparat jest lepszy, a ktoś kto będzie stał przed wyborem po przeczytaniu takich danych bedzie wiedział co traci a co może zyskuje
    fajnie to rozpisałeś
    z kolei ja - po dokonaniu porównania na dpreview http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?page=1&remove=5) - mam pytania (być może retoryczne, ale wolę się upewnić ) o różnice między tymi modelami:

1.
    ustawianie balansu bieli - czy lepiej jest jak aparat ma więcej trybów WB (12 w D90) przy 420-pikselowym czujniku RGB, czy może lepiej jak jest mniej tych trybów (7 w D300), za to mamy 1005-pikselowy czujnik RGB? Czy z liczbą tych trybów to nie jest przypadkiem tak jak z programami tematycznymi (oferowany jest np. tryb "portret nocny", ale taki sam efekt (albo i lepszy) jest do osiągnięcia w trybie M)?

2. czy lampa wbudowana w D300 ma mniejszą (!) liczbę przewodnią?
    Baw się świetnie absolutnie bez powodu.

Domyślnie

odp.1
    Im więcej tym lepiej )) ale tak jak jest w przypadku D300 to jakoś i tak to zbedne bo masz do wyboru WB wg KELWINA oraz możesz ustawić WB PRE i sam dobrać jaka ma być temperatura barw...
    (jesli jesteś dobry w te klocki to na trybie M osiągniesz o wiele lepsze efekty niż na trybach automatycznych )

odp. 2 ze strony nikon.pl
    D300:
    Liczba przewodnia(ISO 200, m): ok. 17 (18 w trybie manualnym)
    (odpowiednik ISO 100, m): ok. 12 (13 w trybie manualnym)

D90:
    - Liczba przewodnia: około 17, 18 m w trybie manualnym (ISO 200, +20°C)
    - Około 12, 13 m w trybie manualnym (ISO 100, m, +20°C)

Domyślnie

odp. 2 ze strony nikon.pl
    D300:
    Liczba przewodnia(ISO 200, m): ok. 17 (18 w trybie manualnym)
    (odpowiednik ISO 100, m): ok. 12 (13 w trybie manualnym)

D90:
    - Liczba przewodnia: około 17, 18 m w trybie manualnym (ISO 200, +20°C)
    - Około 12, 13 m w trybie manualnym (ISO 100, m, +20°C)
    w takim razie w przytoczonym przeze mnie zestawieniu jest to nieprecyzyjnie podane (D90 - 17m, D300 - 12m).

Co do innych różnic to wspomnę o funkcji z której sam często korzystam, czyli zdalne sterowanie. W ww. aparatach wygląda to następująco:

D90: Bezprzewodowy pilot zdalnego sterowania ML-L3 (opcjonalny), przewód zdalnego sterowania MC-DC2 (opcjonalny)

D300: Przy użyciu złącza 10-stykowego lub za pomocą przekaźnika bezprzewodowego WT-4 (opcjonalny)
    Z D300 można również wykorzystać zestaw do zdalnego wyzwalania ML-3, minusem jest tylko jego cena (od ok. 700pln, dla porównania pilot ML-L3 do D90 kosztuje ok. 90pln)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Wyjscie HDMI w D300, chyba w D90 brak
    HDMI jest w obu modelach:
    D90: Złącze HDMI typu C w wersji 1.3a; monitor aparatu wyłącza się po podłączeniu kabla HDMI
    D300:Zgodność ze standardem HDMI w wersji 1.3a; wyjście HDMI to złącze typu A; równoczesne odtwarzanie za pomocą wyjścia HDMI i na monitorze LCD nie jest możliwe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ray_knox Zobacz posta
    fajnie to rozpisałeś
    z kolei ja - po dokonaniu porównania na dpreview http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?page=1&remove=5) - mam pytania (być może retoryczne, ale wolę się upewnić ) o różnice między tymi modelami:

1.
    ustawianie balansu bieli - czy lepiej jest jak aparat ma więcej trybów WB (12 w D90) przy 420-pikselowym czujniku RGB, czy może lepiej jak jest mniej tych trybów (7 w D300), za to mamy 1005-pikselowy czujnik RGB? Czy z liczbą tych trybów to nie jest przypadkiem tak jak z programami tematycznymi (oferowany jest np. tryb "portret nocny", ale taki sam efekt (albo i lepszy) jest do osiągnięcia w trybie M)?

2. czy lampa wbudowana w D300 ma mniejszą (!) liczbę przewodnią?
    Ustawianie balansu bieli wg. instrukcji D90 i D300 jest taki sam.

Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów