Close

Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 303

Wątek: D90 czy D300

puchbeary
    Gość

Domyślnie

już kiedyś o tym pisałem - szum jest na zbliżonym poziomie ale ma inną ... ja wiem? - strukturę. Inaczej wygląda po prostu. Osobiście wolę jednak ten z d300 ale to już są sytuacje ekstremalne (od ISO 2000 w górę) więc jak wyżej napisał kolega nie można tego traktować jako ostatecznego argumentu przy wyborze. Raczej zastanów się nad ergonomią, uszczelnianiem, szybkością zdjęć oraz precyzją AF-a i rozważ czy różnice na plus z D300 są dla ciebie warte extra ponad 1k złotych.

Domyślnie

puchbeary: ładnie to ująłeś - mam podobne odczucia, ale zaraz mi powiedzą że jako posiadacz D300 jestem stronniczy
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

dzięki za wyjaśnienie
    Baw się świetnie absolutnie bez powodu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ray_knox Zobacz posta
    ok, a jak wysokie ISO z D300 ma się do wysokiego ISO w D90?
    odradzam zajmowaniem się tym tematem, to jest dzielenie włosa na czworo (albo i lepiej).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja moze dodam od siebie jedna rzecz - mialam d80, teraz mam d300. czuc roznice.
    mam szklarnie na srube, cala. przyspieszylo.
    wykonanie - rewelacja (choc zima rekawiczki sa niezbedne, metal trzyma mroz). swietnie sie trzyma, lepsza "gumka", to czuc i wplywa na komfort pracy.
    waga - idealna. balam sie tego.
    i bez obraz dla posiadaczy d80/d90 (sama w d80 bylam zapatrzona jak w obrazek), teraz te nizsze modele wydaja mi sie najzwyczajniej smieszne.
    a zarowno d90 jak i d300 zrobisz dobre zdjecia, ja swoje najlepsze wykonalam kodakiem .

jak masz - kupuj, warto.

z drugiej strony d90 szybciutenko spadnie na cenie. duzo na nim stracisz, napewno wiecej niz na d300 w razie sprzedaży (patrz d80 z nowki 3 tys. na 2 tys., dzis juz 1,6 tys., a wszystko w ciagu niecalego roku.)
    D300 | Nikkor 17-55/2.8 | N35/2 | T80-200/2.8 | SB-800 | MacBook 13" | iP4 | photoblog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami Zobacz posta
    ...z drugiej strony d90 szybciutenko spadnie na cenie. duzo na nim stracisz, napewno wiecej niz na d300 w razie sprzedaży (patrz d80 z nowki 3 tys. na 2 tys., dzis juz 1,6 tys., a wszystko w ciagu niecalego roku.)
    Na pewno nie można się sugerować, że cena "czegoś tam" za rok spadnie, szkoda czasu, szkoda straconych kadrów
    Sam, jeszcze 3tyg temu miałem rozterkę D90 czy D300, po długich namysłach, wybrałem D300 i nie żałuję decyzji. Ogólnie mam podobne odczucia jak kami, kiedy biorę w ręce D70s, mam wrażenie jak bym miał zabawkę... Jednak D300 to zupełnie inna półka, widać to już po krótkiej chwili użytkowania. Ale D70s nie sprzedam, zrobiłem nim dużo fajnych fotek i zostanie jako backup

Domyślnie

Na pewno nie można się sugerować, że cena "czegoś tam" za rok spadnie, szkoda czasu, szkoda straconych kadrów
    Sam, jeszcze 3tyg temu miałem rozterkę D90 czy D300, po długich namysłach, wybrałem D300 i nie żałuję decyzji. Ogólnie mam podobne odczucia jak kami, kiedy biorę w ręce D70s, mam wrażenie jak bym miał zabawkę... Jednak D300 to zupełnie inna półka, widać to już po krótkiej chwili użytkowania. Ale D70s nie sprzedam, zrobiłem nim dużo fajnych fotek i zostanie jako backup
    bardziej chodizlo mi o to, ze d300 jest lepsza inwestycja. to tak jak byc kupil srebro lub zloto. na czym mniej stracisz?

zazwyczaj jednak wyzszy segment dluzej utrzymuje swa cene. choc nie zawsze i zalezy to od wielu czynnikow.

i fakt, tez mam wrazenie ze d80 to taka zabawka, z reszta - juz poleciala do nowego uzytkownika.
    D300 | Nikkor 17-55/2.8 | N35/2 | T80-200/2.8 | SB-800 | MacBook 13" | iP4 | photoblog

Domyślnie

D300 to inna liga niż d90, to tak jak by porównywać lige angielska z polska, tu i tam graja w piłke ale za to jak :> i tak samo jest z tymi aparatami... obydwa aparaty robia foty...
    reszta aluzji do wlasnej interpretacji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami Zobacz posta
    z drugiej strony d90 szybciutenko spadnie na cenie. duzo na nim stracisz, napewno wiecej niz na d300 w razie sprzedaży (patrz d80 z nowki 3 tys. na 2 tys., dzis juz 1,6 tys., a wszystko w ciagu niecalego roku.)
    D300 też spadnie (zresztą ono już dużo spadło, kiedyś kosztował jak D700), nie ma co się łudzić. A jak wejdzie D400 ....
    Ludzie, nie patrzcie ile body (D300, D90) spadnie. To nie lokata kapitału, na tym się straci i nie jest to powód do zmartwień. No chyba, że się zarobi .. na zdjęciach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

... tak od strony technicznej
    D300 – brak przycisku Braketing
    D90 – jest

Obie puchy w swojej klasie super ale każdy jednak z innej półki i z inną grupą docelową.

Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów