I znow napisze "sorka", cos Ci sie kolego pomyrdalo i to powaznie. Przyczepiles sie do mojego "sorka", ktore napisalem na temat filmikow, ale pominales cala liste przewag 300-ki nad 90-ka o ktorych pisalem wczesniej. Dodam, ze sa to przewagi ktorych nie trzeba szukac w testach-srestach, ale wynikaja juz z samej technologii produkcji i pozwalaja na usytuowanie D300 w sektorze profi, a 90 jak wiemy jest aparatem "jedynie" amatorskim. Kwestia filmikow moze byc dla kogos kuszaca, dla mnie nie jest. Ten gadzet dla mnie jest jedna wielka pomylka marketingowa, ktora moim zdaniem umrze tak szybko jak sie narodzila. Szukajac aparatu fotograficznego zwracam ciagle uwage na walory pozwalajace na robienie dobrych zdjec, a nie krecenie filmow do Youtube, to mozna zrobic rowniez komorka. Najwieksza bzdure, ktora napisales, pozwolilem sobie zaznaczyc tlustym drukiem, nie pomyslales o tym, ze wiekszosc tych ktorzy kupili D300, wybrali ten aparat swiadomie, porownujac z innymi ktore sa na rynku i swoj zakup uzasadnili juz przed jego dokonaniem? Ja mialem to szczescie/nieszczescie, ze na rynku byl juz D90 i wybralem swiadomie D300, czego nigdy nie zalowalem. To, ze ktos pisze o zaletach D300 w stosunku do D90, jest najczesciej proba zwrocenia uwagi pytajacego, na owe zalety, aby jego przyszly wybor byl wlasnie wyborem swiadomym. Jezeli ktos wie o tym, ze D300 jest uszczelniany, ma korekte AF, magnezowa konstrukcje, nowoczesniejszy AF, wiecej przyciskow na obudowie, jego cena juz sie na rynku ustabilizowala tzn tanszy juz nie bedzie (za D90 placi sie w tej chwili jak za zboze, nie chce nawet myslec jakie beda ceny tego modelu za 6-10 miesiecy) i mimo to wzial D90, to nie potepiam jego wyboru. Wybral to, na czym mu bardziej zalezy, mozliwosc krecenia filmikow, mniejsza wage, wieksza ingerencje softu w RAW-y i jpegi (pozornie mniejsze szumy), czyli aparat bardziej amatorski. Dla kazdego cos dobrego, na tym polega wolny rynek, masz prawo wyboru a jezeli ktos pyta o zdanie, to rowniez masz prawo je wyglosic, jedynie nie rob tego w tak agresywny sposob jak Ty to zrobiles, bo nikt nie bedzie traktowal Cie powaznie. A no i po kropkach duze litery tez sa mile widziane.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami