Close

Strona 14 z 31 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 303

Wątek: D90 czy D300

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dyskretny Zobacz posta
    witam.po raz pierwszy ) no ale jak "to sorka " czyli d90 jest gorszy bo ma filmiki?? np d400 bedzie miał na 100% tez filmiki i tez bedzie "sorka?" Canon 5d m2 tez ma filmowanie a przecież fura niemożliwa i co też jest zły??? a tak poza tym wszyscy tu chwalicie D300 i wogóle a d90 jest be... Chalicie bo kupiliscie 300setkę i trzeba ten zakup jakoś uzasadnić.a przecież nie od dzisiaj wiadomo ze d90 ma mniejsze szumy od d300. to jedno . w temacie darków d90 bije d300 na głowę. jeżlei chodzi o rozpietośc tonalna też z testów wynika że d90 jes ciut lepiej.ponadto lepiej wypadaja dłuższe ekspozycje poniewaz lepiej zwentylowano ,matryce i sie mniej grzeje..następnie waga(dla wielu to zaleta) co do uszczelek zgoda d300 górą! narazie tyle mi przyszło do głowy...a i jeszce jedno wielu ludzi zachwala d300 i te same osoby (wyczytałem to na forum wiele razy) zawsze podkreślają wyższość nowszej konstrukcji na strarszą..idąc tym tropem to d90 jest az 1 rok młodzy od d300 a już za chwilke bedzie d400)
    I znow napisze "sorka", cos Ci sie kolego pomyrdalo i to powaznie. Przyczepiles sie do mojego "sorka", ktore napisalem na temat filmikow, ale pominales cala liste przewag 300-ki nad 90-ka o ktorych pisalem wczesniej. Dodam, ze sa to przewagi ktorych nie trzeba szukac w testach-srestach, ale wynikaja juz z samej technologii produkcji i pozwalaja na usytuowanie D300 w sektorze profi, a 90 jak wiemy jest aparatem "jedynie" amatorskim. Kwestia filmikow moze byc dla kogos kuszaca, dla mnie nie jest. Ten gadzet dla mnie jest jedna wielka pomylka marketingowa, ktora moim zdaniem umrze tak szybko jak sie narodzila. Szukajac aparatu fotograficznego zwracam ciagle uwage na walory pozwalajace na robienie dobrych zdjec, a nie krecenie filmow do Youtube, to mozna zrobic rowniez komorka. Najwieksza bzdure, ktora napisales, pozwolilem sobie zaznaczyc tlustym drukiem, nie pomyslales o tym, ze wiekszosc tych ktorzy kupili D300, wybrali ten aparat swiadomie, porownujac z innymi ktore sa na rynku i swoj zakup uzasadnili juz przed jego dokonaniem? Ja mialem to szczescie/nieszczescie, ze na rynku byl juz D90 i wybralem swiadomie D300, czego nigdy nie zalowalem. To, ze ktos pisze o zaletach D300 w stosunku do D90, jest najczesciej proba zwrocenia uwagi pytajacego, na owe zalety, aby jego przyszly wybor byl wlasnie wyborem swiadomym. Jezeli ktos wie o tym, ze D300 jest uszczelniany, ma korekte AF, magnezowa konstrukcje, nowoczesniejszy AF, wiecej przyciskow na obudowie, jego cena juz sie na rynku ustabilizowala tzn tanszy juz nie bedzie (za D90 placi sie w tej chwili jak za zboze, nie chce nawet myslec jakie beda ceny tego modelu za 6-10 miesiecy) i mimo to wzial D90, to nie potepiam jego wyboru. Wybral to, na czym mu bardziej zalezy, mozliwosc krecenia filmikow, mniejsza wage, wieksza ingerencje softu w RAW-y i jpegi (pozornie mniejsze szumy), czyli aparat bardziej amatorski. Dla kazdego cos dobrego, na tym polega wolny rynek, masz prawo wyboru a jezeli ktos pyta o zdanie, to rowniez masz prawo je wyglosic, jedynie nie rob tego w tak agresywny sposob jak Ty to zrobiles, bo nikt nie bedzie traktowal Cie powaznie. A no i po kropkach duze litery tez sa mile widziane.
    Ostatnio edytowane przez Witusch ; 28-12-2008 o 13:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dyskretny Zobacz posta
    witam.po raz pierwszy ) no ale jak "to sorka " czyli d90 jest gorszy bo ma filmiki?? np d400 bedzie miał na 100% tez filmiki i tez bedzie "sorka?" Canon 5d m2 tez ma filmowanie a przecież fura niemożliwa i co też jest zły??? a tak poza tym wszyscy tu chwalicie D300 i wogóle a d90 jest be... Chalicie bo kupiliscie 300setkę i trzeba ten zakup jakoś uzasadnić.a przecież nie od dzisiaj wiadomo ze d90 ma mniejsze szumy od d300. to jedno . w temacie darków d90 bije d300 na głowę. jeżlei chodzi o rozpietośc tonalna też z testów wynika że d90 jes ciut lepiej.ponadto lepiej wypadaja dłuższe ekspozycje poniewaz lepiej zwentylowano ,matryce i sie mniej grzeje..następnie waga(dla wielu to zaleta) co do uszczelek zgoda d300 górą! narazie tyle mi przyszło do głowy...a i jeszce jedno wielu ludzi zachwala d300 i te same osoby (wyczytałem to na forum wiele razy) zawsze podkreślają wyższość nowszej konstrukcji na strarszą..idąc tym tropem to d90 jest az 1 rok młodzy od d300 a już za chwilke bedzie d400)
    poza tym zauważ, że D90 ma tę samą matrycę co D300,. Poza tym D300 obsługuje 14 bit a D90 tylko 12 i D300 ma szybsza migawkę, D300 ma 51 punktów AF przy 11 D90...

poza tym D90 ma jedną zasadnicza przewagę jest tańszy i co najważniejsze dla coniektórych ma program AUTO
    Paweł

Domyślnie

tak czytam cały wątek...porównywanie D90 i D300...to jak porównywać Mercedesa wyższej i niższej klasy, niby ta sama firma ale RÓŻNE samochody tak samo jak tymi puchami...dyskretny tak jak napisał Witusch ludzie kupujący tą puchę wiedzieli czego chcą, zresztą jeżeli ktoś kupuje D90 to też jakoś stara się sobie uzasadnić (i być może naszym forumowiczom) dlaczego właśnie D90 a nie co innego, grunt to dokonać świadomego wyboru, jeżeli wiem czego wymagam od puchy szukam takiej która spełni te wymagania (nieraz nie da nam 100% tego co chcemy ale jest najbardziej to wymagań zbliżona ). Bawi mnie, że ktoś tutaj "wskakuje" na posiadaczy D300, że starają się uzasadnić (czytając post wg. mnie zdaniem autora) błędny wybór...

Domyślnie

ja bym te przepychanki nazwał zwolennicy równie dobrego obrazka kontra zwolennicy lepszej puszki.
    Ci pierwsi nie widzą sensu by przepłacać za body, uszczelnienia, fps, ci drudzy - tego chcą. To czy ci drudzy by wydali mniej kasy kupując pare miesięcy później zamiast D3 - D700, zamiast D300 - D90, zamiast D200 - D80 itd tego się nie dowiemy, bo psychologia ma swoje prawa
    Ja nie widzę problemu - na te chwile tylko D3x nie ma swojego tańszego odpowiednika, a pozostali mogą wybierać w równolegle produkowanych body - bardziej wypasionym i droższym - lub tańszym, ale z prawie identycznym obrazkiem.

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    ..Kwestia filmikow moze byc dla kogos kuszaca, dla mnie nie jest. Ten gadzet dla mnie jest jedna wielka pomylka marketingowa, ktora moim zdaniem umrze tak szybko jak sie narodzila. ...
    Tu się zapewne mylisz, ale to tak juz jest z rzeczami na których nam nie zależy. Nie doceniamy ich. Dla mnie LV to niepotrzebny gadżet, a jest już obowiązkowo w każdej puszce. Za to filmy to wg mnie pożądana i ciekawa opcja. Szkoda, że D3x tego nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-12-2008 o 14:35
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art-74 Zobacz posta
    dla zainteresowanych link do owych dziwnych wyników testu (w którym wg panów testerów 50d wypada - o dziwo - lepiej z celnością nawet od d300) http://optyczne.pl/upload2/13999_hist_af_50D.jpg
    Ja w takie testy jakoś nie wierzę, tak samo jak nie wierzę testy w gazetkach typu Chip czy PCWorld. Przecież każdy test można tak zrobić by udowodnić wyższość jednego sprzętu nad drugim.
    BTW To w teście celności AF to szkło raczej ogrywa większą rolę, a nie AF z body.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tu się zapewne mylisz, ale to tak juz jest z rzeczami na których nam nie zależy. Nie doceniamy ich. Dla mnie LV to niepotrzebny gadżet, a jest już obowiązkowo w każdej puszce. Za to filmy to wg mnie pożądana i ciekawa opcja. Szkoda, że D3x tego nie ma.
    Tak, oczywiscie, napisalem nawet: dla kazdego cos dobrego, ale LV pomaga (w niektorych sytuacjach) w robieniu zdjec, a krecenie filmow moze jedynie od nich odwracac uwage.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja w takie testy jakoś nie wierzę, tak samo jak nie wierzę testy w gazetkach typu Chip czy PCWorld. Przecież każdy test można tak zrobić by udowodnić wyższość jednego sprzętu nad drugim.
    BTW To w teście celności AF to szkło raczej ogrywa większą rolę, a nie AF z body.
    Jak postanowilem, ze zmienie system (wczesniej mialem Pentaxa), AF stanowil dla mnie bardzo wazne kryterium. Poczatkowo kusil mnie Canon swoimi stalkami, ale mialem mozliwosc dzieki znajomym popstrykac troche 40D i D300 na zmiane, podczas jednego spotkania. D300 wygrywal w kategorii AF "w cuglach", a z tego co mi wiadomo to w D50 jest ten sam AF co w 40-ce, dlatego bez dalszego zastanawiania sie wybralem Nikona.

Domyślnie

Jak postanowilem, ze zmienie system (wczesniej mialem Pentaxa), AF stanowil dla mnie bardzo wazne kryterium. Poczatkowo kusil mnie Canon swoimi stalkami, ale mialem mozliwosc dzieki znajomym popstrykac troche 40D i D300 na zmiane, podczas jednego spotkania. D300 wygrywal w kategorii AF "w cuglach", a z tego co mi wiadomo to w D50 jest ten sam AF co w 40-ce, dlatego bez dalszego zastanawiania sie wybralem Nikona.
    Ja nie twierdzę, że system AF w puszce nie ma znaczenia. Ma. Ale w testach "celności" moim zdaniem większe znaczenie ma użyte szkło. Dlatego test np. D300 z Tamronem 70-200 i np. Canona 50D z Canonem 70-200 L wypadnie pewnie na korzyść tego drugiego. Raczej nie dlatego, że AF w 50D jest lepszy tylko, że tele Canona bije na łeb Tamrona.

Domyślnie

Tak, oczywiscie, napisalem nawet: dla kazdego cos dobrego, ale LV pomaga (w niektorych sytuacjach) w robieniu zdjec, a krecenie filmow moze jedynie od nich odwracac uwage.
    A co to za argument. Zarowno obecnosc LV jak i krecenie filmow nie uniemozliwia w zaden sposob robienia zdjec tak jak robilo sie je do tej pory. Wiec w czym problem ? Tego typu rozmowy - odnosnie video - zaczynaja niestety przypominac rozmowy typu analog-cyfra z "dawnych czasow" i argumentacje w stylu "nie, bo nie".

W tegp typu dyskusjach obozy najczesciej wygladaja tak, ze osoby ktore nigdy nie mialy do czynienia z kreceniem oraz obrobka materialu video, widza w tej funkcji w lustrzance zrodlo wszelkiego zla i przeszkadza im nawet sama obecnosc tej funkcji, mimo ze uzywaja jej nie beda, natomiast druga strona wita nowe mozliwosci z ciekawoscia i zainteresowaniem.

Domyślnie

W mojej pracy LV sie nie przydaje, dlatego go nie doceniam. Wiem, że innym sie przydaje - dlatego specjalnie przytoczyłem to jako subiektywną ocenę.
    Co do filmowania - nie filmuje się i nie fotografuje jednocześnie . Byłem raz za granicą, zrobiłem w prawie 3 tygodnie 1300 zdjęć i filmik - po zmontowaniu 1 godzina. Zawsze po oglądnięciu filmu znajomi mówili, że mają teraz lepsze wyobrażenie jak to tam jest. Albo kiepski ze mnie fotograf, albo jak jedno zdjęcie warte jest 1000 słów, tak jeden film 1000 zdjęć . Oczywiście można taszczyć ze sobą dużo sprzętu foto i video, ale osobiście nie lubie wyglądać jak uczestnik japońskiej wycieczki. Na zlocie w zakopcu też bym chętnie nakręcił 15 minut materiału, można by to było wrzucic na yutube, ale nie będę dla takiego drobiazgu taszczył przez 4 dni kamery.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 14 z 31 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów