Close

Strona 12 z 31 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 303

Wątek: D90 czy D300

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Co do Twojego pytania, wyglada na to, ze znasz na nie lepiej odpowiedz niz inni, wiec nie bede bil piany
    Z całym szacunkiem dla kolegi, ale ja zadałem dwa pytania i nie po to aby coś napisać ale dla tego, że faktycznie nie wiem czy:
    1. są widoczne różnice na wyższych ISO w obrazku z D90 i d300
    2. nie wiem jak wygląda skuteczność AF z obiektywami napędzanymi śrubokrętem - bardzo mnie zdziwił wynik testów na optyczne.pl

Nie wiem na podstawie czego kolega wywnioskował, że znam odpowiedzi na powyższe pytania

dla zainteresowanych link do owych dziwnych wyników testu (w którym wg panów testerów 50d wypada - o dziwo - lepiej z celnością nawet od d300) http://optyczne.pl/upload2/13999_hist_af_50D.jpg
    Ostatnio edytowane przez art-74 ; 23-12-2008 o 14:27
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Witusch
    Gość

Domyślnie

Rowniez z szacunkiem, ale jest juz tyle zdjec dostepnych z D90 i D300 w tym NEF-ow z wysokim ASA, ze mozna sobie samemu wyrobic zdanie, a nie czekac na kolejne "bicie piany", jak to kolega ladnie ujal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szakall1 Zobacz posta
    hmm.. jeśli Cię stać na D300 to nawet sie nie zastanawiaj, jest to aparat o klasę wyżej niż D90 sugerować to mogą chodźby uszczelnienia bądź co bądź, lepsze niż w D90 [gdzie są dziury na mikrofon <hahaha>],klasa samego sprzetu, funkcjonalność, zapis na CF a nie na SD, bo o takich szczegółach jak 51 pkt. AF czy 100 % pokrycie w wizjerze nie wspomne :P
    Kolego a możesz mi powiedzieć gdzie D300 jest o klasę lepszy niż D90??. Owszem jest uszczelnione body i więcej guzików co ułatwia pracę i inny AF. Ale matryca i processor nie a to liczy się najbardziej.
    Jeśli MagMa szuka dobrego aparatu to D90 jest super. Różnicę poświęcić na szkło bo to ewidentnie wpłynie na jakość zdjęć (może 70-300 Nikkora).

Pozdr
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Wysokie ISO z d90 ma inny szum niż d300. Poziom jest zbliżony. W d300 szum jest drobniejszy i bardziej "analogowy", ten z d90 IMHO przypomina bardziej plamki albo nawet przy ekstremalnie wysokim ISO placki. Nie umiem tego lepiej opisać - proponuję porównać na żywo i ocenić samemu. Umówienie się z kimś kto ma aparat który Cię interesuje nie powinno być problemem. Ja jestem szumofobem oraz maniakiem ostrości obrazka - wybrałem d300 bo IMHO w obu kwestiach wypada on lepiej od D90. O AF nie ma co pisać - d90 odziedziczyło go po d80 który miałem i który to AF spędzał mi sen z powiek. W dobrych warunkach to była maszyna do zabijania ostrością ale w złym oświetleniu niestety często się gubił. Teraz nie narzekam choć w warunkach bojowych jeszcze go nie przetestowałem. Co do szybkości AF ze śrubkokrętami - nie zauważyłem znaczącej różnicy - raczej porównywalnie.

Kolego a możesz mi powiedzieć gdzie D300 jest o klasę lepszy niż D90??. Owszem jest uszczelnione body i więcej guzików co ułatwia pracę i inny AF. Ale matryca i processor nie a to liczy się najbardziej.
    Skłaniałbym się jednak ku twierdzeniu że nie jest to ta sama matryca. Bardzo podobna ale jednak nie ta sama. Obrazek ma jednak minimalnie różny. Od ostrości poczynając na szumie kończąc.
    Ostatnio edytowane przez puchbeary ; 23-12-2008 o 14:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal_C
    Ale matryca i processor nie a to liczy się najbardziej.
    Matryca i procesor liczą się*najbardziej? Pierwsze słyszę. Nie zgodzę się z tym twierdzeniem również ze względu na fakt, że jeśli oba aparaty mają tak zbliżone parametry matrycy, to o ich klasie musi decydować coś więcej- wytrzymałość, ergonomia, funkcjonalność i niuanse.

Uważam, że twierdzenie, iż D300 jest o klasę wyżej niźli D90 wcale nie jest szaloną tezą. Oprócz moich argumentów może świadczyć o tym również cena D300, jego pozycja w katalogu Nikona oraz grupa doclowa.

Wszystko to jednak nie zmienia faktu, iż ja osobiście polecałbym jednak D90. Zakup rozsądniejszy i bardziej przemyślany. No i można sobie na lepsze szkło pozwolić.

Domyślnie

Matryca jest inna. W D 300 Przetwarzanie sygnału jest tak jak w d 200 4 kanalowe, co wpływa na szybkość przesyłu danych a w d 90 jest 2 kanałowe. Wymusza to zmiany konstrukcyjne matrycy i elektroniki ją obsługującej, a procesor pozostaje ten sam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagMa Zobacz posta
    Witam,
    (...)

Mam w zasadzie dwa pytania - poprzednio używałem Canona G3 i Nikona D70. Używam ich głównie do robienia zdjęć rosnącym dzieciom i czasami zdarza się, że w ważnych chwilach w przedszkolu/ZOO/etc jest tylko moja Żona i to ona cyka im zdjęcia. Udało mi się ją nauczyć choć tyle, że robiąc zdjęcie portretowe dzieciom przesuwa kółko na 'portret', robiąc biegające dziecko na 'sport', w gorszych warunkach przesuwa... itd . Mam pytanie czy w D300 będę mógł zdefiniować Jej podobne programy tematyczne? Rozumiem, ze jeśli tak, to dostęp do nich będzie przez menu, ale czy nie będzie to jakoś specjalnie skomplikowane? Niestety stawia mi sprawę na ostrzu noża...

(...)
    Pzdr,
    MM
    W D300 masz 4 "banki" na ustawienia, dostępne z menu, ale klasycznych programów tematycznych nie uświadczysz. Banki pozwolą przechować część ustawień, ale nie wszystkie, np AF na C trzeba przełączyć osobno na obudowie.

Piotrek
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

...ale nie wszystkie, np AF na C trzeba przełączyć osobno na obudowie.
    I całe szczęście. Do tego musi być szybki dostęp.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    I całe szczęście. Do tego musi być szybki dostęp.
    Zgadzam się w pełni ale w opisanym przykładzie to może być problem. Z dzieciakami AFC nie jest głupim pomysłem
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Generalnie - za szybko napisałem.

Tak matryce nie są te same.
    Matryca jest zwłaszcza ważna bo odpowiada za obraz. Drugim jego b.ważnym elementem jest szkło.
    Ergononia - jedni napiszą że Canon ma świetną "guzikologię" a inni, że Nikon

MagMa nie szuka aparatu do robienia zdjęć w ekstremalnych warunkach i uważam, że w tym wypadku D90 i lepszy obiektyw będą lepszym rozwiązaniem.

Pozdr
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Strona 12 z 31 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów