Wybierz się do sklepu, porównaj korpusy, potrzymaj w ręce i dopiero wybieraj...
Najlepiej pewne rzeczy sprawdzić po prostu dotykając![]()
Szukaj
Wybierz się do sklepu, porównaj korpusy, potrzymaj w ręce i dopiero wybieraj...
Najlepiej pewne rzeczy sprawdzić po prostu dotykając![]()
Pentax fajny tylko szkoda że stabilizacja to prawie tak tylko na papierze...Pozatym fajna propozycja.
Sam prawie go kupiłemOsobiście wybrałem jednak D60 ze wzg na cene i ową stabilizacje właśnie. Teraz cena jest podobna ok 100zł różnicy, a nawet mniej
![]()
D5100//// 18-105VR
Jeśli byłbym na Twoim miejscu to naprawdę miałbym dylemat...
Nie wchodzi w grę opcja dozbierania jeszcze ze 300 zeta? Wtedy byś mogła się zakręcić za D80 + N18-55 - w 2000 powinnaś się zamknąć, a puszka dużo lepsza...
Jeśli nie to D40+N18-70
Pozdrawiam
no tak wiedziałem że zaraz poleci D80 - kpina.
Kobieta chce D40 a tu walicie z D80 co jest dwa razy droższy do tego szkłem w cenie D40. Paranoja.
Może odrazu niech kupi D300? :P
Moje zdanie kup D60 + 18-55VR lub Pentaxa K200. Bo rozumiem że kwota 1700zł jest nie przekraczalna.
D5100//// 18-105VR
To chyba świadczy że Koleżanka nie wie jaki aparat ma kupić tak? - nacisk na nie wie
Dlatego nie rozumiem co dla Ciebie jest kpiną? Zadałem pytanie czy nie ma szans dozbierać troszkę...
Poza tym jak zauważyłeś przedstawiłem opcję Nikona D40 w tandemie z N18-70 co się mieści w granicach... Osobiście uważam że moja propozycja jest dużo lepsza od Twojej gdyż:
1) Nie ma wielkiej różnicy pomiędzy D60 a D40
2) Natomiast jest ogromna różnica pomiędzy N18-55 a N18-70
Oczywiście to jest moje zdanie... Może Twoje jest lepsze, ale to niech już rozważy autorka topicu
Pozdrawiam
joshlyn wg. mnie to lepiej wybrać przy założonym jakimś tam budżecie opcję: tańsze body i lepsze szkło ja już ktoś wspominał,czyli wg mnie jednak d40 ale z lepszym szkłem.![]()
D300s,T17-50,SB-800
Wiem że puszka w d80 jest lepsza ale obawiam się że jako typowy amator sobie z tym aparatem nie poradzę a jeszcze inna opcja że tych trzystu złoty nie uzbieram tak szybko jak bym chciała. Do d60 chyba się coraz bardziej przekonuje, jak sami mówicie nie ma w nim większych różnić niż w d40x, w każdym razie jesteście niesamowici bo każdy na swój sposób chce mi doradzić i pomóc co bardzo doceniam![]()
w dalszym ciągu jak komuś wpadnie coś do głowy niech poda typ lustrzanki w cenie 1700, właśnie kończę czytać o pentaxie k200![]()
Nie ma wielkich róznic pomiędzy D60 a D40 - nie bedę polemizował bo szkoda.
Co do szkieł wiele powiedzieć nie mogę ale po opiniach to wcale nie jest takie genialne szkło. Więc nie wiem na czy polega ta wielka różnica...w cenie na pewno. A 18-55 ma przynajmniej VR i sądze że tragiczne nie jest.
Nie pisze że nie jest lepsze ale czy takie genialne to nie sądze.
Winetowanie i notowaną rozdzielczość ma gorsze niż 18-55Vr. Na plus można zaliczyć jakość wykonania ale wiele osób pisze że potwornie ssie kurz- a to nie zaleta o luzach też sporo można poczytać- ale jak napisałem nie miałem go więc nie upieram się.
A kpiną jest to że autorka chciała kupić aparat za ok 1100zł po chwili zwiększyła do 1700 z powodu braku D40x- więc dalsze podnoszenie kwoty jest dla mnie kpiną.
Zresztą szkoda gadać najlepszym i jedynym sensownym aparatem jest NIKON D80 -
Troszkę się mylisz są spore różnice- Ma lepsze funkcje w postaci D-lighting, czyszczenie , czujnik oka, i spre możliwości retuszu zdjęcia w aparacie, . Większość z tych funkcji dzięki procesorowi Expeed z aparatu D300...
PS. Jeżeli opanujesz D60 to z D80 bedzie to samo.. więc nie masz czego obawiać.
Ostatnio edytowane przez blackside ; 05-12-2008 o 20:14
D5100//// 18-105VR
Jak ktoś robi zdjęcia w RAW to D40 da się obrabiać w NC4. Program bardzo przyjemny i szybki.
D40x wymaga wersji NX a ta wersji przyprawia o wymioty.
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Skontaktuj się z nami