Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 87

Domyślnie

Jeśli chcesz robić ładniejsze odbitki A3 i większe bierz D40x. Specjalnie podkreślam ładniejsze, bo z D40 też zrobisz taką odbitkę, tylko będzie mieć te 4MP mniej. Poza matryca są dokładnie identyczne. Jak coś więcej to D60.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Nie wiem ... podlinkowali Ci porównywarke poczytaj test. Będziesz wiedział wszystko.
    Co do ceny podaj jakiś link bo ja nic ciekawego nie znajduje
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    Te aparaty są praktycznie takie same. D40x ma marginalnie więcej pikseli, D40 ma wyższe użyteczne ISO. Co kto lubi.
    Marginalnie? 6mpx vs. 10mpx to marginalna różnica?
    Te 4mpx pozwalają na zdecydowanie więcej swobody kadrowania.

I o ile dobrze pamiętam D40x ma dostęp do 100ISO, a D40 od 200 w górę.
    D40x, 18-105mm VR i kit 18-55mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Nie wiem ... podlinkowali Ci porównywarke poczytaj test. Będziesz wiedział wszystko.
    Co do ceny podaj jakiś link bo ja nic ciekawego nie znajduje
    wiedziała

Z tego co wiem d40x ma lepsze iso niż d40, chyba że się mylę. To odnośnie poprzedniego postu a co do ceny to poszukam, bo właśnie wszystko wyłączyłam. Cenę ixa widziałam w internecie z obiektywem, d40 na żywo i różnie w opolu stoi, od 1200, 1300 do 1400.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polaris Zobacz posta
    Marginalnie? 6mpx vs. 10mpx to marginalna różnica?
    Moim zdaniem to nie rzuca na kolana. To jest liniowo tylko jakieś 25%. A należy się starać robić zdjęcia tak, by nie trzeba ich było potem przycinać.
    Odbitka 10x15 z labu ma 2 MPix. Ekran większości komputerów ma nawet mniej. Ile tych zdjęć w formacie A3 na ścianę sie robi ?
    Natomiast piksele w D40 są większe, więc trochę mniej szumią i są trochę bardziej czułe. ISO 100 vs ISO 200 ? Ludzie zwykle kombinują, jak by tu wyrwać niezaszumione ISO 3200, więc o "dolny koniec" bym się nie martwił.
    Jak wspomniałem, co kto lubi, ale jak dla mnie to różnice są pomijalne.

Domyślnie

Masz racje iso to ważne za. 200 to troszkę sporo. Tym gorzej że tam chyba wcale nie ma możliwości ustawienia 100.
    Wg. tego co ja widze body D40x jest cieżko dostępne a cena miejscami jest wyższa niż D60. D40 fakt ze szkłem kupisz już za 1000. Ale D40x nie widzę w tej cenie . Do tego tam jest 18-55 bez VR A moim zdaniem tylko to szkło warto kupić .
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 05-12-2008 o 17:03
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Marginalnie...bo to wcale nie jest duuużo większy obrazek. A ISO 100 to raczej mało kiedy się używa.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

D40 ma 6MPx i matrycę dużo gorszą od D40x ( obalę tezę że te aparaty mają te same matryce) ,
    różnica 4MPx daje dużo podczas kadrowania i to duży plus > Polecam D40x

Domyślnie

ja praktycznie zawsze mam 100. Po co mam dawać więcej- nie rozumiem. Czasem wiadomo trzeba podnieść...
    Wtedy przydaje się auto iso... które potrafi uzyskać iso np. 140 . A jeżeli chcesz mieć pełną kontrole to wtedy ręcznie zmieniasz i po krzyku .
    Dobra ale niech ktoś poda link w którym dostępny jest D40x w cenie podobnej do D40
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Według mnie te 4mpx pozwalają na więcej kiedy na początku pstryka się "kitem" 18-55. Czasem sytuacja nie pozwala podejść blisko celu i wtedy z 10mpx łatwiej wykadrować to co chcieliśmy uzyskać. Ale oczywiście to podejście indywidualne.

Tak czy inaczej, jeśli nowe D40x "chodzą" w podobnej cenie co nowe D40 to już sama matryca przechyla szalę na korzyść tego pierwszego.
    D40x, 18-105mm VR i kit 18-55mm

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów